Asociația Young Roma Maramureș sau despre cum tinerii pot schimba în bine o comunitate

Astăzi, am bucuria să vă prezint în cadrul campaniei:  “Ei fac România mai bună!” o organizație absolut specială și posibil chiar unică în România. Asociația Young Roma Maramureș este un ONG creat de tineri de etnie rromă care de 10 ani sprijină comunitățile vulnerabile din Baia-Mare și mai ales, oferă modele de urmat pentru copiii și adolescenții din județ. Despre această misiune extraordinară (mult mai necesară decât ați fi poate tentanți să credeți la prima vedere), despre proiectele actuale dar și planurile de viitor ale asociației ne-a povestit cu multă amabilitate domnul Vlad Bardai, președintele Young Roma Maramureș:

1.Când a luat ființă asociația Young Roma Maramureș și cărei categorii de persoane vulnerabile se adresează?

Asociația Young Roma Maramureș a luat ființă la finele anului 2008 cu o echipă formată din tineri rromi și nerromi din orașul Baia Mare și din împrejurimi. Scopul asociației este de a forma o elită de tineri rromi care să vină în sprijinul comunităților de rromi din județul Maramureș. Grupul vulnerabil căruia se adresează este reprezentat de membrii comunităților marginalizate și segregate ale județului nostru.

young roma1

2.Care a fost motivul pentru care ați ales această categorie de beneficiari?

Motivul principal pentru care am ales să lucrăm cu această categorie dezavantajată a fost faptul că suntem etnici rromi și dorim să venim în sprijinul oamenilor neajutorați și vulnerabili din punct de vedere social și etnic.

3.Care sunt cele mai importante realizări ale asociației?

Cea mai imortantă realizare a asociației este resursa umană cu care ne mândrim- tinerii studenți la diferite universități din țară și din străinătate care vin în ajutorul și sprjinul etnicilor rromi din zonele marginalizate prin intermediul acțiunilor/proiectelor implementate de către asociație împreună cu partenerii locali, naționali și internaționali. Cele mai importante proiecte derulate de Asociația Young Roma Maramureș au fost următoarele:

1.“Responsabilitatea socială pentru părinții rromi și unități școlare din Baia Mare “ , finanțat de organizația JCI România-  ianuarie 2015.

young roma2

2“Living Conditions” , susținut de programul ,,Improvement of thelining conditions of Roma and Romanians in socially difficult living conditions in the region of Satu Mare and Maramures” . În parteneriat cu : CRCR-Cluj Napoca, Caritas Elveția , Centrul Comunitar „Sf. Francisc de Assisi” – septembrie 2015.

3.“Me som Rom” spectacol susținut cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Romilor 8 aprilie, în parteneriat cu Colegiul Național “Mihai Eminescu”,  primăria municipiului Baia-Mare, desingnerul Lorand Coza, Direcția Județeană pentru Tineret si Sport Maramureș- aprilie 2016.

young oma11

4.“Dăruind din inimă” acțiune umanitară de ajutorare a celor nevoiași, în parteneriat cu SPAS Baia Mare și Fundația 2021- decembrie 2016.

5.“Educație și civilizație făra etnie” în parteneriat cu fundația Somaschi : ianuarie – februarie 2017.

6.“And-o triko”. Eveniment  derulat cu ocazia celebrării zilei de 8 aprilie.  Parteneri : SPAS, CJM, Teatrul Municipal Baia Mare, Colegiul National ,,Mihai Eminescu”, Liceul Teologic Penticosal, Grădinița nr. 4, Grădinița nr. 32, Grădiniția ,, Otilia Cazimir” ,Fundatia Somaschi, Fundația Județeană pentru Tineret Maramures, Asociația ,, Buhlo Drom” Coltau, Asociația City Makers, PARTNERI MEDIAGraiul Maramuresului, TVR 1- aprilie 2017.

7. Ziua copilului în comunitățile marginalizate. Parteneri: CRCR Cluj Napoca, SPAS Baia Mare, dna. Claudia Costea, dna. viceprimar Vida Noemi, domnul director SPAS Gavra Bogdan, Grupurile de Inițiativă din comunitățile Horea, Luminițului și Cuprom- 1 iunie 2017.

8. Barvale Terne”.  Finanțat de European DanubeAcademy- Germania. Parteneri– SPAS, Centre for Social Transformation, DJST, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”,august – septembrie 2017.

young roma10

9.“Marginalizarea și ostracizarea rromilor în trecut și prezent” finanțat de  Roma Youth Center din Macedonia, în perioada ianuarie – martie 2018.

4.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum?

Dificultățile vin deseori din partea factorilor relevanți implicați în procesul de dezvoltare a comunităților de rromi, din partea mentalităților învechite, a minoritarilor needucați care nu înțeleg ce și cum se întâmplă cu soarta lor, din  cauza politicilor  statului român și nu în ultimul rând chiar din partea  unor ONG-uri din România care s-au folosit de ei pentru a delapida diverse sume de bani.

5.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul asociației de către publicul larg (oameni, autorități locale, mass-media?

Suntem bine văzuți și apreciați de colaboratorii noștri, inclusiv de mass-media, autorități locale, ONG-uri partenere- cu toții avem o legatură bine definită și sustenabilă. Acțiunile noastre au un caracter comun și bine stabilit, în munca noastră avem alături colegii de breaslă din instituții cum sunt:  SPAS Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean, primăria municipiului Baia Mare. Avem susținători și în rândul publicului larg- sunt  oameni care vin la acțiunile noastre de fiecare dată când au ocazia.

young roma4

6.Ce părere au beneficiarii care au fost implicați?

Oamenii care sunt parte din acțiunile noastre sunt încântați atunci când își analizează ascensiunea și rezultatele, nu le vine să creadă că au ajuns să crească valoric în urma participării/implicării în acțiunile asociației.

young roma 8

7.Care sunt proiectele/planurile de viitor ale asociației?

Următorul proiect aflat în etapa de implementare pentru începutul lunii aprilie este sărbătorirea Zilei Internaționale a Rromilor (8 aprilie) pe  care o vom celebra în data de 14 aprilie. Alte planuri de viitor ale organizației cuprind printre altele și creșterea gradului de implicare a rromilor în viața civică locală și sprijinirea dezvoltării generației tinere aflate în proces de educare.

8. Care sunt modalitățile prin care oamenii/firmele pot sprijini asociațiaYoung Roma Maramureș?

Suntem deschiși spre colaborare, chiar ne bucurăm de oportunitatea de a colabora cu alte persoane sau firme din mediul privat. Până în prezent am primit și donații de ordin financiar și material pentru oamenii din comunitățile marginalizate. Suntem bucuroși să fim parte și în  cadrul proiectelor implementate de către alte ONG-uri, instituții, firme, care vin în ajutorul persoanelor defavorizate. Oricine dorește să ne contacteze, ne găsește pe Facebook sau la numărul de telefon: 0740563641- Vlad Bardai președinte Asociația Young Roma Maramureș.

young roma 15

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

5 thoughts on “Asociația Young Roma Maramureș sau despre cum tinerii pot schimba în bine o comunitate

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: