Cântece pentru copii de ascultat în orice zi

Așa cum am promis în articolul în care am analizat cântecele pentru copii care sunt de evitat, azi  îmi aduc la îndeplinire  promisiunea  și voi scrie despre acele melodii pentru copii pe care le ascult cu drag și care cred că transmit un mesaj pozitiv.

Povestea unui ciobănaș

Este un cântecel foarte simpatic în care se povestesc întâmplările din viața unui tânăr ciobănaș. Sunt ilustrate în armonie  natura, animalele și păsările- toate ajutându-l într-un fel sau altul pe eroul principal. Mai sunt valorizate munca, seriozitatea și implicarea. O poveste drăguță, în care totul se termină cu bine (vânătorul îl alungă pe lup, iar ciobănașul se întoarce teafăr cu oile în sat). Copiii pot învăța multe cuvinte, iar cei care sunt încă mici se pot bucura de partea cu refrenul 🙂

Azi Grivei e mânios

Deși titlul cântecului poate părea puțin confuzant pentru o recomandare, mie personal, îmi place acest cântecel. Grivei este mânios pentru că nu răzbește cu un os. Chiar dacă mânia nu este o trăsătură pozitivă, consider că orice copil trebuie să știe că ea este parte din viață și că uneori se întâmplă să ne supărăm atunci când nu reușim ceva. Cu un copil mai mărișor, se pot naște foarte multe discuții interesante pornind de la acest cântecel– (de exemplu- “E bine că Grivei e mânios? De ce? Tu cum crezi că ar fi putut proceda?”etc.)

Rățuștele mele

Un alt cântecel simpatic în care se povestește despre rutina zilnică a unor rățuște (înotat, joacă, mâncat, odihnit). Este vesel, destul de ritmat și chiar haios. Eu uneori chiar pun în scenă mici piese de teatru cu rățuște din plastic sau din cauciuc cu care ilustrez acțiunile din cântec (n-am încercat, dar sunt sigură că ar putea ieși un spectacol pe cinste și în timpul băiței).

În pădurea cu alune

Nu degeaba acest cântecel clasic (adică de pe vremea când eu însămi eram copil) a fost și este atât de popular. Mesajul transmis este unul frumos, de bunătate și prietenie– cei 2 pitici îi primesc fără să ezite pe cei trei prieteni care le cer ajutorul. De asemenea, onomatopeele de la refren (pu-pu–pu, țop-țop, chiț-chiț etc.) sunt o modalitate excelentă de a îi familiariza pe cei mici cu diverse sunete ale animalelor.

Dacă vesel se trăiește

Un cântecel energic, plin de veselie, care poate fi mereu adaptat în funcție de gradul de dezvoltare al copilului. În sensul că mișcările din cântec pot fi alese astfel încât să poată fi realizate ușor și de copil (bate din palme, zornăie o jucărie etc.) Pe mine, acest cântec mă duce instant cu gândul la copilărie și îmi trezește cele mai plăcute amintiri din acea perioadă.

Elefantul Cici și-a pierdut cipicii

Un cântecel interesant în care sunt prezentate pe de o parte furia și nemulțumirea (justificate) ale elefantului Cici și pe de altă parte creativitatea șefului de mușuroi care dorește să transforme cipicii în adevărate construcții pentru furnici. Finalul este unul drăguț și moralizator- Elefantul își primește cipicii cu condiția ca pe viitor să fie mai ordonat, lucru pe care îl și promite.

Bonus -1 colind de noapte bună –Cerul și-a deschis soborul

Când micul P. era foarte mic, nu știam deloc cântece pentru copii și cu atât mai puțin melodii de noapte bună. Așa că…am improvizat. Am luat la rând cântecele pe care mi le aminteam  (în mare parte colinde- da, sunt mare fan) și am căutat ceva lent și melodios care să poate fi cântat înainte de nani. Versurile sunt minunate (eu cânt de obicei primele 4 strofe- până la “N-au venit cu grâu la poartă/Ci au rupt din cer/Stele mari ca să le-mpartă”). Dacă nu știți melodia, vă puteți inspira de aici

Așa cum probabil ați observat, peste tot în articol am pus link-uri către versurile cântecelor și am insistat pe termenul a asculta. Asta pentru că eu sunt de părere că ascultatul e mult mai bun decât vizionatul. Dacă priviull unui videoclip implică un copil static, cu ochii în ecran, ascultatul poate însemna un cântecel care se aude pe fundal în timp ce copilul face altceva. De asemenea, fiecare părinte își poate exersa calitățile vocale, cântând el însuși un cântecel (variantă recomandată și practicată uneori și de mine –pentru un plus de interacțiune cu copilul).

Audiție plăcută! Sau mai bine spor la cântat ?!

Voi ce alte cântece ascultați împreună cu cei mici?

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Cântece pentru copii de ascultat în orice zi

  1. Buna Razvan si bun venit in casuta Unicornului Albastru :). E fain, dar cred ca noi l-am ascultat doar ocazional, asa ca de asta nu e inclus in articol. Ma bucur ca l-ai amintit, asa putem completa lista :).

  2. Super lista ta! Si noi le cantam pe toate, la orice ora. Dar de „Wheels on the bus” ce zici? De departe, e cantecul preferat al fetei mele… de ani de zile chiar. Norocul meu, am gasit si o varianta rock, foarte amuzanta, care a invatat-o cuvinte noi.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: