10 lucruri care mi-au atras atenția la Bastarda Istanbulului

Am descoperit romanul dintr-o întâmplare, într-o perioadă în care am luat o pauză de la seriale și am hotărât să îmi îndrept atenția spre citit. Auzisem de el în mai multe rânduri, însă ce m-a făcut să îi dau o șansă, a fost faptul că era inclusiv în  top 10 recomandări ale Nataliei Dabija, inițiatoarea Clubului Părinților Pre(a)ocupați de lectură. Pot spune fără niciun fel de sfială că romanul nu m-a dezamăgit deloc, ba dimpotrivă mi-a plăcut surprinzător de mult. O poveste complexă, cu multe amănunte (culinare, istorice etc.) care îți solicită atenția însă care te introduc foarte bine în atmosfera vechiului conac turcesc în care se desfășoară cea mai mare parte a acțiunii.

Lucruri care mi-au atras atenția:

1.Romanul se deschide și se închide la fel:  aceeași imagine a  ploii, cu trimitere la aceeași expresie (“niciodată să nu blestemi lucrurile care cad din cer”).

2. Planurile temporale și spațiale se succed într-o ordine mai degrabă emoțională- se deschide cu un tablou de acum 20 de ani din Istanbul, apoi se mută în America- acțiunea revine în prezent, însă din când în când se fac fac incursiuni în trecutul personajelor sau chiar ale înaintașilor acestora.

3. Mâncarea tradițională turcească ocupă  un loc important în paginile cărții -titlul fiecărui capitol face trimitere la  un preparat culinar (“Boabe de năut”, “Scorțișoară”, “Vanilie” etc.) precum și descrierea amplă a felurilor de mâncare specific turcești/armenești (concluzia pe care cititorul o desprinde fiind  că între cele două nu există așa de mari diferențe).]ntre noi fie vorba, denumiri ca “sarmalar” sau “pilaf” mi s-au părut extrem de familiare :).

4.Incursiunea în istoria recentă a Turciei- masacrul armenilor, conflictul mocnit dintre turci și armeni (mi-a plăcut mult modul în  care dă de înțeles că toată lumea a avut de pierdut în urma acestui conflict și că inclusiv învingătorii au avut de suferit) dar și faptul că aceste orori ale trecutului pot afecta prezentul în moduri greu de prezis.

5.Modul paralel în care ne sunt prezentate cele două prietene/tinere eroine (Ammaroush și Asya): una pasionată de cărți, alta obsedată de muzică, fiecare având drept refugiu o cafenea: virtuală (Constantinopolis) sau reală (Kundera).

6.Tragismul cu care este prezentată povestea Asyei- bastarda din Istanbul.

7.Zeliha- personajul cu care am empatizat de la început până la sfârșit (mama Asyei, cu o soartă chiar mai tragică decât a fiicei) și care mi-ar fi plăcut să fie pusă în lumină mai mult.

8.Povestea familiei Kazancî care se întinde pe 4 generații și felul în care un număr atât de mare și de diferit de  femei pot locui sub același acoperiș.

9.Modul în care este prezentat orașul Istanbul- care devine aproape un personaj de sine stătător: plin de viață, de culoare, de forfotă, de lumină și de întuneric, de vechi și nou,  de modern și tradițional ( un fel de familia Kazancî multiplicată de mii de ori).

10.Povestea plină de suspans și modul ingenios în care autoarea a ales să aducă în prim plan poveștile generațiilor din trecut sau secrete ale celor din prezent (mătușa Banu și cei doi “dijmni” ai ei).

O carte pe care am început-o cu scepticism și pe care am terminat-o cu nostalgie și cu dorința de a mai afla alte și alte detalii ale poveștii.

Un roman bine scris, o incursiune în viața de ieri și de azi a unui oraș emblemă al Turciei, care te ajută să descoperi noi lumi, total diferite de cele europene familiare nouă pe care vi-l recomand cu mare drag. (P.S. Cartea se găsește inclusiv online în varianta pdf. dacă nu vă e greu să citiți pe ecran).

Elif Shafak este o scriitoare prodigioasă și mai multe romane i-au fost deja traduse în limba română. Personal mă gândesc să mai citesc și “Onoare” respectiv “Ucenicul arhitectului”.

Sursa foto titlu: aici

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 thoughts on “10 lucruri care mi-au atras atenția la Bastarda Istanbulului

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: