Babywearing sau cum poti lua iubirea la pachet

Aflând că săptămâna aceasta este European Babywearing Week (Săptămâna Europeană a Babywearing-ului), am zis că acesta este momentul ideal să abordez acest subiect drag sufletului meu. Babywearing-ul (sau prescurtat bw) se referă la purtarea sănătoasă a bebelușilor și copiilor în sisteme de purtare ergonomice (cunoscute și sub denumiri ca: port-bebe, marsupii, carriere etc.).

Eu am aflat despre bw încă din timpul sarcinii și mi-am propus să îl port pe micul P. de îndată ce mă voi simți în stare. Pentru nou-născuți, sunt recomandate sistemele tip eșarfă (wrap elastic, wrap țesut sau sling cu inele). La început nu am avut cine știe ce susținere din partea familiei și deja cumpărasem un cărucior.  Așa că am avut nevoie de 2 luni și ceva până mi-am făcut curaj să devin o mamă cangur (așa îmi spune o vecină de bloc de câte ori mă vede cu micul P. în sistem).

Pentru că bebe P. își susținea capul destul de bine, m-am încumetat și am cumpărat un Marsupi Plus. Este probabil cel mai simplu de pus portbebe- are 2 benzi care vin în X pe spate și apoi se prind cu scai. Ne-am înțeles foarte bine cu Marsupi- seara când începeau crizele de colici,  se linisea mult mai repede plimbat prin casă la pieptul meu. Când P. avea vreo 3 luni, am rămas singură cu el vreo 2 săptmâni și sistemul de purtare a fost salvarea mea. Având mâinile libere, am putut să fac o grămadă de treburi prin casă, dar și plimbări și cumpărături.

După o purtare zilnică, când P. a împlinit 6 luni,  deoarece Marsupi Pus deși îi rămăsese mic, am trecut la următorul nivel- SSC-ul (soft structured carrier) sau sistemul de purtare cu catarame. Este foarte comod și ușor de pus/scos copilul. Ca și durată de viață, este gândit să meargă până spre 2 ani, când, dacă te mai ajută spatele, poți achiziționa varianta toddler. Noi am optat pentru  o Isara Foxy – m-a încântat faptul că are foarte multe opțiuni de reglare, astfel încât să se poată simți ok cu ea orice părinte.

Isara Foxy

Cu micul P. în Isara Foxy

Noi încă folosim Isara zilnic pentru plimbările micului P. (doar în parc merge pe jos singur) și sunt foarte mulțumită de ea (îl pot alăpta în ea  discret, poate dormi în ea  fără probleme, îl plimbăm  cu ea când vizităm locuri noi etc.)

Aceste sisteme pot fi utilizate indiferent de anotimp (l-am purtat pe micul P. în Isara toată iarna)mînsă cu accesorii adecvate– de exemlu o protecție de iarnă (care poate merge foarte bine pe timp de ploaie, zăpadă sau vânt). Foarte utile mi se par și protecțiile pentru bretele, care păstrează materialul sistemului în condiții bune, atunci cănd bebe e în plină erupție dentară și roade tot ce prinde.

babywearingiarna

Iarna,la mare, (cu protecție de iarnă peste sistem)

Înainte de a cumpăra un marsupiu ergonomic, este bine să probați , pentru că există o mare varietate de produse și e posibil să nu  vi se potrivească  toate la fel de bine. În acest scop, recomand cu căldură grupurile  de facebook dedicate babywearingului din toată țara (în capitală grupul se numește BabyWearing Group București) care organizează întâlniri săptămânale în cadrul cărora puteți proba  o muțime de sisteme.

La final, v-am pregătit o listă cu cele mai cunoscute magazine de unde puteți achiziționa un sistem de purtare a bebelușului: Poarta-ma,  Scutecila,  HipHip, Pufushop,  Casa Zamfirei. 

(Atenție- pentru a fi ergonomic, marsupiul trebuie să aibă puntea suficient de lungă pentru a-i permite copilului poziția fiziologică cu spatele puțin curbat în forma literei C și cu genunchii ridicați mai sus de funduleț în formă de M)

P.S. Tot pe facebook există mai multe grupuri de vânzare a sistemelor second hand.

La final, aș vrea să închei cu tradiționalele urări : Plimbări plăcute și spor la purtat!

Foto: Săptămâna Europeană a Babywearing-ului, preluată de aici

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Save

5 thoughts on “Babywearing sau cum poti lua iubirea la pachet

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: