A fi sau a nu fi asistent social

Sunt sigură că dacă întrebăm 10  persoane de pe stradă cine este și cu ce se ocupă asistentul social vom obține 10 răspunsuri extrem de diferite. Deși are un rol esențial în societate, din nefericire, aceasta îl ignora sau îl confundă deseori cu alte ocupații/profesii.

Din punctul meu de vedere, asistentul social este acea persoană cu studii în domeniu care practică această profesie fie în sistemul de stat fie în cel privat. Știu că la prima vedere, poate părea puțin absurd, dar asistența socială este unul dintre domeniile în care mulți dintre practicieni nu au studii în domeniu. (Acest lucru se explică prin faptul că în timpul comunismului profesia a fost desființată, și după 1990, când a fost reintrodusă  au fost angajate persoane care nu aveau niciun fel de pregătire în domeniu sau măcar într-un domeniu apropiat)

În ceea ce privește nivelul cunoștințelor teoretice, asistentul social deține informații variate (de la legislație, psihologie, psihopatologie la management de proiect,  management de caz, politici sociale etc.). De asemenea,din punct de vedere practic, acesta poate utiliza o serie de instrumente specifice (genograma, ecomapa, studiul de caz, ancheta socială, analiza SWOT, diagrama Gantt etc.) care îi permit sa intervină și să rezolve cu succes situații dintre cele mai complexe.

Cred că activitatea complexă a asistentului social poate fi definită mai ușor  cu ajutorul multitudinii de grupuri vulnerabile cu care poate lucra: copii abandonați, familii vulnerabile (sărace,dezorganizate), victime ale traficului de persoane, migranți, persoane vârstnice, persoane fără adăpost, persoane cu HIV/SIDA, victime ale violenței domestice, persoane dependente de droguri, persoane cu dizabilități etc.

Printre principalele scopuri ale activității unui asistent social se numără: facilitarea integrării/ incluziunii sociale a unor persoane provenind din grupuri vulnerabile, ajutarea în depășirea unei situații de criză prin intermedierea de acordare a unor beneficii și servicii de către furnizori de stat sau privați.
Din punct de vedere instituțional, în sistemul de stat, asistentul social lucrează la nivel local-  în cadrul primăriilor, regional-  în cadrul direcțiilor de asistență socială și central- în cadrul Ministerului Muncii iar în domeniul privat asistentul social  activează în cadrul organizațiilor neguvernamentale (ONG-urile). De asemenea, își poate deschide un cabinet privat sau se poate asocia cu alți asistenți sociali într-o societate civilă profesională.

Acum mai rămâne de clarificat ce nu este un asistent social. Iată câteva ocupații/profesii cu care eu, în calitate de asistent social am fost confundată de-a lungul timpului:
• asistent medical
• asistent maternal
• asistent personal
• îngrijitor persoane vârstnice/ cu dizabilități

Pentru a încheia într-o notă optimistă, îmi place să cred că un asistent social este o persoană cu totul deosebită care trebuie să stăpânească cu desăvârșire arta de a asculta și știința de a spera.

 Foto: Citat despre asistența socială, preluată de aici

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “A fi sau a nu fi asistent social

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: