Cum alege asistentul social grupurile vulnerabile cu care să lucreze?

Dacă faci un sondaj și întrebi la întâmplare 10 oameni de pe stradă cu ce categorii vulnerabile  lucrează asistentul social, e foarte posibil ca fiecare răspuns să fie diferit. Și nu ar nimic greșit, sau de mirare în asta.  În alte  profesii pare mai ușor – ești medic oftalmolog- pacienții tăi au afecțiuni oculare, ești stomatolog- au probleme dentare și așa mai departe. Însă când ești asistent social…..cu și pentru cine lucrezi mai exact? Generic încadrăm beneficiarii în grupuri vulnerabile.

Și, din nefericire, la noi în țară există foarte multe categorii dezavantajate: copii din centre de plasament, copii și adulți cu dizabilități,  familii sărace, copii cu risc de abandon școlar, victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane, vârstnici, persoane toxico-dependente, persoane de etnie rromă, migranți sau refugiați, persoane fără adăpost și multe altele.

Destul de cuprinzătoare mi se pare această definiție din COR:

(Asistentul social)……Se ocupă  în principal cu recuperarea și (re)integrarea psiho-socială și profesională a persoanelor cu probleme speciale: deficiențe psihice și /sau fizice, comportament antisocial(delicventa),probleme sociale diverse. Desfășoară o activitate complexă și variata: analizează influența factorilor sociali asupra stării de sănătate mentală și a comportamentului uman, acordă consultații privind drepturile și obligațiile asistaților, colaborează cu instituții sau organizații care au obiective similare, participă la elaborarea metodelor și tehnicilor de lucru, propune măsuri de ajutorare sau recuperare. Munca unui asistent  social este aceea de a ajuta oamenii în rezolvarea problemelor legate de situația lor socială sau de viață personală. (sursa aici)

Nu e de mirare că publicul larg nu înțelege prea bine cu ce ne ocupăm, tocmai de aceea unul dintre primele articole de pe acest  blog a tratat acest subiect.

 

 

După ce criterii alegem grupurile vulnerabile cu care lucrăm

 

Subiectul pe care vreau să îl abordez azi se referă la cum alege  un asistent social  categoriile vulnerabile cu care să lucreze. Ar trebui să existe niște criterii sau pur și simplu aplicăm la orice job care conține expresia: “asistent social” în descriere?

Din experiența mea, încă din perioada facultății începi să te gândești la grupurile de oameni cu care crezi că ai interacționa mai ușor. Bineînțeles, sunt alegeri pur subiective și e posibil ca în realitate să ai surprize.

 

În continuare, am realizat o mică listă cu lucruri pe care e bine să le luăm în calcul:

 

 

  • 1.Valorile, principiile  și credințele personale

Eu cred că ar trebui să îți analizezi profund valorile și credințele și în funcție de ele să stabilești, în primul rând, dacă există domenii în care NU ar trebui să lucrezi pentru că ele se bat cap în cap cu principiile tale.

De exemplu, dacă ești o persoană care militează pentru avort, nu  cred că ar trebui să iei în calcul să lucrezi la un centru de sprijin  pro-viață (care încurajează femeile însărcinate să păstreze copilul). Sau dacă ai anumite prejudecăți legate de persoanele toxico-dependente sau de cele care locuiesc în stradă – ar trebui să te gândești de două ori înainte să accepți un job care implică sprijinirea acestora.

Suntem oameni și cred că e nerealist să credem că putem fi politically corect tot timpul. Cred însă că e important să ne cunoaștem limitele și să luăm decizii îndelung cumpănite astfel încât să nu ne punem singuri într-un conflict etic la locul de muncă.

 

 

 

  • 2.Experiența de viață

Fiecare asistent social vine la pachet cu un trecut, care l-a marcat mai mult sau mai puțin. Unele experiențe pot fi atât de puternice încât să ne împiedice să lucrăm cu o anumită categorie de beneficiari (de exemplu: cu persoanele dependente de alcool sau agresorii) sau dimpotrivă, să ne ajute să empatizăm foarte bine cu ea (de exemplu: cu victime ale violenței domestice).

 

 

 

  • 3.Interesele și abilitățile tale

Poate pur și simplu, simți că ai putea face diferența într-un anumit domeniu și vrei să te dedici cauzei unei anumite categorii de beneficiari- am vorbit aici despre rolul de activist al asistentului social.  Aici pot doar să îți recomand să îți asculți instinctul și să te implici acolo unde activitatea instituției coincide cu interesele tale.

 

 

  • 4.Oportunitățile care apar

Pe de altă parte, dacă nu ai interacționat niciodată cu o anumită categorie și doar crezi că nu ți-ar plăcea, eu zic să îi acorzi o șansă. Poți face un stagiu de practică sau de voluntariat ca să iei pulsul și să vezi cum empatizezi cu acel tip de persoane. S-ar putea să ai surprize plăcute :).  Spun asta din proprie experiență- pe vremea când eram eu studentă, era un trend – toată lumea voia în practică  la copii și toți evitam bătânii. Inclusiv eu am făcut practică doar în serviciile de protecția copilului, deși nu aveam un motiv real pentru care să nu lucrez cu persoane vârstnice.

Așa că m-am trezit că al doilea job în domeniu a fost într-o structură de economie socială care furniza servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice. M-am descurcat, deși am avut mari îndoieli că o să fac față. Recent, am început să lucrez într-un alt proiect tot cu persoane vârstnice. Și sunt convinsă că am ales bine- pentru că îmi place și pentru că simt că aduc o contribuție cât de mică în viața lor și a societății în general.

 

 

  • 5. Experiența profesională

Când ești la început de drum, alegi după afinități și interese. Apoi după oportunități. Însă, când ai deja o experiență profesională semnificativă în spate, îți permiți să alegi mai conștient- de exemplu: poate vrei să îți diversifici experiența lucrând cu noi categorii de beneficiari. Sau poate vrei să aprofundezi anumite lucruri la o categorie care îți este deja familiară.

 

Nu este o listă exhaustivă, așa că puteți veni oricând cu noi completări. De fapt, chiar mi-ar plăcea să îmi povestiți:  Voi cum ați ales domeniul în care să activați ca asistent social?

 

 

Photo titlu by Letizia Bordoni on Unsplash

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: