Acolo unde femeile sunt regi sau cum putem influența decisiv viața unui copil

După ce am citit Visul lui Joy de Lisa See, nu credeam să găsesc așa de curând o carte care să mă mai  impresioneze până la lacrimi.

Inițial, am vrut să citesc cartea pentru că știam că povestește despre adopția unui băiețel și am fost mânată de curiozitatea asistentului social care vrea să afle cum are loc acest proces în Marea Britanie (locul în care se desfășoară acțiunea cărții). De asemenea, mi s-a părut extrem de interesant că autoarea s-a inspirat din fapte reale, din experiența profesioniștilor  în domeniul psiho-social.

 

Însă m-am trezit cuprinsă de vârtejul de emoții și trăiri materne- pentru că nu poți să fi mamă și să nu te lași afectată de firul acestei povești dramatice. M-a marcat teribil, mai ales finalul și mi-a luat ceva timp să îmi revin după ce am terminat lectura. Însă tocmai fiindcă și-a pus o amprentă atât de adâncă înseamnă că e o carte extraordinară pe care merită să o citiți.

 

E mult prea greu să o povestesc fie și pe scurt așa că am preferat să extrag zece idei (cinci pentru asistenți sociali și cinci pentru mame) care mi-au plăcut sau mi-au dat de gândit:

 

 

  • 1.Există mulți copii greu adoptabili, iar unii dintre ei  au suferit traume atât de mari încât pot deveni irecuperabili/imposibil de integrat într-o nouă familie. Ce e de făcut în privința lor?

 

 

  • 2. Ricardo este asistentul social care se ocupă de cazul eroului principal- Eliajah, un băiețel de 7 ani.  Acesta se implică foarte mult în cazul copilului și te face să te întrebi unde e limita dintre profesional și personal? Cum o stabilești? Când implicarea într-un caz devine prea mare? Poate afecta această implicare deciziile pe care le luăm?

 

 

  • 3. Ca în orice caz complex, este nevoie de o echipă multidisciplinară. Cât de mult contează interacțiunea dintre ei pentru a obține un rezultat pozitiv în evoluția cazului vizat? Cât de mult conștientizează fiecare dintre ei rolul crucial pe care îl au în a modelarea destinului copiilor aflați în grija statului?

 

 

 

  • 4.Procesul de adopție implică părinți și copii. Fiecare cu propriile temeri și emoții de gestionat. Fiecare cu nevoie de ajutor specializat. Iar asistentul social trebuie să depună eforturi uriașe pentru a încheia cu bine acest proces.

 

 

 

  • 5. Cum are loc identificarea unui caz de abuz? De ce a durat atât de mult timp (ani întregi!!)  pânâ când a fost descoperit abuzul micului Eliajah de către mama biologică? Oare în România situația e diferită în vreun fel? Sau e chiar mai rău?

 

 

  • 6.Legătura indestructibilă mamă-copil este un lucru extraordinar însă poate avea efecte devastatoare atunci când mama are probleme de sănătate mentală.

 

 

 

  • 7. Trebuie sa ne creștem copiii cu multă responsabilitate- ceea ce sădim în ei (credințe, valori, prejudecăți) va dăinui peste ani și le va influența, poate chiar fundamental deciziile, mentalitatea, viața.

 

 

 

  • 8. Maternitatea nu tine doar de naștere – și femeile care adoptă sunt capabile de aceeași iubire respectiv același simț de sacrificiu. (povestea minunată a Adrianei Zamfirescu întărește această ipoteză)

 

 

 

  • 9.Cere  ajutor imediat când simți ca ești copleșită, nu sta sa te afunzi tot mai mult în hăul problemelor. Și, indiferent de sfaturile binevoitorilor, nu-ți ignora niciodată instinctul de mamă.

 

 

 

  • 10. Iubirea mamei sau lipsa acesteia în viața unui copil are efecte decisive  indiferent de timp sau loc, rasă, educație sau condiție socială.

 

 

E o carte cu o încărcătura emoțională uriașă, care a avut un ecou foarte puternic asupra mea (mai ales din postura de mamă de băiat). Am plâns și m-am revoltat de zeci de ori, m-am simțit neputincioasă, furioasă și dezamăgită. Dar m-am și bucurat și am zâmbit. Nu e o lectură ușoară, dar aș zice că e una necesară, menită să ne facă să conștientizăm rolul major pe care îl avem în viața copiilor pe care îi creștem sau cu care lucrăm.

Cartea se poate citi și împrumuta gratuit de la unul dintre cele 10 sedii ale Bibliotecii Metropolitane București în care este disponibila 🙂

 

P.S. Pentru a nu rata vreun articol și multe materiale-surpriză, nu uita să te abonezi la newsletter accesând link-ul de mai jos: 

https://mailchi.mp/e4e3b078887e/unicornulalbastru

 

Sursa foto: aici

 

 

 

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: