Asociația Hercules- speranța de mai bine pentru copiii din Argeș

Doamna director Petruța Stănescu și copiii care vin la centrul de zi al Asociației Hercules

Astăzi vă prezint prima poveste minunată din cadrul campaniei: ”Ei fac România mai bună!”. Este vorba de Asociația Hercules care, prin intermediul unor oameni extraordinari contribuie zilnic, de peste 10 ani, la construirea unui viitor mai bun pentru copiii din partea de sud a județului Argeș. Doamna Petruța Stănescu, director executiv al asociației și fondator al  Centrul de zi Hercules și doamna Mirela Feruglio, membru în Consiliul Director al Asociației Hercules, specialist în comunicare și co-fondator alături de Petruța Stănescu al Centrului din Buftea, au răspuns cu bucurie la întrebările din cadrul interviului de mai jos:

1.Când a luat ființă Asociația Hercules și care sunt cele mai importante proiecte ale acesteia?

Asociația Hercules a lansat primul său proiect de amploare – Centrul de zi Hercules din Costești, Argeș – în anul 2007, cu sprijinul Fundației Principesa Margareta a României. De atunci și până astăzi, Centrul Hercules a funcționat fără întrerupere, asigurând hrana zilnică, hainele și rechizitele, supravegherea și educația copiilor defavorizați din comunitate. Zilnic, 50 de copii cu vârste între 6 și 14 ani, elevi la școli din Costești și satele învecinate, petrec orele de dinainte sau de după școală la Centrul Hercules.

Centrul de zi Hercules este singurul proiect de genul său în toată partea de sud a județului Argeș și are în grijă copii puternic afectați de sărăcie, copii din familii destrămate sau cu părinți bolnavi, copii neglijați, copii crescuți de rude și abandonați de părinții emigrați, copii abuzați emoțional și nestimulați intelectual. Copii care, fără ajutor și în lipsa educației, sunt condamnați să perpetueze sărăcia moștenită în familie, de generații întregi.

hercules4

Astăzi, Asociația Hercules – în parteneriat cu organizația Habitat for Humanity România și Primăria Municipiului Buftea – construiește de la zero un al doilea centru de zi, pe modelul Centrului Hercules, în comunitatea Buciumeni, Buftea. Centrul din Buftea va fi gata în 2019 și va oferi sprijin (cantină, after school, activități educaționale și recreative) pentru 50 de copii școlari.

Scopul principal al ambelor proiecte ale Asociației Hercules este acela de a preveni abandonul școlar, de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor și de a încuraja educația, pentru a crește șansele copiilor la un viitor mai bun.

Convingerea noastră este că putem schimba în bine societatea în care trăim schimbând destine individuale, intervenind cu precădere în zonele rurale și în periferia marilor orașe și activând fiecare, dupa posibilități, pentru a contribui la mai binele comunității în care trăim.

 hercules cantina

2.Care este povestea asociației Hercules?

M-am născut și am trăit toată viața în orașul Costești. Timp de 36 de ani am lucrat ca asistent medical în secția de Chirurgie a Spitalului Orășenesc Costești. Am putut astfel să cunosc destul de bine comunitatea și oamenii ei, să aflu poveștile de viață ale multor oameni aflați în suferință, să văd îndeaproape ravagiile pe care le fac în prea multe familii sărăcia, alcoolismul, violența domestică, neglijarea copiilor sau exploatarea acestora prin muncă, la câmp, când ar trebui lăsați să meargă la școală.

Pentru că eram constant expusă la suferință și pentru că sunt o fire activă, simțeam din ce în ce mai puternică nevoia de a face ceva, de a schimba măcar un pic în bine lumea din jurul meu. Am avut șansa să-i cunosc, la sfârșitul anilor ’90, pe inițiatorii unui ONG olandez care a activat o perioadă în spitalul din Costești. De la ei am aflat ce înseamnă, cum funcționează și ce rol poate avea într-o comunitate o organizație neguvernamentală.

Într-un final, după o perioadă de căutări, mi-am concentrat toată atenția asupra copiilor. Am gândit ca o mamă, presupun. Am crescut un copil, așa cum am putut mai bine. Astăzi, fiul meu trăiește în București, are o carieră de succes în IT și o familie frumoasă. Mi-am spus că dacă Florin al meu, crescut în acest oraș lipsit de oportunități, a putut să reușească în viață, atunci vor putea și alți copii, dacă li se va da măcar o șansă. Și mai ales, dacă se va interveni în ajutorul lor cât mai timpuriu.

vara in gradina Hercules

În 2006 – 2007, cu sprijinul inițial al prietenilor olandezi și a unei finanțări din partea Fundației Principesa Margareta a Romaniei, a început să prindă contur visul unui centru de zi educațional, un loc primitor unde copiii să aibă toate condițiile pentru a învăța cu drag și a crește frumos.  Am fondat Centrul Hercules într-o casă – inițial o ruină – pe care am primit-o ca donație, din partea ONG-ului olandez, cu condiția să fie folosită în scop social. Cu enorm de multă muncă, am transformat și amenajat treptat casa și am obținut primele finanțări pentru a ne putea desfășura activitatea socială și educațională. Am început inițial cu câteva clase, apoi am dotat și amenajat bucătăria și cantina, etajul și mansarda iar la câțiva ani de la lansarea proiectului, am pus și bazele unei activități generatoare de venit pentru Centrul de zi: am construit de la zero o sală de evenimente pe care o închiriem membrilor comunității pentru evenimente private sau companiilor pentru evenimente interne.

Echipa mică cu care am pornit atunci proiectul este și astăzi alături de mine. Sunt oameni minunați, care la rândul lor aveau o situație socială sau materială dificilă: o educatoare, o asistentă socială, un instructor educațional. Pe lângă acest nucleu dur al echipei, avem mulți profesori voluntari din comunitate care vin zilnic la Centru pentru a-i ajuta pe copii la teme și la diverse materii școlare. Foști beneficiari ni se alătură adesea ca voluntari, la fel cum avem uneori voluntari din București sau chiar din străinătate ori  specialiști voluntari, care ne-au ajutat să ne profesionalizăm din punct de vedere instituțional, al comunicării sau al strângerii de fonduri.

Tututor le suntem recunoscători, căci tuturor li se datorează faptul că în ultimii 10 ani am putut ajuta 1.000 copii în dificultate să meargă la școală, să  iasă din cotidianul lor  văzând viața din alte unghiuri. Ne bucurăm enorm să vedem cum copiii pe care îi creștem de mici se transformă în tineri adolescenți încrezători în sine, care știu că în viață pot aspira și la altceva decât la ceea ce au văzut în propria familie.

asociaita Hercules2

3.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum?

Avem provocări la tot pasul și cele mai mari țin de partea financiară, cu siguranță. Supraviețuirea este cea mai mare provocare. Din fericire, în acest moment avem parteneriatul pe termen lung cu H. Stepic CEE Charity (Viena). Faptul că avem un partener și o colaborare extrem de bună ne permite să dormim bine noaptea, fără teamă că putem lăsa pe drumuri 50 de copii.

sala calculatoare hercules

Totuși, niciun parteneriat nu îți poate asigura 100% din fonduri și nici nu poți crește ca proiect cu un buget la limita supraviețuirii. Costurile sunt destul de mari într-o casă cu 50 de copii și multe activități și niciun finanțator nu poate asigura toate costurile – de funcționare zilnică, de activițăți și ajutor direct pentru copii, de întreținere, de salarii. Așa că suntem în permanență în căutare de soluții, donații, finanțări.

4.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul asociației de către publicul larg (oameni, autorități locale, mass-media?)

Ce pot spune fără ezitare este că oamenii care vin să ne viziteze la Costești și ajung să ne cunoască activitatea sunt cel mai adesea extrem de plăcut surprinși să găsească o oază de bine și de frumos într-o comunitate mică, izolată, săracă. Copiii noștri impresionează și ei pentru că sunt buni, frumoși, politicoși, deștepți. Ți se lipesc de suflet.

hercules5

Reprezentanții mass media vorbesc frumos despre noi, atunci când reușim să îi convingem să ne facă o vizită- de-a lungul timpului vizite din partea reporterilor TVR, Digi24, Prima TV, Realitatea, Radio România, Antena 1, revista ELLE, câțiva bloggeri.

Autoritățile locale ne susțin moral și ne apreciază, dar nu se implică cu nimic, din păcate. Nu am avut niciodată finanțare din partea autorităților locale sau centrale.

 

5.Ce părere au beneficiarii despre proiectele în care sunt implicați?

Tabara de vara bran

Vorbind tot de proiectul din Costești, singurul în desfășurare: toți copiii noștri iubesc Centrul Hercules și îi trec pragul cu bucurie, zi de zi. Unii dintre copii locuiesc în Costești, alții parcurg zilnic distanțe relativ mari pentru a ajunge la noi. Vin din sate mai îndepărtate și se trezesc dimineața devreme pentru a ajunge la noi, ori stau seara până târziu, în cazul celor care vin la noi după școală. Dar nu renunță la Centru. Iubesc acest loc, nu doar pentru că aici sunt bine hrăniți, îngrijiți, ajutați la teme, ci și pentru că la Hercules copiii se simt acasă, iubiți și bineveniți, ca într-o familie. În plus, la noi au întotdeauna timp și loc de joacă, libertatea de a fi copii.

hercules6

Pentru părinți sau bunici suntem un real ajutor, așa că ei sunt foarte motivați să își trimită copiii la Centru. De aceea lista de așteptare la noi e destul de lungă. Ajutorul material pe care îl oferim copiilor și familiilor, hrana zilnică, hainele, supravegherea – toate acestea sunt apreciate în general de toate familiile, oricare ar fi situația fiecăreia dintre ele.

 

6.Care sunt proiectele/planurile de viitor ale asociației?

Așa cum vă spuneam,  atenția noastră este concentrată pe continuarea proiectului din Costești, pe de o parte și pe construirea, de la zero, a Centrului din Buftea care va fi construit cu ajutorul partenerilor Habitat for Humanity România. Pe terenul pus la dispoziție de către Primărie, vom construi o clădire modernă, eficientă energetic, care va găzdui zilnic 50 de copii, oferindu-le acces gratuit la o masă caldă, after-school, activități educaționale și recreative, consiliere psihologică și multe alte servicii.

Centrul comunitar va deservi două școli din Flămânzeni și Buciumeni – cartiere defavorizate din Buftea, unde sărăcia, conflictele și condițiile grele de locuire afectează puternic dezvoltarea și educația copiilor.

Părinții vor participa ca voluntari la îngrijirea centrului, vor avea acces la consiliere psihologică și parentală, traininguri de dezvoltare personală: de la antreprenoriat, la economie domestică, educație financiară sau traininguri de eficiență energetică.

Un alt plan de viitor este, de exemplu, să oferim acces la Centru și copiilor preșcolari, înființând o grădiniță socială cu profil Montessori.

7.Care sunt modalitățile prin care oamenii/firmele pot sprijini asociația Hercules?

CLADIREA Hercules-Costesti

Oamenii generoși, care cred că investiția în educație e modul cel mai sigur pentru a combate sărăcia – individuală și la nivel de societate –  se pot implica donând, vorbind despre noi și mobilizându-i pe alții să se implice. Pe site-ul nostru se poate dona online http://asociatiahercules.ro/donati-online/ sau se poate dona prin transfer bancar în contul Asociației http://asociatiahercules.ro/doneaza-offline-si-inkind/ . Orice donator are dreptul și poate solicita un raport financiar al Asociației, pentru a ști ce s-a întâmplat cu banii donați.

Direcționarea a 2% din impozitul pe venit, în cazul persoanelor salariate sau liber profesioniste este un alt mod de implicare – cu costuri zero pentru donatori, căci acești bani ar merge altfel automat către Stat (detalii și formulare completate cu datele Asociației Hercules găsiți aici http://asociatiahercules.ro/directioneaza-2/

Companiile ne pot contacta oricând pentru a încheia un contract de sponsorizare, parteneriat sau voluntariat. Avem experiență în organizarea evenimentelor de voluntariat și avem un spațiu generos, care ne permite să gândim multe activități cu voluntarii. Pe lângă clădirea generoasă cu curte, dispunem – vă spuneam – de o sală de evenimente modernă, ce poate fi închiriată inclusiv pentru team-buildinguri, ședințe, întâlniri corporate.

De asemenea, copiii noștri au o mică, dar pentru noi importantă activitate generatoare de venit-realizează manual felicitări de Paște și de Crăciun, dar și mărțișoare și mici obiecte ce pot fi cadouri perfecte pentru cei dragi sau pentru parteneri și clienți. Pe siteul nostru sau pe pagina de Facebook puteți descărca catalogul cu mărțișoarele și felicitările de 8 Martie pe care le-au conceput cei mici și pe care le realizăm cu ajutorul copiilor, al echipei și al voluntarilor Hercules. Mulțumim celor care vor dori să ne sprijine, comandând mărțișoare la noi.

Asociaitia hercules 1

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

8 thoughts on “Asociația Hercules- speranța de mai bine pentru copiii din Argeș

  1. Multumesc, insa meritul revine celor doua doamne de la asociatie care au raspuns la intrebari:) Si pe mine m-a impresionat povestea lor si ma bucur sa aflu ca ma stiu si alte persoane despre ei 🙂 Da, in fiecare marti o sa urmeze o noua poveste a unei organizatii, asa ca te mai astept cu drag in casuta Unicornului Albastru 🙂

  2. Ce faina e povestea acestei asociatii! Mi-a placut mult sa vad cum au ajuns aici de la zero. Cred ca trebuie sa fie foarte motivant sa schimbi viata unor oameni in bine.

    M-ai inspirat cu acest articol, sper sa ma apuc si eu de treaba in curand, asa cum am vorbit ;).

    1. Da, exact asta m-a impresionat si pe mine- cum dintr-o ruina au facut un loc cald si primitor pentru atatia copii. Ma bucur ca ti-a pacut si abia astept sa descopar noi povesti minunate pe blogul tau:)

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: