10 principii esențiale în autodiversificare

Diversificarea naturală, autodiversificarea sau blw (baby led weaning) -indiferent de cum alegi să o denumești, este o ca și babywearingul, o metodă veche de când lumea, doar că în epoca noastră consumeristă și sofisticată, tot ce e simplu  pare bizar.

Eu am ales pentru micul P. acest tip de diversificare și deși nu pot spune că l-am aplicat 100%, vă pot oferi câteva repere de bază, pentru a vă face o idee legată de această metodă.

 1. Este esențial ca bebelușul să fie pregătit – să stea în funduleț nesusținut, să manifeste interes pentru mâncare. În blw accentul se pune pe bebe și nevoile sale, nu pe mâncare, așa că e important să urmăriți indicatorii de mai sus care vă arată când anume este momentul oportun pentru a începe. (Recomandarea oficială pentru începerea autodiversificării este vârsta de  6 luni- niciodată mai devreme, însă se poate aștepta chiar până spre 7 luni dacă bebe nu este încă pregătit.
  • 2.Hrana oferită la început- simplă și naurală de tip bastonaș. Aceasta este diferența cea mai vizibilă față de diversificarea clasică- încă din prima zi de diversificare, bebelușul nu primește mâncare pasată, ci bucățele de câțiva centimentri (cât să le poată ține ușor în mână și să îi rămână și pentru mâncat), de obicei fierte sau pregătite la aburi (morcov, dovlecel, broccoli etc.). De asemenea mâncarea trebuie să fie cât mai sănătoasă, de preferat gătită în casă.
 • 3.Înarmați-vă cu răbdare- până la 1 an, masa e prilej de joacă și explorare, mai puțin de mâncat propriu-zis. Bebelușul va fi fascinat de varietatea de culori, texturi și mirosuri de pe măsuță. Astfel încât, în mod firesc, mai întâi va studia cu atenție fiecare bucățică în parte, apoi va descoperi legea gravitației aruncând pe jos și într-un final va începe să și mănânce (nu e o regulă bătută în cuie, sunt  și copii  mâncăcioși de foarte micuți).
 • 4.Copilul poate începe hrănirea cu solide (nepasate) chiar dacă nu i-au erupt încă dinții. Gingiile bebelușului reușesc cu succes să mestece bucățelele de mâncare  de o mărime și textură potrivită (aprox. 5 cm, potrivit de moi, să poată fi ușor mestecate, dar să nu se sfărâme în mână).
  • 5.Până învață să mestece, va avea gag-uri(minutul 01:12 și 02:08). Gag-ul este un reflex natural și normal al copilului de a împinge cu limba afară din cavitatea bucală  bucățelele de mâncare care sunt prea mari pentru a fi înghițite. Gag-ul nu înseamnă că bebelușul s-a înecat, este doar e etapă normală în procesul de învățare a mestecatului.
  • 6.Este obligatoriu ca înainte să începeți să citiți  și să învățați metoda de prim ajutor în caz de înec. Cred că această afirmație ar trebui să fie valabilă indiferent de metoda de diversificare aleasă, deoarece siguranța bebeușului primează întotdeauna.
 • 7.Trebuie să învățați să respectați deciziile/independența copilului (legat de ce anume respectiv ce catitate de hrană mănâncă). Acest principiu poate fi destul de dificil de respectat, mai ales dacă aveți un bebeluș care nu e prea măncăcios. Temându-se ca nu cumva să rămână flămând puișorul, mămicile cad de multe ori în ispita de a forța puțin lucrurile. Adevărul este că, în majoritatea cazurilor, bebelușii (dacă sunt perfect sănătoși și li se oferă mese variate) știu exact cât șice anume să mănânce.
 • 8.E posibil să aibă o grevă a solidelor. Fie  din cauza erupâiei dinților (canini sau măsele, fie din alte motive) este posibil ca la un moment dat, bebelușul să refuze total sau parțial hrana soliă. Dacă nu are alte probleme de sănătate, trebuie să vă înarmați cu răbdare și perseverență- continuând să îi oferiți feluri cât mai atractive și variate până ce greva va fi depășită.
  • 9.Până la un an, laptele rămâne hrana de bază. Fie că vorbim de lapte matern sau lapte formulă, până la un an, acesta va constitui principala sursă de hrană (din motivele menționate la punctul 3- și anume faptul că bebelușul este mai tentat să exploreze alimentele decât să le mănânce).
 • 10. În blw este foarte important exemplul personal. De aceea se recomandă ca bebeblușul să mănânce la masă alături de ceilalți membri ai familiei și, pe cât posibil să primească alimente cât mai similare cu aceștia.

Pentru a afla mai multe detalii despre autodiversificare, vă recomand să citiți o descriere a metodei pe blogului Adreei Ola aici.

De asemenea, pentru suport, împărtășit experiențe și rețete, vă recomand și grupul de facebook BLW Romania.

Poftă bună! (Mai jos am pus o mică galerie cu un  bebeluș autodversificat ca să vedeți la propriu cam ce presupune această metodă.

Foto: Bebeluș autodiversificat, preluate de aici

One thought on “10 principii esențiale în autodiversificare

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: