Adulții fără locuință NU sunt mai puțin oameni decât noi!

Săptămâna trecută scriam cu înfrigurare despre cum sunt luate în râs drepturile persoanelor cu dizabilități pe rețelele de socializare și nu numai. Astăzi continuăm campania: “Ei fac România mai bună!” cu un articol despre Samusocial din România- o organizație care zilnic face pionierat în lupta pentru sprijinirea persoanelor fără adăpost -o categorie extrem de  vulnerabilă de beneficiari și cu siguranță foarte discriminată. Îi mulțumesc pe această cale domnului Andrei Crăciun, care și-a făcut timp și a răspuns cu amabilitate tuturor întrebărilor de mai jos:

1.Când a luat ființă organizația Samusocial din România și cărei categorii de persoane vulnerabile se adresează?

Asociația Samusocial din România a luat ființă propriu-zis la sfârșitul anului 2003 – începutul anului 2004, iar categoria de persoane vulnerabile cu care lucrăm este reprezentată de cea a adulților fără adăpost. Povestea este însă un pic mai lungă și trebuie menționată aici activitatea desfășurată în București de către Medici Fără Frontiere (Medicines Sans Frontieres – MSF) în perioada 1997 – 2003. O parte din echipa MSF a intrat în prima componență a nou înființatei Samusocial din România, toți acești specialiști având deja experiența lucrului cu persoanele fără adăpost din București. De asemenea, Samusocial din România face parte din rețeaua Samusocial International, fondată în 2001 de doctorul Xavier Emmanuelli.

Am menționat că prin activitatea noastră ne adresăm persoanelor adulte fără adăpost. Acestea sunt persoane care locuiesc pe stradă, persoane care se află într-o situație de criză la nivel personal, psihic, relațional, social, juridic, medical, situație determinată de absența unui adăpost sau de imposibilitatea de a-și oferi unul. Persoanele fără adăpost prezintă deficiențe în mobilizarea resurselor proprii sau externe.

rsz_img_20170719_123035

2.Care a fost motivul pentru care ați ales această categorie de beneficiari?

La momentul constituirii asociației nu existau aproape deloc servicii sociale destinate acestei categorii vulnerabile. Anual mureau foarte multe persoane în stradă (după estimările noastre, formulate plecând de la date furnizate de Institutul de Medicină Legală, în fiecare iarnă mureau aproximativ 350 de persoane fără adăpost). Pentru o lungă perioadă de timp, acestea nu au fost recunoscute oficial drept grup vulnerabil și nici nu făceau obiectul vreunei legi de protecție socială. În acest context, s-a luat decizia înființării asociației Samusocial din România. Între timp contextul s-a schimbat, situația nu mai este aceeași ca la sfârșitul anilor 1990, dar în continuare sărăcia afectează foarte mulți oameni, dintre care o parte ajung în stradă. Numărul celor care trăiesc în sărăcie este foarte mare în prezent, ceea ce înseamnă că există o categorie mare de oameni ce riscă să ajungă oricând în situația de a nu avea o locuință.

Misiunea noastră este aceea de a oferi în mod direct (pe stradă sau în cadrul Centrului de Zi Samusocial) servicii sociale, medicale şi psihologice pentru persoanele adulte fără adăpost, dar și pentru alte grupuri conexe dezavantajate (familii cu copii care trăiesc în condiţii improprii, persoane cu handicap, bătrâni neajutoraţi, persoane aflate la risc de a deveni fără adăpost, tineri dezinstituţionalizaţi).

3.Care sunt cele mai importante realizări ale organizației?

În cei 14 ani de activitate ai asociației s-au adunat multe lucruri care ne bucură și care ne însuflețesc atunci când întâlnim momente mai dificile, lucruri pe care am putea să le numim generic „realizări”.

În primul rând, avem Centrul de Zi Samusocial din Șoseaua Grozăvești nr.82 Bis care este deschis de luni până vineri și care reprezintă un real punct de sprijin pentru multe persoane fără adăpost. Acestea vin la Centru pentru a face baie, pentru a-și schimba hainele, pentru a beneficia de servicii sociale (avem trei cabinete de asistență socială), medicale (acces la medic de familie și psihiatru) sau psihologice. Tot la Centrul de Zi, persoanele fără adăpost beneficiează de distribuție de alimente, medicamente, rechizite școlare (pentru familiile care au copii) și, foarte important, sunt înscrise în diferite proiecte pe care le derulăm constant și al cărăr ultim scop este reintegrarea prin obținerea unui loc de adăpostire și a unui loc de muncă – avem în vedere aici proiecte de orientare și formare profesională, precum și proiecte de inserție profesională. Este vorba de multă muncă depusă de o echipă restrânsă de specialiști, este un efort continuu care nu poate fi rezumat aici. Pentru a vă face o idee: în 2017, în cadrul proiectului „Atelier Ocupațional”, au fost angajați pe piața formală a muncii, cu contracte de muncă, un număr de 89 de persoane adulte fără adăpost.

În al doilea rând, alături de Centrul de Zi există și Echipele Mobile Samusocial. Acestea oferă servicii de asistență socială, medicală, psihologică și psihiatrică direct în stradă adulților fără adăpost întâlniți pe teren sau referiți de către cetățeni ai Bucureștiului. După ce le sunt oferite servicii medicale și sociale, persoanele sunt direcționate către Centrul de Zi unde li se întocmește un plan complex de ajutor, care are drept scop principal salvarea vieții celor bolnavi și scoaterea lor definitivă din stradă. Echipele mobile împart celor întâlniți pe stradă, în fiecare seară, mâncare, haine călduroase, saci de dormit și medicamente. În 2017, echipele mobile au deservit un număr de 523 beneficiari.

rsz_7

4.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum?

Similar cu situația multor organizații non-profit care activează în domeniul serviciilor sociale, cele mai importante provocări sunt legate de resursele financiare necesare susținerii activității. Astfel, ne-am confruntat cu perioade în care am fost nevoiți să restrângem echipa și implicit volumul de activitate (de exemplu, în anii trecuți echipele noastre mobile lucrau cu două mașini pe teren, pentru ca în prezent resursele financiare să ne permită susținerea unei singure mașini).

Activitatea noastră de până acum a fost susținută preponderent prin sponsorizări venite din partea companiilor private. Datorită sprijinului financiar primit din partea Fundației Internaționale Carrefour, Carrefour România, Apa Nova București, United Way România, BRD – Groupe Société Générale și TELUS International putem funcționa în prezent.

5.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul organizației de către publicul larg (oameni, autorități locale, mass-media?

Observăm că publicul larg începe să fie mai deschis în a înțelege situația persoanelor fără adăpost și a se implica pentru ajutarea acestora. Desigur, pot fi întâlnite în continuare multe din prejudecățile și atitudinile discriminatorii asociate persoanelor aflate în sărăcie, dar credem că numărul celor care încearcă să se informeze mai bine, care participă la evenimente publice sau care donează pentru diverse cauze este în creștere. Am constatat lucrul acesta prin intermediul canalelor de comunicare pe care le folosim, prin intemediul evenimentelor publice organizate, prin apelurile lansate pentru strângerea de donații samd. Interpretăm lucrul acesta ca fiind o percepție pozitivă vis-a-vis de activitatea noastră și, în genere, vis-a-vis de activitatea altor organizații și grupuri din domeniul social.

În ceea ce privește mass-media, am observat că este dificil să ne facem cunoscute mesajele și activitatea prin intermediul unor canale cu expunere largă – precum posturi TV sau radiouri (existând totuși câteva excepții). Este foarte probabil ca și alte organizații non-profit să se confrunte cu aceeași problemă. Pentru organizațiile care muncesc foarte mult și care contribuie efectiv la îmbunătățirea situației grupurilor vulnerabile, situația aceasta este dezavantajoasă – mai ales dacă luăm în considerare și curentul de opinie publică agresivă la adresa ONG-urilor (din perspectiva surselor de finanțare folosite, de exemplu). Desigur, există și alte canale mass-media, publicații de nișă, multe dintre ele în mediul online, care contrabalansează această situație. În general, în astfel de locuri putem întâlni reprezentări mai complexe ale activității pe care noi și alte organizații similare o desfășurăm pentru grupurile vulnerabile.

Pentru soluționarea cazurilor, colegii noștri asistenți sociali interacționează frecvent cu autoritățile locale (Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, de exemplu). Credem că speciliaștii cu care interacționăm frecvent cunosc bine activitatea pe care o desfășurăm.

6.Ce părere au beneficiarii care au fost implicați?

Avem foarte mulți beneficiari cu care lucrăm, uneori pentru probleme punctuale care pot fi rezolvate într-un interval relativ scurt de timp, alteori pentru situații a căror rezolvare implică ani de muncă susținută. De fiecare dată, planurile de intervenție sunt adaptate situației particulare pe care o prezintă fiecare persoană cu care lucrăm. Astfel, prin faptul că beneficiarii colaborează deschis cu echipa noastră pentru identificarea celor mai bune soluții, aceștia încep să-și recapete încrederea în sine, iar șansele de reușită cresc considerabil.

7.Care sunt proiectele/planurile de viitor ale organizației?

Continuăm activitatea curentă a Centrului de Zi și a Echipelor Mobile cu speranța că tot mai mulți oameni ni se vor alătura în efortul de a-i ajuta pe cei fără adăpost. Situația de sărăcie se menține și generează noi forme prin care-i afectează pe cei care nu au unde locui. În prezent încercăm să dezvoltăm câteva proiecte care vizează tocmai astfel de forme noi de vulnerabilitate în rândul persoanelor adulte fără adăpost (sau cel puțin forme de vulnerabilitate care nu au mai fost adresate până acum).

dav

8.Care sunt modalitățile prin care oamenii/firmele pot sprijini Samusocial din România

Orice sumă în bani este un ajutor. Persoanele fizice pot folosi un cont special pentru donații:

Titular cont: SAMUSOCIAL din România
Cod IBAN: RO93BRDE441SV49929504410
BRD GSG Agentia Carol
CUI: 16050641

De asemenea, ne sunt utile donațiile constând în haine, rechizite școlare, jucării sau alimente neperisabile.

Spnsorizările din partea firmelor sunt, de asemenea, de mare ajutor. Suntem deschiși pentru discuții în acest sens și suntem de găsit foarte ușor prin intermediul website-ului sau a paginii Facebook.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Adulții fără locuință NU sunt mai puțin oameni decât noi!

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: