Asistenții sociali: Pro sau contra CNASR?

Vă spun din start că mereu am încercat să sprijin inițiative faine privind asistența socială (precum Gala de Excelență în asistență socială sau Ora de asistență socială în școli) indiferent de instituția care le-a organizat. În ultima perioadă, a fost mare agitație din cauza inițiativei legislative propuse de ASProAs și USR prin care se solicită renunțarea la obligativitatea înscrierii asistenților sociali în  CNASR pentru a putea profesa.

La prima vedere, sună de bun simț că e normal ca orice licențiat în asistență socială să poată profesa nestingherit fără a mai  fi condiționat de alte taxe și înscrieri suplimentare. Daaar….să le luăm pe rând. Pentru obținerea avizului de liberă practică, se are în vedere, în primul rând înscrierea în RNASR (adică Registrul Național al Asistenților Sociali din România). Practic, este o formă de a putea ține evidența celor care practică această profesie precum și a nivelului de vechime acumulat (prin raportarea la treptele de competență).

Probabil, nu s-ar fi sesizat nimeni dacă această înscriere nu ar fi presupus anumite taxe (taxa de analiză dosar-250 RON respectiv taxă de eliberare a avizului de practică- 75 RON). De asemenea, există și o cotizație anuală în valoare totală de 120 RON.

Dat fiind că în această perioadă mă documentez pentru articolul despre cum poți practica asistnță socială în Marea Britanie, vă pot spune că și aici asistenții sociali (indiferent că sunt britanici sau nu) sunt obligați să se înregistreze  la HCPC (Health and Care Professions Council. Diferența este taxa mult mai mare- aprox 500 de lire. Ca să nu mai spun că nu poți aplica măcar fără să ai un aviz legalizat de CNASR.

Cred că întrebarea care îi macină pe mulți asistenți sociali este de fapt: Dacă tot plătim niște taxe, de ce nu avem mai multe beneficii?

Peste tot se menționează lipsa cursurilor de formare continuă în provincie, în special în afara orașelor foarte mari. Sunt de acord- există foarte puține cursuri pentru asistenți sociali- doi ani la rând le-am inventariat și eu aici și am găsit doar câteva. Problema este însă mult mai complexă. CNASR a stabilit o metodologie prin care diferite firme sau ONg-uri  s epot acredita ca furnizori de cursuri d eformare pentru asistenții sociali. Din nefericire, există un număr foarte mic de furnizori (doar 7 în prezent) și ca atare, un număr și mai redus de posibilități de formare continuă.

Sigur, prima soluție ar fi implementarea unui proiect la nivel național prin care profesioniști specializați să ofere aceste cursuri la un preț rezonabil (mă gândesc aici la proiecte cu finațare națională sau europeană prin care CNASR să încheie parteneriate cu diverse firme/organizații în scopul furnizării de cursuri de formare pentru asistenții sociali.

O altă soluție ar fi ca asistenții sociali cu experiență de peste 5 ani  (din sectorul ONG dar mai ales din universități și din filalele CNASR) să preia inițiativa și să devină ei înșiși furnizori de cursuri de formare. Mă gândesc la proiecte locale prin care o asociație/ facultatate de profil/ filială CNASR să ofere cursuri pentru asistenții sociali din câteva județe, de exemplu.

Personal, cred că desființarea CNASR ar fi un pas înapoi pentru profesia noastră și cel mai benefic lucru ar fi ca profesioniștii ASProAS și cei din CNASR să se așeze la masa dezbaterilor și să caute soluții împreună, nu separat.  Până atunci, să nu uităm că fiecare dintre noi poate încerca să facă ceva la nivel local/instituțional chiar în locul în care profesează! Și că putem oricând să trimitem inițiativele  sau nemulțumirile noastre membrilor celor două instituții.

Așadar  în încheiere, vă lansez o temă de reflecție vizavi de una dintre cele mai arzătoare probleme din domeniu: V-ați gândit vreodată că ați putea furniza cursuri de formare colegilor? Dacă da, ce anume v-a împiedicat să puneți în practică această inițiativă?

Și de asemenea- ce părere aveți despre CNASR? Pe ce credeți că ar trebui să își concentreze activitatea în viitor?

 

Sursa foto titlu : aici

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: