Au nevoie asistenții sociali de o gală doar pentru ei?

În ultima săptămână, a început votarea candidaților propuși în cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială. Recunosc că am fost surprinsă și un pic agasată de mulțimea de mesaje și postări pe grupul Asistent social în România în care diverși asistenți sociali le cereau cunoscuților să îi voteze pentru a se califica în etapa următoare a competiției.

Inițial m-am gândit: dar de ce atâta agitație? Până la urmă nu e vorba de vreun câștig material concret-doar o diplomă acolo și poate un mic trofeu. După seara festivă, nu tot la sutele de dosare se vor întoarce? Nu cu aceeași beneficiari vor interacționa? Te face brusc un specialist mai bun o bucățică de hârtie?

Apoi am făcut un pas înapoi în trecut. M-am văzut pe bine cea de acum 2-3 ani, care activa din plin în câmpul muncii  (pentru cine nu știe, sunt de aproape 2 ani în concediu pentru creșterea copilului) și brusc, am înțeles.

Mi-am dat seama că e vorba de mult mai mult decât despre o seară cu discursuri și muzică de calitate, cu diplome și premii frumos gravate. Mi-a venit în minte imaginea asistentului social în fața mass-media și a publicului larg. Am revăzut cu ochii minții eforturile uriașe depuse de fiecare profesionist  dedicat din acest domeniu pentru a găsi soluții unor situații dramatice. Mersul pe teren prin frig sau ger ori dimpotrivă pe o caniculă de nesuportat prin cele mai greu de ajuns locuri. Frământările în găsirea de rezolvări în cazul unor situații care păreau fără ieșire. Dedicarea, perseverența și empatia. Toate, de multe ori, pe un salariu insuficient (ca să mă exprim elegant) și într-o atmosferă publică generală nu prea prietenoasă (cine mai iubește și prețuiește în zilele noastre munca asistentului social?). Poate beneficiarii și colegii, însă nici ei întotdeauna.

Într-un asemenea context, a devenit clar și pentru cea mai reticentă parte din mine că o Gală a Excelenței în Asistență Socială este un eveniment extraordinar de necesar. Pentru că acel premiu este poate cea mai frumoasă recunoaștere de care unii dintre profesioniștii din domeniul social au parte după ani, sau chiar zeci de ani de muncă. E cumva o formă de solidaritate- chiar dacă mass-media de multe ori ne nedreptățește profesia, măcar noi arătăm că o prețuim și o celebrăm cât de frumos putem.

Nu am participat până acum la Gală pentru că  de fiecare dată au fost diverse impedimente (master, job, copil mic etc. ). Nu o să merg nici anul acesta- pentru simplul fapt că locurile sunt limitate și așa cum vă spuneam mai spus, în ultimii 2 ani eu nu am mai practicat, fiind în CIC și consider că în locul meu merită să meargă cineva care chiar a profesat activ în această perioadă.

Dar vă îndemn cu drag să vă rezervați locuri din timp și să vă bucurați din plin de acest eveniment deosebit. Iar celor care sunt în cursa pentru premii la diverse categorii, le urez mult succes și cât mai multe voturi!

Felicitări organizatorilor și la cât mai multe evenimente de acest fel!

Sursa foto titlu: aici

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Au nevoie asistenții sociali de o gală doar pentru ei?

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: