9 beneficii ale babywearing-ului pentru mamă și copil

Dacă ați apucat să “răsfoiți” articolele de pe blog, știți deja că sunt o mare fană a purtatului bebelușilor respectiv a toddlerilor în marsupii ergonomice. Am povestit despre cele două sisteme care ne-au ajutat pe noi (Isara încă o folosim intens) dar și despre cum este atmosfera la o întâlnire de babywearing din București.

Dat fiind faptul că micul P. împlinește luna aceasta 1 an și 8 luni, am deja aproape 1 an și jumătate de experiență în ceea ce privește utilizarea zilnică  a unui sistem de purtare (cu mici excepții- gen zile în care nu am ieșit deloc din casă sau când am fost  la bunicii care preferă căruciorul). În tot acest timp, am avut ocazia să analizez diverse aspecte și să îmi dau seama de numeroasele beneficii pe care le aduce purtatul sănătos, atât pentru mamă  cât și pentru copil.

Inițial, recunosc, motivul principal pentru care am optat pentru folosirea unui marsupiu ergonomic a fost avantajul cel mai evident – MÂINILE LIBERE. Faptul că puteam merge la cumpărături cu tot cu copil și să mă întorc cu câte o plasă în fiecare mână, a fost, pentru mine, ceva extraordinar de util.

În timp însă, am realizat că acesta nu este însă singurul lucru fain la sistemele de purtare. Mai jos, am alcătuit o listă  cu cele mai utile beneficii ale babywearing-ului pentru mamă și copil:

BENEFICII PENTRU COPIL

 • 1.Un copil purtat va primi mai multă atenție din partea părintelui, din simplul motiv că fiind atât de aproape unul de celălalt, purtătorul aude mult mai bine orice șoaptă, orice gângurit, orice sunet care indică un disconfort.
 • 2.Ca o consecință firească a comportamentului de la punctul 1 (adică a atenției sporite din partea părintelui), copilul își va dezvolta o puternică încredere în sine, se va simți valorizat și tratat cu respect.
 • 3.Copilul purtat își poate dezvolta limbajul și vocabularul mai ușor. Poate este doar o coincidență faptul că micul P. vorbește extrem de mult și știe extraordinar de multe cuvinte pentru vârsta lui, însă, în opinia mea, faptul că am discutat cu el non-stop despre tot ceea ce întâlneam, a contribuit major la acest lucru. Și nu sunt sigură că aș mai fost la fel de răbdătoare să îi răspund la aceeași întrebare (“Ce e asta?”) pentru a mia oară, dacă nu i-aș fi văzut fețișoara dulce și ochii curioși și avizi de cunoaștere la câțiva centimetri de mine.
 • 4.Va vedea lumea de la nivelul unui adult. Credeți-mă, nu e puțin lucru. Atunci când  ai 70-80 cm, chiar dacă mergi în picioare, tot nu poți să vezi prea multe. De aceea, purtatul într-un sistem devine brusc o poartă spre cunoaștere, un mod de explorare a unor lucruri altfel inaccesibile.

BENEFICII PENTRU MAMĂ

 • 5.Îl vei putea pupa și îmbrățișa oriunde, oricând. Știu, când e mic poți face asta fără nicio problemă oricum. Însă, pe măsură ce crește, puiul de om începe să își reclame dreptul la independență și nu mai poate concepe să fie întrerupt din construcția măreață a unui camion din piese lego pentru…un pupic. Așa că s-ar putea să vă treziți ca mine, fericite că măcar în sistem îl prindeți “fără apărare” la îmbrățișările de mamă.
 • 6.Dacă e îmbrăcat cât de cât ok, nu ai de ce să îți faci griji că îi e frig. Sistemul în sine poate fi considerat un strat de haine (cel puțin pentru partea de sus a corpului). Iar faptul că stă lipit de corpul mamei favorizează transferul de căldură.
 • 7.O  să te deplasezi mult mai ușor în mijloacele de transport în comun. Noi am mers doar cu metroul, dar nu îmi imaginez cum m-aș fi descurcat fără marsupiu într-o zi de lucru, seara la 19.00 în pasajul de la Piața Unirii.
 • 8.Îl poți  alăpta discret, oriunde, oricând, indiferent de vârstă. Micul  P. e în continuare alăptat la cerere și chiar dacă acum vrea țiți mai mult înainte de somn, uneori ora de nani ne prinde pe drumuri cu diverse treburi. Iar sistemul ne ajută  de fiecare dată să împăcăm această situație (nevoia lui de hrană cu  nevoia mea de a nu mă expune într-un moment atât de intim pentru noi).
 • 9.Calmează colici și are praf de somn. Îmi amintesc că în primele săptămâni după achiziționarea lui Marsupi Plus, îl foloseam intens în fiecare seară atunci când începeau crizele de colici. Plimbatul în sistem îl alina și, uneori, chiar îl ajuta să adoarmă. În acele nopți grele, sistemul de purtare, a fost o mare binecuvântare care ne-a ajutat să depășim mai ușor acele momente dificile.

Cam acestea sunt cele mai importante puncte tari care mi-au venit mie în minte. Sunt convinsă că sunt mult mai multe, și că unele diferă în funcție de fiecare copil și părinte în parte (și m-aș bucura să îmi împărtășiți care sunt beneficiile purtatului din punctul vostru de vedere).

Concluzia însă este una singură:  Purtați-vă copiii! Purtați-i cu drag, cu responsabilitate și cu entuziasm! Purtați-i cât mai de timpuriu! Purtați-i și bucurați-vă de fiecare somn liniștit la piept, de fiecare respirație, de fiecare sărut pe creștet, de fiecare clipă în care mai acceptă să se cuibărească lângă inima voastră!

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

5 thoughts on “9 beneficii ale babywearing-ului pentru mamă și copil

 1. Si noi am purtat-o pe Buburuza in wrap, iar apoi in Luna, acum repetam figura cu bebe Leusor. Wrapul a purtat pana acum deja 4 copii, deci si noi raspandim beneficiile sistemelor de purtat.

  1. Ce frumos, felicitari:) Purtari placute in continuare va doresc! Si micul P. a fost al doilea bebe purtat in Marsupi Plus, si primisem la un moment dat un wrap elastic care a purtat mai multi copiluti. Mi se pare minunat sa daruim/imprumutam mai departe aceste comori 🙂

 2. Cu punctul patru nu sunt neaparat de acord, nu cred că vede mare lucru înghesuit acolo în sistem, plus că braţele noastre mai iau din aria vizuală. Eu folosesc mănduca pentru când trebuie să fug undeva şi e frig şi nu-l mai încotoşmănez în haine groase, am şi haină de babywearing care se închide peste el (best asset ever!). Însă lui nu prea îi place, preferă căruciorul pentru că e foarte mişcăreţ. Cu wrapul nu m-am înţeles deloc, n-a vrut să stea în el. Însă foarte fain a fost tricoul pentru kangaroo care, o minune, nu l-am folosit mult timp dar l-am iubit. Motiv pentru care stă înghesuit într-un sertar şi nu l-aş da nimănui. Îl las moştenire copiilor 😀

  1. Bună Laura și bun venit în căsuța Unicornului Albastru :). Într-adevăr, când sunt foarte mici e mai greu să vadă ceva, mai ales dacă sunt purtați față în față. Dar pe măsură ce cresc, am constatat că micul P. observă multe lucruri chiar și doar din lateral. Și încă nu am încercat să îl pun pe șold sau în spate, cred că și din pozițiile astea ar avea niște priveliști interesante:) Da, și noi am folosit din plin protecția de iarnă, confirm că accesoriile de genul sunt achiziții extrem de utile. Cât despre lăsatul moștenire, te înțeleg perfect- deși inițial am zis că o să vând sistemele pe măsură ce îi rămân mici, acum nu pot concepe să renunț la vreunul din ele.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: