Asistații social din România-între mit și realitate: Tu ai putea trăi cu 142 RON/lună?

Cred că nu e săptămână în care să nu existe o știre sau măcar o discuție care să aibă ca subiect principal asistații social din România. Și pentru că zilnic aud adevăruri trunchiate, blamări nejustificate și cuvinte dure la adresa persoanelor din România care beneficiază de acel ajutor social numit venit minim garantat (sau pe scurt VMG) am decis că este cazul să scriu un articol în acest sens în speranța că voi aduce puțină lumină asupra unui subiect  de prea multe ori folosit ca propagandă și de prea puține ori tratat cu seriozitate.

Acești paria ai societății, care trăiesc bine-mersi pe banii statului cu fabuloasa sumă de … țineți-vă bine: 142 de lei pe lună. Da, ați citit bine. Nu 14 milioane, ci mai puțin de un milion jumate de lei vechi. Adică 4.7 lei pe zi.

CINE SUNT ASISTAȚII SOCIAL?

Cele câteva analize existente ne arată că sunt oameni cu foarte puțină educație, cu probleme de sănătate, din comunități rurale. Altfel spus, oameni care nu au șanse la alt tip de muncă decât munci precare.

O treime dintre beneficiari au doar opt clase, arată „Studiul sociologic privind venitul minim garantat” din 2009 făcut de Gallup pentru Banca Mondială. Peste 21% dintre ei au doar patru clase, iar 13% sunt fără niciun fel de școală.

Trei pătrimi din numărul total de beneficiari stau la țară, conform unui studiu din 2013, al Comisiei Europene. (sursa: aici)

Mai concret, oamenii din satele foarte sărace ale României sau din orașe de provincie slab dezvoltate care nu au emigrat încă în străinătate- fie din cauza unor probleme de sănătate- fie din cauza nivelului de școlarizare foarte redus care le-ar reduce simțitor șansele de a se descurca ușor în afară.

CÂȚI ASISTAȚI SOCIAL EXISTĂ ÎN ROMÂNIA?

Cred că de fapt asta e problema pricipală- de atâția ani în presă se vehiculează cifre impresionante de până la 7 milioane de persoane (adică mai mult de o treime din populația țării). În realiate însă,dacă ne luăm după site-ul Ministerului Muncii, o să descoperim că în acest an doar 205.007 familii au beneficiat de venitul minim garantat.

După cum v-ați putut da seama, ajutorul financiar este unul cât se poate de modest , însă marele avantaj care vine la pachet cu VMG este asigurarea de sănătate. Conform unui studiu al Băncii Mondiale, înainte de a beneficia de acest ajutor social, doar 21% dintre respondenți  aveau asigurare medicală, procentul crescând însă  la 83% după primire VMG. (sursa: aici)

Un exemplu cât se poate de elocvent de inducere în eroare a opiniei publice puteți găsi în această știre cu caracter senzațional  în care se precizează că în județul Satu-Mare există  84.000 de persoane asistate social. Un număr enorm pentru un județ- însă la o privire mai atentă, descoperim că cel care a scris articolul  consideră ca fiind asistați sociali (așa cum se întâmplă de foarte multe ori) și copii care beneficiază de alocație (64.677 )  mamele care se ală în concediu de crește a copilului (2460) sau care primesc stimulent de inserție. De fapt, beneficiari de venit minim garantat sunt doar 4487 de persoane,  adică de 14 ori mai puțin decât era scris mare în titlul articolului.

CUM RĂMÂNE CU CELELALTE AJUTOARE SOCIALE?

Pe lângă VMG, există și alte ajutoare care se dau în funcție de situație: alocație complementară, ajutor de încălzire, bursă socială pentru copiii care merg la școală-le găsiți detaliate în acest articol de pe economica.net.

Am întrebat asistenții sociali de pe grupul Asistent social în România și am aflat că, toate aceste ajutoare adunate, poate ajunge într-o  familie cu 5 membri, într-o lună bună la 1000 RON. În continuare nu e mult, dar e bine. Să vă explic de ce. Marea parte a persoanelor care beneficiază de ajutor social au copii. Ei bine, pentru a ieși din acest cerc vicios al sărăciei absolute, acești copii au nevoie de susținere pentru a merge la școală. Iar frecventarea cursurilor costă- chiar dacă învățământul de stat e gratuit- pentru a putea studia, un copil are nevoie de rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare anotimp, transport până la școală dacă aceasta e în altă localitate sau cazare etc.

Și dacă măcar o parte din aceste ajutoare financiare ajung la acești copii, România are enorm de câștigat. Probabil o parte din bani vor ajunge pe țigări și alcool, însă înainte de a mai judeca atât de aspru vă recomand o vizită în județul Teleorman, de exemplu. Sate întregi aproape pustii, locuri de muncă 0 pe o rază de zeci sau sute de kilometri.  E greu, e aproape imposibil să reușești într-o astfel de zonă.

CE PREVEDE NOUA LEGE PRIVIND  VMG?

Iar noua lege a VMG nu face decât să înăsprească și mai mult condițiile de acordare a celor 142 de RON. De exemplu, dacă un beneficiar refuză un loc de muncă pierde automat timp de minim un ajutorul social. Fără analiza situației, fără nimic. Pentru că ceea ce în esență pare politically corect, în realiate poate însemna că acel job e la 50 de km distanță și omul nu are cu ce să facă naveta până acolo. Sau drumul zilnic dus- întors îl costă mai mult de jumătate din salariu. Așa că mulți preferă  să rămână în sat și să muncească cu ziua pe la vecini- fiindcă ajunge să fie mai rentabil așa.

Cât o să se mai poată și asta- deoarece tot noua lege prevede ca asistații sociali pe lângă munca în folosul comunității să presteze și muncă sezonieră la fermele din zonă sume “negociate direct” și contracte înregistrate la ANAF. Dacă persoana refuză de două ori să presteze această muncă (pentru că poate fermierul e prieten cu primarul și negociază o sumă derizorie), pierde automat și ajutorul social. Vă dați seama cât de ipocrită e această măsură? Practic deschide încet dar sigur o portiță spre o formă de sclavie modernă, și ce e mai grav, legală.

DE CE  AR TREBUI SĂ NE PREOCUPE PE TOȚI ACEST SUBIECT?

Oricum, acest discurs instigator la ură împotriva asistaților sociali promovat atât de clasa politică cât și de mass-media nu face decât să devieze atenția de la problemele cu adevărat importante. E mult mai simplu să spui că beneficiarii de VMG sunt niște bețivi leneși care nu vor sub nicio formă să muncească decât să cauți soluții reale pentru eradicarea sărăciei care a dus România pe primul loc la nivel european (crearea de locuri de muncă în zonele marginalizate, programe de after-school pt copii etc.)

Însă înainte să ridici din umeri că nu e treaba ta- că  tu ai un job stabil și ești  independent financiar, gândește-te măcar pentru o secundă: Cum ar fi fost viața ta dacă te nășteai într-o familie beneficiară de VMG dintr-un sat pustiit de sărăcie din România? Cum te-ai fi simțit să auzi constant la știri că familia ta e una de leneși delăsători care cheltuie banii contribuabililor și trăiește în lux din VMG? Cum ar fi fost să vrei din tot sufletul să mergi la școală, dar să nu ai haine și ghete de iarnă? Sau pachet cu mâncare? Sau să fii nevoit să renunți la școală înainte de a termina clasa a 8a pentru că e nevoie să muncești ca să ajuți la întreținerea familiei?

Nu ți-ai fi dorit ca statul să facă mai mult pentru tine și familia ta?

Haideți să ne trezim dragi români: asistații sociali nu sunt o plagă a societății așa cum strigă sus și tare pe la toate posturile de știri politicienii corupți și incapabili. Sunt OAMENI la fel ca noi. Unii mai muncitori, alții mai puțin. Cu familii de întreținut, cu boli de dus și cu necazuri gârlă. Stigmatizându-i nu facem decât să adâncim prăpastia dintre cele două Românii care coexistă în tăcere de mai bine de 25 de ani- a celor cu trai decent și a celor la limita supraviețuirii. Dacă ne-am ocupa timpul  cu mai puține judecăți de valoare și cu mai multă empatie, poate am descoperi că și în acea parte de țară pe care o ignorăm cu bună-știință, sub eticheta seacă de asistați sociali există oameni în carne și oase,  oameni frumoși și valoroși, copii cu mult potențial care, cu sprijinul potrivit, ar putea ajunge departe. Nu mă credeți pe cuvânt, citiți interviurile din cadrul campaniei: Ei fac România mai bună! pentru a vă convinge singuri de aceste adevăruri.

Haideți să mai dărmăm un mit și să vedem realitatea așa cum ea, dincolo de discursurile manipulatoare ale unor politicieni care nici măcar nu știu care e valoarea VMG!

Photo by Vitaly Taranov on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

5 thoughts on “Asistații social din România-între mit și realitate: Tu ai putea trăi cu 142 RON/lună?

  1. Da, ne pricepem la judecăți. Este la fel ca dizabilitatea, nu e doar a celor care o au, e a tuturor, la un moment dat. NU ai cum sa stii ce vremuri prinzi, oricie poate deveni unul din statistica pentru o perioada de timp. Te felicit pentru fiecare articol În care scrii despre cat de improtatnt este sa cunoastem mai mult decat se vede la prima vedere din oameni, din acțiuni.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: