Când ești pregătită pentru a avea un copil?

Tot mai des aud în jurul meu diverse teorii legate de care este cel mai potrivit moment pentru a avea un copil.

În general, opiniile gravitează în jurul ideilor clasice: atunci când am o relație stabilă și atunci când îmi permit din punct de vedere financiar (firește la punctul doi, marja este detul de relativă-ceea ce înseamnă pentru o persoană un trai decent, pentru o alta poate însemna  condiții de viață dificile și tot așa).

Acești parametri sunt puri subiectivi, așa că nu voi insista asupra  lor. Aș vrea să mă concentrez asupra unui aspect care mi se pare pe nedrept total negljat, el având o importanță covârșitoare: starea psiho-emoționalăa viitoarei mame.

Am ajuns la concluzia că starea noastră interioară are un rol esențial în deveniea noastră ulterioară ca părinți, și asta tocmai pentru că, înainte de a rămâne însărcinată sau chiar în timpl sarcinii nu am luat deloc în calcul acest lucru. Micul P. a fost un bebeluș extrem de dorit, așteptat și iubit. Eram eu însă pregătită pentru a fi o mamă așa cum merita? Cel mai probabil că nu.

De ce? Pentru că eu însămi aveam o mulțime de conflicte interioare nerezolvate și o grămădă de frustrări cărora nu știam cum să le fac față. Și, în mod evident, acest lucru s-a răsfrânt și asupra rolului meu de mamă. Din fericire, mi-am dat seama că trebuie să pornesc la drum în abisurile trecutului meu pentru a mă putea bucura așa cum se cuvine de prezent.

Așa că m-am pus pe citit. Da, am început să caut ce e de făcut și am dat peste această listă a Ioanei (deja schițasem și eu una, însă nu prea știam cu ce și de unde să încep). Așa că, de Crăciun am primit cadou, la sugestia mea, cartea: “Copilul invizibil” de Gaspar Gyorgy pe care și alți specialiști o recomandă ca fiind extrem de utilă ca punct de pornire în aventura autocunoașterii).

copilulinvizibil

Foto: arhiva pesonală

Mărturisesc că a fost o lectură de tipul șoc și groază- în sensul că am rămas uimită de câte lucruri pot afla despre mine din rândurile scrise de altcineva. Ideea de bază cu care am rămas este că fiecare dintre noi ducem pe tot parcursul vieții o serie de frustrări și suferințe din timpul copilăriei (și nu mă refer doar la primii 10 ani, autorul prezintă argumente conform căreia maturitatea emoțională apare abia în jurul vârstei de 24 de ani). Toate aceste dureri apar metamorfozate într-un copil interior – eul nostru din momentul în care a fost rănit. Ei bine, pentru a reuși să să trăim cu adevărat în prezent, trebuie să învățăm să ne conectăm cu acest copil invizibil și să îl ajutăm să se vindece.

În acest scop, sunt prezentate mai multe exerciții practice (de la cele de tip mindfulness la cele de dezvoltare emoțională)- totul într-un limbaj accesibil și prietenos.  De fapt, chiar am fost captivată și impresionată în același timp de ușurința cu care autorul se exepune pe sine, în situații dintre cele mai tulburătoare (tocmai pentru a ilustra mai bine anumite aspecte practice).

Cartea în sine este o lectură ușor de parcurs (cele 181 de pagini se citesc extrem de repede), însă eu am simțit în numerose rânduri nevoia de a reveni asupra unor pasaje pentru a reflecta mai mult la unele idei. Partea dificilă și cu adevărat interesantă este reprezentată însă de ceea ce va face fiecare cititor după terminarea cărții- și aici mă refer la exercițiile de practică personală.

Pentru mine, cu siguranță a fost o carte minunată și extrem de utilă. Mai am destul drum de parcurs până la un prezent trăit aproape 100% conștient, însă sunt bucuroasă că am făcut primii pași.

Și ca să revin la întrebarea din titlu, din punctul meu de vedere, cel mai important aspect de luat în calcul atunci când vrei să știi dacă ești pregătită să fii mamă ar trebui să fie starea ta interioară. Ești împăcată cu tine însăți? Ce fel de relație ai cu părinții tăi? Ce pattern de comportament psiho-emoțional îi vei transmite copilului tău?

E esențial să fii bine cu tine încă de dinainte de a începe călătoria mămiciei, pentru că așa drumul tău va fi mai lin și mai lipsit de greutăți. Însă, și dacă ești deja mamă și simți că vrei să îți găsești echilibrul interior, nu este deloc târziu (a se vedea subsemnata).  Cel ma important lucru este dorința sinceră de cunoaștere, schimbare și vindecare.

Eu vă recomand cu mare drag cartea lui Gaspar Gyorgy (pe care o puteți comanda și de aici) și pe măsură ce o să mai citesc, o să vă împărtășesc noile mele descoperiri.

O altă perspectivă asupra cărții, dar la fel de interesantă găsiți pe blogului Alexandrei de la Parenting cu blândețe.

P.S. Dacă vreți să înțelegeți care e faza cu fotografiile din copilărie și la ce ajută ele, trebuie să citiți cartea 🙂

Voi ce recomandări de cărți de dezvoltare și autocunoaștere personală aveți?

Photo titlu  by Bich Ngoc Le on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 thoughts on “Când ești pregătită pentru a avea un copil?

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: