10 mituri care sabotează alăptarea

De-a lungul celor 14 luni care au trecut de când îl alăptez pe micul P., am auzit de la cunoscuți o grămadă de povești pe acest subiect. Deși m-am informat temeinic din timpul sarcinii, imediat după naștere am fost la un pas de a cădea în capcana acelor mituri cunoscute de toată lumea (dar neverificate de nimeni) și de a-mi sabota singură acest moment minunat.

Așadar, în continuare am făcut o trecere în revistă a celor mai cunoscute și periculoase sfaturi pe care le poate primi o proaspătă mămică:

1.Chiar dacă vrei să alăptezi, s-ar putea să nu ai lapte. În realitate, conform unui studii al Organizației Mondiale a Sănătății, doar un foarte mic procent cuprins între 2-5 % dintre femeile acestei lumi nu pot alăpta din cauza anumitor probleme de sănătate. În rest, totul ține de o bună informare, răbdare , voință și perseverență.

2.Laptele nu e bun/gras  și bebe nu se satură pentru că vrea foarte des la sân. Mai ales în primele 3 luni după naștere, bebelușul este extrem de dependent de mămica lui, iar sânul nu are doar rol de hrănire ci și de securitate, alint, căldură, dragoste. Așa că nu vă impacientați dacă bebelușul pare lipit cu superglue de voi, gândiți-vă că pentru el sunteți singurul loc în care se simte protejat. (nu degeaba această perioadă se mai numește și al patrulea trimestru de sarcină)

3.Vara e normal să îi dai și puțină apă sau ceai, chiar dacă are sub 6 luni. Micul P. a împlinit 6 luni în septembrie anul trecut, astfel încât toată vara am auzit de nenumărate ori întrebarea: De ce nu-i dai și lui un pic de apă? Vrei să se deshidrateze? Răspunsul meu invariabil: Pentru că laptele matern conține oricum aprox. 88% apă și până la 6 luni este tot ceea ce are nevoie. (Dacă nu mă credeți pe mine, citiți aici un articol foarte detaliat al unui consultant în alăptare).

4.Mameloane plate/ombilicate? Degeaba ai lapte- nu vei avea cum să alăptezi. Exact asta mi-a spus mie doctora neonatolog  în maternitate. Salvarea a fost că deja aveam o prietenă care născuse de curând și se confruntase cu aceeași problemă, și reușise să o depășească relativ ușor (sunt câteva tehnci prin care mama poate să ajute la formarea mamelonului ca să îl ajute pe bebeluș să se atașeze corect la sân).

5.E normal să doară când alăptezi. Nu, nu e deloc normal. De cele mai multe ori, durerea indică o atașare incorectă a bebelușului. Aceasta poate fi remediată încercând mai multe poziții de alăptare și apelând la un consultant în alăptare.

6.Un biberon nu  poate să dăuneze cu nimic. Biberonul nu. Tetina acestuia însă da –  poate determina sabotarea alăptării, deoarece se ajunge la confuzia tetină-sân (din biberon laptele curge mai ușor și evident, bebelușul va fi tentat să  prefere plasticul). Dacă din diverse motive nu îl puteți  hrăni pe bebe la sân (trebuie să  îl lăsați pe bebe cu altcineva, trebuie să suplimentați o perioadă cu lapte praf sau cu lapte matern muls), vă recomand cu căldură alternativele care nu pun în pericol alăptarea : SNS-ul, cănița, lingurița, seringa- în funcție de ce acceptă bebelușul.

7.Suzeta nu are cum să saboteze alăptarea. Ba da. Exact din același motiv pentru care și biberonul o face- tetina. Primind suzeta, bebelușul își poate deteriora tehnica de supt, ajungând la atașări incorecte și dureroase. Știu că multe mămici preferă să îi dea copilului suzeta pentru a nu fi tentat de suptul degetului, considerat a fi mai nociv. Însă până la vârsta de 3 ani, acesta nu are un impact major în ceea ce privește dezvoltarea sănătoasă a cavității bucale. (aflați detalii de la un specialist, pe blogul Mirunei, aici).

8.Dacă naști prin cezariană, nu poți alăpta. Deja am scris despre asta, în articolul Mituri legate de nașterea prin cezariană.

9.Nu poți merge la stomatolog/ nu poți lua niciun fel de medicament dacă alăptezi. Poți merge fără probleme, tot ceea ce faci este să găsești un medic suficient de informat încât să știe că există substanțe pentru anestezie care sunt compatibile cu alăptarea. Dacă nu știe, sau dacă ai dubii legate de orice tip de medcament, poți verifica gradul de risc  pe site-ul http://www.e-lactancia.org/

10.După 6 luni/1 an/ 2 ani, laptele matern e apă chioară. Indiferent de vârsta copilului, laptele matern are în continuare substanțe nutritive și un important rol în dezvoltarea imunității. Deci, alăptați fără grijă, cât vrea puiul! (OMS recomandă minim 2 ani).

Pe lângă site-ul extrem de util al asociației  Alăptează din Timișoara, unde veți găsi multe informații legate de alăptare, vă recomand cu căldură și grupul de facebook:  Alapteaza!- Breasfeeding Suport, un grup minunat cu mămici extraordinare în care veți găsi un sprijin real atunci când veți avea de înfruntat o problemă în aventura alăptării.

Foto: Bebe alaptat, preluată de aici

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

4 thoughts on “10 mituri care sabotează alăptarea

  1. Cu adevărat mituri, am trecut prin toate, mai puțin nr.4.
    Am reușit să alăptez 2 ani și bebe a fost f încântat.Acum că vine al doilea, îmi propun cel puțin la fel.

    1. Bine ati venit pe blogul Unicornului Albastru! Felicitari pentru depasirea miturilor si alaptarea cu succes. Va doresc sarcina usora cu bebe 2 si alaptare lunga si fara probleme.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: