Asociația Femeilor din Sibiu- locul în care victimele violenței domestice găsesc sprijin și adăpost

Astăzi continuăm șirul poveștilor impresionante despre organizații și oameni extraordinari din cadrul campaniei: Ei fac România mai bună!  cu o organizație care ajută femeile și copiii victime ale violenței în familie.

Ne-a răspuns cu multă amabilitate tuturor întrebărilor Ramona Muntean, psihologul “Centrului de primire în regim de urgență pentru femei şi copii, victime ale violenței domestice”  al Asociației Femeilor din Sibiu.

1.Când a luat fiinţă Asociaţia Femeilor din Sibiu şi cărei categorii de persoane vulnerabile se adresează ?

Asociaţia Femeilor din Sibiu este o organizaţie neguvernamentală şi nonprofit înfiinţată în 1996, la iniţiativa unui grup de femei care au urmărit promovarea de activități și proiecte sociale, adresate femeilor şi copiilor care ajung în situaţia de a fi victime ale violenţei domestice.

În cadrul asociaţiei funcţionează din anul 2007, cu sprijinul Asociaţiei Femeilor și Familiei din Norvegia, un adăpost denumit ,,Centrul de primire în regim de urgență pentru femei şi copii, victime ale violenței domestice.

Din anul 2007 Asociația Femeilor din Sibiu este membră a organizatiei ACWW (Asociated Country Women of the World) cu sediul la Londra, prin intermediul căreia din 2010, sunt derulate periodic mici proiecte cu caracter educațional pentru victimele și copiii acestora care beneficiază de serviciile sociale în cadrul Adăpostului.

           asoc 3

2.Care sunt cele mai importante realizări ale asociației dumneavostră ?

Asociaţia Femeilor din Sibiu este singurul furnizor de servicii sociale din Municipiul Sibiu care oferă găzduire victimelor violenţei domestice, femei şi copii. În decursul anilor de funcționare, Asociația Femeilor din Sibiu, a avut ca scop principal creșterea gradului de conştientizare a comunităţii asupra problemei violenţei la adresa femeilor şi copiilor, în vederea reducerii toleranţei la violenţa în familie.

În atingerea acestui scop s-au distribuit de-a lungul anilor materiale informative în rândul furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale, a instituţiilor publice implicate în domeniu şi în mod direct membrilor comunităţii, pentru ca victimele violenței domestice aflate în nevoie să poată accesa/solicita în cel mai scurt timp posibil serviciile sociale oferite în adăpost.

Asociaţia Femeilor din Sibiu este reacreditată din anul 2016 ca furnizor de servicii sociale și oferă următoarele servicii sociale prin intermediul adăpostului:

  • identificare şi evaluare a cazurilor de violenţă în familie;
  • găzduire pe o perioadă determinată conform legii, pentru femeile singure sau împreună cu copiii lor;
  • îndrumare şi orientare în domeniu;
  • consiliere socială, psihologică şi juridică;
  • servicii de suport pentru diferite situaţii de dificultate.

Serviciile sunt adresate atât femeilor care solicită găzduire cât şi celor care solicită doar sprijin și consiliere pentru problemele cu care se confruntă în relațiile de cuplu, indiferent de etnie, apartenenţă politică, naţionalitate, rasă, religie.

Doar în anul 2017 am avut găzduite 12 cazuri de violenţă domestică din Municipiul/ Judeţul Sibiu şi Judeţul Buzău (12 femei, dintre care o femeie caz de trafic de persoane şi 14 copii), iar în afara adăpostului am oferit asistenţă specializată unui număr de 25 de persoane (24 de femei şi 1 bărbat) din Municipiul / Judeţul Sibiu şi Judeţele Vâlcea, Bacău şi Buzău. Adăpostul a mai fost contactat de persoane cu reşedinţa în Franţa şi Republica Moldova, pentru membrii de familie sau apropiaţi ai familiilor lor din România.

Numărul de persoane găzduite a fost limitat din cauza fondurilor necesare instrumentării şi finalizării acestora. Pentru Asociaţia Femeilor din Sibiu cea mai mare realizare este atunci când cazul ajuns în atenţia adăpostului are finalitate pozitivă, beneficiarele împreună cu copiii lor (după caz) ies din mediul violent şi încep o nouă viaţă liniştită, fără frică, stres şi violenţă.

asoc femeilor 2

3.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum ?

Susţinerea financiară a adăpostului a fost şi rămâne o continuă provocare pentru noi. Asociaţia Femeilor din Sibiu în prezent se află în imposibilitatea de a mai susţine financiar adăpostul. În prezent activităţile din adăpost se pot desfăşura doar datorită donaţiilor primite.

Asociaţia beneficiază de subvenţie acordată de către Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, în baza legii 34/ 1998, privind subvenţionarea organizațiilor nonguvernamentale ce acordă servicii sociale pentru persoanele care sunt găzduite în adăpost, însă numai pentru victimele și copiii lor care au domiciliul în Municipiul Sibiu, pe durata găzduirii lor în adăpost. Aceste fonduri sunt însă insuficiente pentru susţinerea nevoilor beneficiarelor de servicii sociale din cadrul adăpostului.

 

4.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul asociației de către publicul larg ( oameni, autorități locale, mass-media) ?

Activitatea Asociaţiei Femeilor din Sibiu este apreciată în comunitatea locală. Numai în anul 2017 au fost acordate interviuri la ziarele locale („Turnul Sfatului”, „Adevărul de Sibiu”), la posturile de radio și televiziune ( “Vocea Evangheliei Sibiu”, „Radio România”, „România TV”, „Antena 3”).

5.Ce părere au beneficiarii care au fost implicați ?

Persoanele care au beneficiat de serviciile sociale oferite de Asociaţia Femeilor din Sibiu au oferit un feed-back pozitiv serviciilor primite, sunt recunoascătoare pentru că au avut şansa să înceapă o nouă viaţă, liniştită, fără frică, bazată pe respect şi încredere. Adăpostul intervine în situaţii deosebit de grave. Cel puţin un sfert din numărul de victime găzduite în cei 10 ani de la deschiderea adăpostului, dacă nu interveneam în sprijinul lor, acum ar fi fost cu leziuni grave sau chiar decedate.

6.Care sunt proiectele/ planurile de viitor ale asociației ?

În prezent Asociaţia Femeilor din Sibiu încearcă să găsească surse de finanţare pentru a evita suspendarea serviciilor sociale oferite în cadrul adăpostului pentru victime ale violenţei în familie. Noi căutăm în continuare finanţare, dar în România autorităţile invocă lipsa legislaţiei necesare susţinerii centrelor rezidenţiale, iar linii de finanţare deschise pe specificul violenţei în familie sunt foarte puţine.

Asociaţia Femeilor din Sibiu îşi propune să ofere în continuare suport femeilor şi copiilor, victime ale violenţei în familie, însă acest lucru este imposibil fără susţinerea autorităţilor şi a comunităţii.

 asoc femilor

7.Care sunt modalitățile prin care oamenii/ firmele pot ajuta/ sprijini Asociația Femeilor din Sibiu?

Orice sprijin financiar este binevenit, banii fiind folosiţi pentru susţinerea activităţilor din cadrul adăpostului, în folosul beneficiarelor de servicii sociale găzduite.

Pe site-ul Asociaţiei puteţi găsi informaţii referitoare la direcţionarea a 2% din impozitul pe venit (http://www.asociatiafemeilorsibiu.com).

Cei care doresc să sprijine Asociația Femeilor din Sibiu, o pot face şi donând în conturile deschise la:

BANCA TRANSILVANIA – Sucursala Sibiu (P-ţa Aurel Vlaicu nr.1, bl. V4/ 550377 SIBIU)                                                     Telefon: 0040269/ 211568

Numele beneficiarului: ASOCIAŢIA FEMEILOR DIN SIBIU (STR. AVRAM IANCU NR. 25, cod poștal 550183 SIBIU, ROMÂNIA)

Conturi bancare:

– în Ron     RO24BTRL03301205485079XX

– în Euro (EU)  RO70BTRL03304205485079XX

– în Lire Sterine (GBP)   RO19BTRL03307205485079XX

– în Coroane Norvegiene (NOK)   RO60BTRL03316205485079XX

SWIFT CODE:  BTRLRO22SBA

 

Datele de contact ale Asociației Femeilor din Sibiu:

Sediu: Sibiu Str. Avram Iancu Nr. 25, România; Telefon : 0269/216580;

Tel. Adăpost: 0369/591082

Web-site:  http://www.asociatiafemeilorsibiu.com                                                               E-mail: af.sibiu@yahoo.com 

Facebook : Asociația Femeilor din Sibiu

 

P.S. Din motive de confidențialitate și protecție a victimelor, am inclus în articol doar fotografii cu obiecte realizate în cadrul adăpostului de către mame, copii și voluntari.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

11 thoughts on “Asociația Femeilor din Sibiu- locul în care victimele violenței domestice găsesc sprijin și adăpost

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: