3 obiceiuri eco din viața mea și o grămadă de evenimente faine gratuite (în cadrul #IulieFărăPlastic)

Prima dată am auzit despre amprenta de carbon și soluții sustenabile de protejare a mediului în cadrul unui proiect european, un schimb de tineri realizat în Cehia. Acolo, într-un sătuc uitat de lume, am pășit prima dată (și singura de altfel) într-un ecocentru, am văzut case construite din baloți și straturi de legume plantate după principiul permaculturii. A fost revelator și mi-a plăcut foarte mult. Însă am rămas cu regretul că tot ce se întâmpla acolo, părea la o distanță de ani-lumină față de România, unde nici măcar deșeurile nu erau strânse selectiv în vederea reciclării.

Deci, vă dați seama ce mare mi-a fost bucuria acum vreo 3 ani când am aflat de  provocarea care prinde tot mai mult avânt și la noi- Iulie fără plastic. Adică o lună întreagă în care să nu utilizăm/ cumpărăm deloc produse sau obiecte ambalate în acest material. Sau măcar să fim mult mai atenți și să încercăm să reducem cantitatea acestora.

O bloggeriță tare dragă mie, Natalia Dabija m-a invitat la o leapșă tematică. Așa că, în continuare, iată care sunt

 

 

3 obiceiuri eco din viața mea

 

 

1.Transport în comun sau mers pe jos în oraș

Cu foarte mici excepții, chiar dacă sunt cu micul P., aleg să folosim mijlocele de transport în comun (metrou până la prietena mea A., tramvai până la biblioteca etc.). Pe lângă faptul că e mai prietenos cu planeta, e și mult mai ieftin (mai ales că cei mici au gratuitate până la 5 ani, dacă îmi aduc bine aminte).

 De asemenea, atunci când distanța nu e foarte mare, mergem cu plăcere pe jos (în primii doi ani, eu pe jos și Pavel în sistemul de purtare :)). Plimbările pe jos ne dau ocazia să discutăm despre tot ce întâlnim pe drum și sunt benefice inclusiv pentru sănătate :).

 

 

2.Cană filtru în loc de apă la bidon de plastic

La finalul anului trecut am cumpărat o cană-filtru în care punem apa de la chiuvetă. Acestă achiziție ne-a ajuta să scăpăm de muuulte sticle din plastic de toate mărimile și formele. Acum mai am o singură sticlă de 0,5 l pe care o umplu regulat și o iau în rucsac când ies cu P. afară.

 

 

3. Am spus stop risipei alimentare

De ceva timp mă preocupă foarte mult risipa alimentele. Practic banii și timpul meu ajungeau la gunoi sub forma alimentelor stricate fiindcă au zăcut în frigider perioade prea mari de timp. De aceea, am început să fiu mai atentă la obiceiurile familiei noastre și să gătesc mai des, dar în cantități mai mici (cât să ne ajungă o zi-maxim două). E mai dificil pentru mine, e adevărat (bucătăria nu e locul meu preferat din casă, așa că mi-ar fi mai lejer să gătesc mai multă mâncare pentru măcar 3 de exemplu. Dar marea victorie e că nu mai arunc la jumătate de oală cu mâncare la gunoi. Așa că nu îmi rămâne decât să găsesc cât mai multe rețete simple și rapide 🙂 .

 

 

După cum vedeți, nimic complicat. Însă, eu sunt adepta ideii conform căreia cu pași mici facem schimbările mari. Așa că mi-am propus ca în viitor să adopt din ce în ce mai multe obiceiuri prietenoase cu mediul pentru a contribui cât de puțin la  o planetă mai  curată. Ca părinte care își dorește ce e mai bine pentru copilul său, consider că este responsabilitatea mea să depun eforturi constante pentru o lume mai puțin poluată.

 

Pentru că de multe ori începutul este copleșitor și nu avem nicio idee cu ce să începem, vă las mai jos  programul detaliat al proiectului #Iuliefărăplastic. Sunt o mulțime de evenimente faine, inclusiv pentru copii, așa că aveți de unde alege.

 

Program Iulie fara plastic 2019

 

Mi-ar plăcea să îmi spuneți ideile voastre despre ce putem face pentru a reduce poluarea și a folosi mai puțin plastic.

Leapșa  3 obiceiuri eco din viața mea merge mai departe la Flavia (Noi doi și bebe) ,  Corina (Recomand cu drag) și Nicoleta (Mama pe toc).

Photo titlu by mrjn Photography on Unsplash

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: