4 lucruri de evitat atunci când mergi cu copilul în parc

Ideea acestui articol a apărut acum ceva timp, însă l-am amânat pentru că inițial, am crezut că este vorba despre un caz izolat. Din nefericire, în afară de locul de joacă de lângă bloc, am mai avut surprize (neplăcute) și în alt parc din zonă, iar, recent o prietenă mi-a confirmat existența fenomenului și altă zonă a orașului.

Parcul/Locul de joacă– acel loc în care copilul este dus de către părinți, bonă, bunici pentru a zburda liber, a chiui, a se juca și a se bucura de aerul de afară.

Am simțit nevoia acestei clarificări la început, pentru că am constatat cu stupoare că multe persoane ADULTE au impresia că destinația locului de joacă pentru copii este cu totul alta.

În rândurile care urmează, o să abordez 4 idei cu care fiecare dintre noi ar trebui să pornească de acasă atunci merge cu copilul în parc.

  • Locul de joacă al copiilor nu este tomberon pentru gunoi!

parc murdar.jpg

 

Foto: Parc murdar, preluată de aici

În orice părculeț sau spațiu de joacă există și coșuri de gunoi care pot fi utilizate cu încredere. Dar băncile sunt pentru a ne așeza pe ele când obosim,  pentru a depozita un rucsac sau pentru a plimba o mașinuță. Nu pentru a fi ticsite cu resturi de mâncare și ambalaje. De asemenea, toboganele, spațiile cu tartan etc. toate sunt pentru copii. Știu că pare de bun simț, dar le-am găsit în nenumărate rânduri “decorate” cu ambalaje de plastic, bidoane, doze de suc etc.

 

  • Locul de joacă nu este fumoar!

Da, știu este spațiu deschis și nu e interzis fumatul (nu că aș înțelege vreodată de ce) dar chiar cred că  oricine își poate petrece timpul și altfel decât fumând țigară după țigară. Pe lângă faptul că e o lipsă de respect față de copilul pe care însoțit este și o amenințare a sănătății celorlalți copii din zonă. Și nu îmi spuneți că dacă nu îmi convine,  pot evita locul în care sunt fumători. Eu înțeleg că nu e ok să stăm aproape de ei, dar micul P. vrea fix legănelul albastru, acolo unde o tanti fumează de zor. Și dacă, printr-o minune reușesc să evităm zona,  mai încolo dau peste alți 2 fumători, așa că e un cerc vicios.

 

  • Fără țipat, înjurat și jignit copilul în parc!

Nu sunt absurdă- dacă prichindelul e la o distanță considerabilă de tine, e normal să îl strigi ca să te poată auzi.  Sau dacă ai doi copiluți plini de energie care zburdă în toate părțile și pe care trebuie să fii cu ochii în același timp, îmi dau seama că uneori se întâmplă să ridicăm și tonul.

Sunt  însă persoane care par să nu cunoască altă modalitate de a comunica cu copilul decât cea amintită mai sus. Indiferent de distanța dintre ele și copil și indiferent dacă vor să îl certe sau nu,  tonul e mereu extrem de ridicat. Limbajul vulgar este o altă problemă gravă. Micul P. este în etapa în care se chinuie să repete orice cuvânt pe care îl aude. Și ghiciți ce? – nu de puține  ori mi-a fost dat să aud la locul de joacă cuvinte pe care mie mi-ar fi jenă să le folosesc  chiar și în discuții cu  alți adulți.

Jignirea  copilului (de tipul: “vezi dacă ești rău/ prost” etc.) este un alt fenomen care cred că ar putea fi evitat cu puțin efort din partea adulților. Oricum, faptul că îți faci copilul de râs în tot parcul nu o să îl cumințească, doar o să îi scadă stima de sine și o să îl umple de frustrări. Evident, este alegerea fiecăruia, însă vorbitul transformat în țipăt sau jigniri nu dă roade decât rareori. Nu ar fi mai simplu să folosim un ton și un limbaj civilizat?

 

  •  Copilul trebuie supravegheat în timp ce se joacă!

Indiferent cât de mare/mic, aglomerat/liber vi se pare locul de joacă în acel moment, nu există motive pentru a lăsa copiii nesupravegheați. E nevoie de doar câteva secunde pentru o cățărare periculoasă sau un conflict cu alt copil care se poate sfârși violent. Chiar dacă sunt micuți și cuminți și aveți impresia că este imposibil să li se întâmple ceva. Un copil e un vulcan de energie și are nevoie ca toată zburdălnicia să îi fie canalizată spre locuri și activități potrivite, fără a afecta în vreun fel alți copii. Să nu mai spun că o supraveghere îndeaproape reduce considerabil problema de la punctul anterior (dacă ești fix lângă copil parcă tentația de a țipa la el nu mai e chiar atât de mare).

parinti in parc.jpg

 

Photo by Jens Johnsson on Unsplash

Evident, cu cât copilul crește, nevoia lui de independență vă va trimite la distanță, dar nu înseamnă că nu îl puteți supraveghea activ și constant și stând pe o bancă. (Notă : Fumatul și statul pe telefon reduce în mod considerabil atenția acordată celui mic, așa că nu vă păcăliți singuri- nu prea aveți cum să le faceți pe toate în același timp).

Pentru o  listă mai amănunțită, puteți găsi în acest articol al Ioanei (Prințesa Urbană).

Să nu uităm că noi, adulții suntem cele mai importante modele pentru copiii noștri și prin comportamentul nostru din fiecare moment, le putem insufla fie principii valoroase (respect față de alții, grija față de mediul înconjurător, vorbitul politicos și civilizat etc.)  fie comportamente defectuoase.

Photo titlu by Hudson Roseboom on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

5 thoughts on “4 lucruri de evitat atunci când mergi cu copilul în parc

  1. O, Doamne, ce lume ideala ai descris, Laura! Cel putin pentru Romania. Ar fi minunat daca asa s-ar petrece lucrurile

  2. Chiar aseara am vazut un cuplu de parinti cae stateau pe banca si fumau, si din cand in cand aruncau cu sfaturi de parenting la odrasla lor aflata in celalalt capat de parc. “Nu sari de acolo, ca iti rup fundul in bataie!”.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: