Asociația Help Autism face o Românie mai bună pentru copiii cu TSA

Campania “Ei fac România mai bună!” continuă cu un nou interviu  deosebit.  De data aceasta, protagoniștii sunt oamenii minunați de la Asociația Help Autism.  Bianca Marin, personnel officer în cadrul asociației  a răspuns cu mare amabilitate tuturor  întrebărilor mele:

1.Când a luat ființă asociația Help Autism și cărei categorii de persoane vulnerabile se adresează?

Povestea Help Autism a început în anul 2010 în urma experienței personale a fondatorilor care au luptat pentru a-și ajuta copilul diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Impulsionaţi de persoanele care i-au susţinut, dar și de provocările întâmpinate în calitate de părinţi în încercarea de a găsi soluţii pentru recuperarea propriului copil, au demarat activitatea de conștientizare a autismului, dar și programe de sprijin și consiliere pentru cât mai mulți copii cu acest diagnostic și familiile lor.

2.Care sunt cele mai importante realizări ale asociației?

Una dintre cele mai importante realizări ale asociației constă în sprijinirea unui număr de  500 de copii și a familiilor acestora,  fiecare cu propria poveste și propriul drum în recuperarea copilului. Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism.

Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, dezvoltate în urma unor parteneriate public-private – cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din: București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, Cluj-Napoca. De asemenea,  și la domiciliu, defășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și sedințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA – știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

help autism 2

3.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum?

Ani de zile ne-am confruntat cu lipsa specialiștilor în autism. Tulburarea de spectru autist a fost și ramâne o tulburare puțin cunoscută în societate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care diagnosticul copilului cu TSA este pus destul de târziu, recuperarea fiind mai anevoioasă.

A fost una din preocupările noastre constante să dezvoltăm specialiști, reușind în acest moment să fim formatori de terapeuți ABA(Applied Behavior Analysis- știința comportamentului ce stă la baza recuperării copilului cu autism).

Plecând de la experiența proprie, cunoscând importanța unui diagnostic corect și pus la timp am demarat o campanie de diagnostic precoce și evaluare timpurie a copiilor, astfel procesul terapeutic în cazul copiilor diagnosticați să înceapă imediat.

În paralel, încă din 2010, am demarat continuu campanii de conștientizare a autismului, aceasta fiind  o preocupare constantă a noastră. Încercăm prin aceste campanii să ajungem atât către societate în general, cât și specific către medici, un pas important în diagnostic fiind determinat și de aceștia. O provocare constantă pe care o întâmpină asociația este strângerea fondurilor necesare pentru susținerea terapiei de recuperare pentru cei 500 de copii în vederea sustenabilității celor 6 centre din București și din țară.

4.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul asociației de către publicul larg (oameni, autorități locale, mass-media)?

Asociația este în relații strânse de colaborare cu autoritățile locale prin cele 7 parteneriate public-private cu Direcțiile Gnerale de Asistență Socială despre care aminteam mai sus   dar și  cu alte instituții publice.

Informarea constană a societății prin toate mijloacele cu privire la autism și la activitatea noastră constituie o prioritate pentru noi. Fiecare eveniment pe care il desfășurăm înseamnă o colaborare stransă cu mass-media, comunicarea cu aceștia constând în informări concrete despre  acțiunile noastre precum și implicarea  lor în mod direct.

Această comunicare transparentă stă la baza încheierii parteneriatelor atât in mediul public, cât și în mediul privat.

De asemenea, cu ajutorul mass- media putem crește șansele copiilor cu tulburări din spectrul autist la recuperare și integrare prin campanii de conștientizare a problematicii autismului. Mai multe apariții în media se pot vedea aici.

help autism 4

5.Ce impact are activitatea asociației asupra comunității?

Creșterea numărului de copii diagnosticați timpuriu înseamnă creșterea șanselor lor la integrare și recuperare. Prin programele de terapie 1 la 1 pe care le oferim în cadrul asociației, dar și a altor terapii complementare, precum logopedie, kinetoterapie, terapie 3C oferim un parcurs optim copilului diagnosticat preîntâmpinând astfel dificultățile sociale, de învățare sau emoționale ale viitorului adult integrat în comunitate.

Colaborarea cu autoritatile si cu alte ONG-urile a dus la introducerea, la nivel national, a screening-ului in tulburari de spectru autist. Acest screening, este un chestionar cu doar 9 întrebări ce se aplică gratuit de către medicul de familie, odata cu vizitele medicale uzuale, durează între 5 şi 10 minute şi ajută medicul/părintele să-şi dea seama foarte devreme în ce masură copilul poate să dezvolte acest tip de întârziere sau a dezvoltat deja.

6.Care sunt proiectele/planurile de viitor ale asociației?

Asociația își propune să ducă mai departe misiunea de creștere a șanselor la recuperare și integrare și obiectivul de a dezvolta la nivel național programe de diagnostic, terapie și integrare socială a copiilor cu tulburare din spectrul autist, derulând proiecte și programe în acest sens.

Împreună cu autoritățile publice ne propunem să dezvoltăm cadrul legislativ care să ia în considerare statutul persoanelor cu autism, care să ducă la soluții optime de susținere a terapiei copiilor cu autism. Susținerea terapiei este o provocare determinată de procesul complex și unic de recuperare care constă în programe de terapie ABA, precum și terapii conexe.

De asemenea, în scopul conștientizării autismului asociația va organiza  și anul acesta evenimente precum competiția sportivă “Rocket Bike Fest”, Concertul caritabil “Suflet în culori” ce marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului   din data de 2 aprilie. Pregătim deja în calitate de co-organizator “Conferința Internațională ABA”, eveniment dedicat specialiștilor în domeniu, dar și părinților copiilor cu tulburări pervazive de dezvoltare.

7.Care sunt modalitățile prin care oamenii/firmele pot sprijini asociația Help Autism?

În scopul sprijinului recuperării copiilor noștri, asociația pune la dispoziție mai multe instrumente de strângere de fonduri prin care oricine poate fi alături de noi.

  • În această perioadă, până la jumătatea lunii mai, asociația este în plină campanie de colectare a formularelor de 2% pentru redirecționarea impozitului pe venit pentru persoanele fizice, în sensul acesta formularul se poate accesa pe site-ul nostru oficial.
  • Alte instrumente prin care oamenii pot fi alături de copiii noștri sunt donarea a 2 euro lunar prin sms la 8844
  • Direcționarea unei sume lunare prin completarea unui contract de Debit Direct
  • Prin donație directă pe site-ul www.helpautism.ro.

De asemenea, companiile ne pot susține prin direcționarea gratuită de până la 20% din impozitul pe profit dar nu mai mult de 0.5% din cifră de afaceri. Mai multe detalii despre cum puteți fi alături de noi găsiți accesând acest link.

help autism 3

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 thoughts on “Asociația Help Autism face o Românie mai bună pentru copiii cu TSA

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: