Abilități esențiale pe care copiii nu le învață la școală dar pe care le putem cultiva acasă

Știm cu toții că, de multe ori, lucrurile pe care copiii le învață în sistemul public de învățământ nu mai corespund realității din prezent. Cu alte cuvinte, școala din zilele noastre, din anumite puncte de  vedere nu a reușit să țină pasul cu evoluția societății iar tinerii absolvenți se trezesc după muuulți ani de studiu că, de fapt, teoria învățată nu prea are legătură cu practica. Însă, din punctul meu de vedere, cel mai grav este faptul că o serie de abilități esențiale pentru orice persoană împlinită (am ezitat să folosesc expresia “de succes”, pentru că fiecare dintre noi are o definiție proprie a succesului) nu sunt incluse în niciun fel în programa școlară. Deși importante, ele sunt trecute cu vederea de ani întregi, așa că singura soluție care ne rămâne este cultivarea acestor abilități acasă.

Iată care este lista abilităților pe care eu le consider foarte importante:

 1. Recunoașterea și gestionarea emoțiilor
 2. Creativitatea
 3. Argumentarea logică și negocierea
 4. Educație financiară
 5. Orientare și tehnici de supraviețuire în cazuri extreme
 6. Reguli de circulație
 7. Abilități de gospodărire/viață independentă
 8. Gătit
 9. Empatie și cooperare
 10. Dragostea și respectul față de natură
 11. Auto-motivarea- găsirea motivației intrinseci și a sensului în ceea ce face și învață

Evident, nu este o listă bătută în cuie, fiecare părinte o poate modifica după cum crede de cuviință- ba chiar mi-ar plăcea să îmi împărtășiți la finalul articolului care sunt, din punctul vostru de vedere cele mai importante abilități pe care școala nu le susține și cum încercați să supliniți lipsa lor acasă.

Acum, să revenim la cele de mai sus:

Recunoașterea și gestionarea emoțiilor

Nu întâmplător se află pe primul loc- chiar cred că este una dintre cele mai importante trăsături pentru o viață împlinită. O emoție recunoscută e mult mai ușor de controlat și un om care își poate gestiona emoțiile, va avea doar de câștigat. Despre beneficiile acestei însușiri, am povestit și în acest articol.

Cum să  o dezvoltăm?

De la vârste mici (2-3 ani) putem începe diverse joculețe prin care familiarizăm copilul cu cele mai întâlnite emoții: furie, tristețe, bucurie, frică, rușine, mirare. Eu am început de câteva luni această activitate cu Pavel și deja recunoaște și la peroanele din jur primele 3.  Următorul pas ar fi recunoașterea emoțiilor în propriile reacții și modul în care ne raportăm la ele. Ex- când sunt furios fac x sau y…

Creativitatea

Spiritul inovativ, creativitatea, imaginația sunt calități tot mai apreciate pe piața muncii Din nefericire, nu și la școală. Așadar, acasă, încurajați copilul să se joace cât mai creativ, să inventeze jocuri, să găsească soluții ingenioase etc. O prezentare detaliată a tipurilor de inteligență creativă și cum le putem dezvolta găsiți pe blogul Laurei Frunză în acest material.

Argumentarea logică  și negocierea într-o discuție

După ani de zile, în care tot ce am făcut, a fost să repetăm materia predată, ne trezim brusc într-o lume în care ne este cerută părerea și nu știm să o susținem cu argumente valide. Mi se pare foarte important ca un copil să învețe de mic aceste două trăsături- pentru că sunt sigură că îi vor fi de folos, indiferent de profesia aleasă. Discutați cu el – învățați-l ce înseamnă să îți susții punctul de vedere (argumentat) și obișnuiși-l să negocieze (bonus va deveni mai ușor adaptabil în fața unor situații și va învăța că nu mereu se poate fix cum vrea el). Puteți începe cu chestii simple- haine, încălțăminte, feluri de mâncare, iar pe măsură ce crește negociați timpul petrecut afară sau la calculator etc.

Educație financiară

Nici nu cred că are rost să detaliez- nu trebuie să aștepte primul salariu ca să învețe cum se realizează un buget personal de venituri și cheltuieli sau câteva metode de economisire. Încă de la primii banii de buzunar/cadou, puteți începe să introduceți primele noțiuni de educație financiară (dacă vrei X, îți mai trebuie atâția bani etc..).

Orientare și tehnici de supraviețuire în cazuri extreme

Chiar dacă învățăm a geografie punctele cardinale, s-ar putea să fie nevoie de ceva practică. O vizită în natură, înscrierea la cercetași plus învățarea modului corect de acțiune în caz de incendiu, cutremur etc. Nu așteptați o situație de criză pentru a învăța copilul ce să facă- pregătiți-l din timp!

Reguli de circulație

Nici nu cred că e nevoie de ceva structurat special pentru dezvoltarea acestei abilități- pur și simplu de câte ori mergeți pe stradă povestim copilului când, cum  și pe unde traversăm- la ce folosesc zebra și semaforul, cum și pe unde mergem cu mașina/bicicleta sau ca simpli pietoni. De asemenea, tot felul de situații găsiți ilustrate în cărticele tematice, iar dacă aveți un copil pasionat de mașinuțe puteți simula cu el situații reale (de genul: acum semaforul e roșu- deci mașinuța se oprește, acum e verde, deci pornește din nou etc.).

Abilități de gospodărire/viață independentă

Indiferent că vorbim de fete sau băieți, cred că este mai mult decât util ca fiecare să învețe, în timp  cât mai multe activități care țin de gospodărirea unei case precum: spălatul și călcatul  hainelor, făcut curățenie și ordine, spălatul  vaselor, strânsul mesei. În studenție și apoi în propriile familii, l va fi mult mai ușor dacă dețin deja acest bagaj de informații practice.

Gătit

În funcție de vârstă, copii pot învăța să facă un sandviș,  apoi o omletă sau încălzirea hranei preparate anterior. La fel ca și în cazul abilităților de viață independentă, gătitul este una dintre acele trăsături care le va face viața mai ușoară pe termen lung. Chiar dacă nu toți vor deveni pasionați, este important măcar să știe noțiuni de bază.

Empatie și cooperare

Calitatea umană se vede în gradul de empatie pe care un om îl are față de ceilalți.  Cooperarea îl ajută să fie organizat,  responsabil, să lucreze eficient cu alte persoane. Personal, pun mare preț pe empatie și o consider o trăsătură extraordinar de valoroasă, fără de care nu putem trăi o viață în armonie cu noi înșine și cu ceilalți. Fie că vorbim despre empatia față de persoanele din jur sau față de partener, este important să o prețuim și o să cultivăm de la vârste cât mai fragede așa cum am explicat și aici.

Dragostea și respectul față de natură

Cred că e important să le insuflăm copiilor noștri bucuria petrecerii timpului în natură, dragostea față de munte, mare, păduri și copaci. Doar așa vor prețui cu adevărat mediul înconjurător și vor fi tentați să îl respecte și să îl protejeze. Deci, liber la cât mai multe ieșiri, drumeții, plimbări alături de copii, de la cele mai fragede vârste! Și,evident, oferirea exemplului propriu în tot ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător!

Auto-motivarea- găsirea motivației intrinseci și a sensului în ceea ce face și învață

Această abilitate nu este ultima pentru că este cea mai lipsită de importanță, ci pentru că mi se pare cea mai dificil de cultivat, deoarece este necesar mai întâi ca noi înșine să deținem aceste abilități pentru a le putea insufla copiilor noștri. Însă cred că putem începe prin cultivarea pasiunilor și a muncii cu sens- încurajarea copiilor să vadă utilitatea lucrurilor pe care le învață și susținerea lor necondiționată în dezvoltarea unor hobby-uri.

Știu că e greu, mai ales dacă noi ca părinți încă avem de recuperat la dobândirea unora dintre aceste abilități- însă cred că venirea pe lume a unui copil poate fi chiar impulsul care să ne motiveze să ne depășim limitele și să  ne îmbogățim cunoștințele. Vă spun din experiență- nu e chiar ușor să te apuci de educație financiară  sau gestionarea emoțiilor la 27 de ani, dar  gândul că e singura modalitate prin care să îi dezvolți aceste abilități și puiului tău,  te ajută să îți dai seama că efortul tău merită din plin.

Voi ce alte abilități ați vrea să le cultivați copiilor voștri?

Photo  by Edward Cisneros on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

One thought on “Abilități esențiale pe care copiii nu le învață la școală dar pe care le putem cultiva acasă

 1. Pingback: Laura Craciun

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: