Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca asistent social în UK

Mai demult am întrebat pe grupul de Facebook: Asistent social în România dacă ar fi util să abordez subiectul asistentului social român care muncește în UK. Toate răspunsurile au fost pozitive, așa că m-am pus pe căutat. Deci, dacă ești asistent social și dorești să afli mai multe despre pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea profesa legal în  Marea Britanie, informațiile de mai jos s-ar putea să îți fie de folos.

 

 

Așadar, care sunt pașii pentru a putea lucra legal ca asistent social în UK?

 

 • Înscrierea în HCPC

În primul rând trebuie să fii înregistrat în registrul asistenților sociali din Marea Britanie. De acest lucru se ocupă o instituție (oarecum similară cu cea a Colegiului Asistenților Sociali din România) care se numește Health and Care Professions Council, pe scurt HCPC. Înregistrarea se face prin completarea unui formular-tip de aplicație online extrem de amănunțit în care sunt incluse informații persoanele, studii, experiență profesională etc. Se recomandă călduros furnizarea de contacte care să poată oferi recomandări despre tine (în special foști angajatori).

Pentru a vedea cum arată un model de aplicație, accesați link-ul de mai jos:

https://www.hcpc-uk.org/globalassets/registration/application-forms/application-for-registration-emr.pdf

Atenție !! Românii se încadrează la EMR (European Mutual Recognition)  applications și nu la aplicație internațională simplă- cel puțin momentan, până se va lua o decizie finală legată de modul în care se va finaliza Brexit-ul (cu acord sau fără).

Este important să aplicați cât încă se poate pe tipul de formular EMR deoarece acesta, spre deosebire de cel internațional nu solicită dovada cunoașterii limbii engleze (nu mai trebuie să pierdeți timp și bani pe examene de certificare tip IELTS).

 

 • Obținerea NIN-ului

Așa cum puteți vedea, pentru a putea completa toate câmpurile acestei aplicații, mai aveți nevoie de NIN (National Insurance Number). Ce este acest număr și cum se obține aflați în detaliu aici.

 

 

 • Echivalarea studiilor

De asemenea, înainte de vă înregistra ca asistent social la HCPCH, trebuie să vă echivalați studiile. Cum puteți face asta, aflați din acest articol.

Așadar,pentru a putea lucra ca asistent social în UK trebuie:

 • 1. Să obțineți NIN-ul (un număr unic de asigurare)
 • 2. Să vă echivalați studiile
 • 3. Să vă înscrieți în HCPC

Dacă vi se pare complicat, știu că există și firme specializate de recrutare a asistenților sociali români care vor să lucreze în Anglia. Acestea, pentru un anumit tarif, vă pot oferi sprijin și consultanță în tot acest proces.

 

 

 

Alte informații importante

 

 

Limba

Nu e nevoie să faci dovada cunoașterii limbii engleze dacă ești cetățean al Uniunii Europene. Însă, dacă Brexit-ul se va finaliza fără niciun acord și românii vor aplica cu formular internațional simplu, veți avea nevoie de un certificat tip IELTS cu o medie de minim 7 (și niciun punctaj mai mic de 6.5 la vreuna dintre ariile de competență examinate).

 

 

Taxe

Dacă ar fi să îmi dau cu părerea aș zice că e destul de costisitor până reușești să fii cu actele la zi și să începi să lucrezi. Așadar , dacă te gândești să lucrezi în UK, cred că ar fi bine ca mai întâi să economisești niște bani pentru traiul pe câteva luni dar și pentru taxe:

 • Traducere autorizată și echivalarea a studiilor (prin NARIC, agenția guvernamentală din UK responsabilă cu asta) : aprox. 100 de lire (plus 10- 100 șire transport)
 • Taxa de înscriere în HCPC: 495 de lire

 

 

Cât  durează eliberarea actelor

 • eliberare NIN : 5-8 săptămâni
 • echivalare studii: 10-15 zile lucrătoare
 • procesare formular de înscriere în HCPC: 60 de zile lucrătoare

 

 

 Unde  să cauți job-uri

Poți fie apela la agenții specializate- de obicei  firmele care oferă consultanță în obținerea documentelor, oferă și sprijin în obținerea de interviuri pentru job. Sau poți căuta singur pe site-urile de job-uri. Iată ce am găsit eu la un search rapid pe Google:

 

 

Salariile asistenților sociali din UK

În anunțurile de recrutare găsite de mine , salariul oferit varia între 15- 30-lire/oră. Nu știu dacă și ce diferențe există între salariul pe care îl primește un asistent social român și unul britanic.

Iată mai jos un tabel cu salariul anual pe care îl poate primi un asistent social în funcție de experiență pe care l-am găsit într-un alt articol:

salariu asistent social uk.png

Sursa foto: aici

Acestea sunt informațiile pe care le-am găsit și care mi s-au părut relevante. Sper să vă fie de folos! Aștept cu drag și interes și completările și recomandările voastre legate de acest subiect 🙂 !

 

Sursa foto titlu: aici

 

P.S. Dacă nu ai făcut-o încă, te invit să te abonezi la newsletter-ul: Noutățile Unicornului și vei primi pe e-mail  de două ori pe lună informații și materiale utile (primul material pe care îl vei primi gratuit se numește: 25 de studii recente în asistență socială).

 

4 thoughts on “Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca asistent social în UK

 1. 1.As mentiona ca desi nu e nevoie de certificat de limba engleza, ca sa poti lucra in domeniu, cunoasterea limbii, la nivel mai bun decat conversational este foarte importanta. Tot ce se face trebuie “recorded ” in asa fel incat sa se inteleaga ce s-a facut si ce urmeaza sa fie facut pentru client. Fiecare consiliu lucreaza cu un system electronic, deci e bine sa te descurci cu diferite programe de baza de date.
  2. Nu sunt diferente la plata intre englezi/romani daca sti sa-ti negociezi contractul. Diferenta e fata de experienta si de cunostintele pe care le ai. Si de felul contractului : umbrella,angajat sau LTD.
  3. In general e mai usor sa iei un post cu ajutorul unei agentii decat singur. Mai usor, nu imposibil.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: