5 autoare pe care le-am descoperit recent

Anul acesta a fost cel în care am revenit la una dintre marile mele pasiuni din copilărie și din adolescență- lectura. În liceu și în școala generală devoram pe nerăsuflate marii clasici ca Dostoievski sau Tolstoi. Însă odată cu facultatea am început să citesc mai mult cărți de specialitate și încet-încet am migrat spre filme și seriale. Declicul s-a produs anul trecut odată cu cartea primită de Crăciun- “Copilul invizibil de Gaspar Gyorgi“.

Astfel m-am prins anu noul citind și m-am ținut de acest obicei bun și în 2018. Chiar dacă foarte puțin, sunt mulțumită că totuși am început de undeva și sunt hotărâtă să nu mai renunț așa de ușor. În articolul de azi o să povestesc despre 5 autoare pe care le-am descoperit de când am reluat cititul și ce impresie mi-au lăsat prin prisma cărților scrise de fiecare. Așa cum veți vedea, de la literatura clasică am schimbat macazul spre cea contemporană.

1.Elif Shafak

bastarda istanbulului

Despre acestă autoare de origine turcă am amintit deja atunci când am scris despre Bastarda Istanbulului“. Este un roman care mi-a plăcut mult și pe care îl recomand cu drag (nu întâmplător se află pe primul loc în lista mea de sugestii). Scriitura plină de suspans, descrierile minuțioase, elaborate și extrem de sugestive precum și acțiunea plină de imprevizibil m-au făcut să o îndrăgesc pe Shafak și să pun pe lista de lecturi viitoare și alte romane de-ale sale (“Onoare”, “Lapte negru” ș.a.)

Dacă nu ați citi nicio carte scrisă de ea până acum, cred că “Bastarda Istanbulului” este o opțiune bună cu care puteți începe- un roman pitoresc care surprinde pe lângă firul narativ în sine și povestea orașului de pe malul Bosforului – un loc viu, pestriț și în același timp de o fascinație seducătoare. Veți descoperi un o imagine a Istanbulului modern și care, deși diferit față de cel în care sultani vestiți conduc Imperiul otoman, și-a păstrat doza de magie care te acaparează aproape fără să îți dai seama.

2.Elena Ferrante

iubire-amara-e1528264340348

Știu, pentru mulți deja e o figură consacrată care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Eu nu am cunoscut-o în urma celebrei “Tetralogii napolitane”, ci prin intermediul romanului său de debut – “Iubire amară”.

Este o carte răscolitoare, care urmărește relația mamă-fiică. Totul redat din perspectiva uneia dintre fiice, cea asupra căreia Amalia a avut cel mai mare ascendent.Nu e deloc o  carte ușor de digerat, însă cred că tocmai asta îi dă valoare- faptul că abordează subiecte complexe și foarte dureroase.

Am citit cartea într-o singură noapte pentru că nu e foarte  lungă  (iar eu sunt genul de cititor care devorează cărți în timp scurt și apoi face pauze lungi pentru că nu am încă un ritm constant de citit).

Însă, în ciuda subiectului încâlcit și a finalului în ceață, care îți lasă în continuare semne de întrebare, nu am putut să nu admir talentul faimoasei scriitoare în a reda atât de convingător scene din toate registrele, unele cu un puternic impact emoțional. Nu știu dacă e cea mai potrivită alegere pentru a face cunoștință cu Ferrante, însă mie mi-a deschis apetitul pentru mai mult și abia aștept să descopăr misterele cunoscutei tetralogii.

3.Maria Cristiana Tudose

eu sunt femeie

În urma evenimentului organizat de Natalia și Ioana, Boowswap party (am povestit mai multe despre eveniment în acest articol) am venit acasă și cu romanul tinerei autoare Maria Cristiana Tudose intitulat : “Eu sunt femeie”.

Este o poveste mai ancorată vremurilor noastre- eroii cunoscându-se pe o rețea de socializare (mIRC- un fel de strămoș al yahoo messenger, dacă vă mai amintiți de el). Capitolele nu sunt în ordine cronologică, se amestecă două povești din momente diferite ale aceleiași protagoniste.

Aș zice că e mai mult o relatare emoțională decât un roman în adevăratul sens al cuvântului (adică nu există foarte bine definite o intrigă  și un punct culminant). Însă sfârșitul este unul optimist, motivațional- ceea ce face această carte numai bună de citit după o despărțire sau într-un moment de regăsire.

Sincer, nu prea am rezonat cu acțiunile eroinei- mi s-au părut cam copilărești și un pic trase de păr. Poate și pentru că  și eu m-am aflat oarecum în postura ei, adică mi-am cunoscut iubitul devenit apoi soț mai întâi online însă am procedat complet diferit. De asemenea, la un moment mi s-a părut că deveniseră un pic agasante citatele clișeice despre femei și bărbați (mie nu prea îmi place să generalizez), dar am savurat fiecare descriere a străbunicilor și a amintirilor de la viața tihnită din copilăria petrecută la țară. Una peste alta, dacă aveți prietene care au stima de sine la cote prea mici, ori poate chiar voi aveți nevoie de un pic de încurajare în acest sens poate fi o lectură chiar utilă.

4.Alice Munro

ura

Este cea mai recentă descoperire a mea și îmi place la nebunie pentru că spre deosebire de celelalte autoare menționate până acum, Munro nu scrie romane ci proză scurtă. Un fel de nuvele de câteva zeci de pagini, care pot fi citite fără nicio problemă individual una de alta.

În prezent sunt cam la jumătatea cărții: “Ură, prietenie, dragoste, căsătorie” și îmi este mai mult decât evident de ce a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2013.

Mi se pare formidabil felul în care poate să te captiveze total cu o poveste despre un subiect total banal. Arta scriitoarei canadiene este unică prin felul în care te ține cu sufletul la gură, fără să știi de multe ori de ce.  Răsturnările de situație, detaliile-cheie care pot fi atât de ușor ignorate la prima vedere, subtilitățile de ton și descrierile extrem de bine închegate fac din scriitura  autoarei un deliciu literar.  O recomand din inimă, cu singura mențiune că ar fi bine să nu fi extrem de obosit când o citești pentru că ai nevoie de ceva putere de concentrare pentru a nu pierde din vedere anumite amănunte-cheie.

5.Dr. Laura Markham

parinti linistiti

Știu, nu este scriitoare de romane sau de nuvele, însă am vrut să o includ în acest articol pentru că , în materie de parenting, pentru mine a fost un soi de revelația anului. Cartea sa de căpătâi- “Părinți liniștiți, copii fericiți” m-a ajutat să înțeleg multe dintre comportamentele micului P. și să găsesc soluții la aspecte greu de gestionat pentru mine (crize de furie/plâns, creșterea copiilor cu blândețe etc.).

De ceva timp am început să răsfoiesc și site-ul pe care scrie de ceva timp – Aha parenting (acum nu mai scrie doar ea, ci o serie de experți, însă principiile sunt aceleași ca cele promovate în carte).

Așadar, dacă vă doriți un ghid accesibil și detaliat despre ceea  ce înseamnă parentingul cu blândețe (fără pedepse și agresiuni fizice sau verbale) cartea doctorului Laura Markham poate fi o alegere bună.

Astea sunt descoperirile mele pe 2018-  și mai am o listă lungă de așteptare care include atât autoare (Parinoush Saniee, Isabel Allende, Kate Morton, Jojo Moyes, Maria Duenas, Petronela Rotar, Tatiana Țibuleac ) cât și autori (Markus Zusak, Khaled Hosseini, Kazuo Ishiguro, Eric Emmanuel Schimmt) mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți.

Voi ce  scriitoare ați mai citit și recomandați mai departe?

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 thoughts on “5 autoare pe care le-am descoperit recent

  1. Pingback: Laura Craciun

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: