5 modalități de a obține cărți în mod gratuit

Dacă tot spuneam că vreau să mă reorientez mai multe spre cărți în articolul despre seriale care m-au dezamăgit (fiți pe pace am găsit altele faine, deci voi relua seria de articole dedicată lor cât de curând), m-am gândit și la câteva modalități prin care să le putem obține gratuit, pentru că, nu-i așa, accesibilitatea  poate cântări mult (mai ales în lunile încărcate financiar care urmează). Așadar, nu mai lungesc vorba și vă prezint în rândurile de mai jos cum puteți cultiva lectura de calitate fără să cheltuiți niciun ban:

1.Shopping la tine în bibliotecă

Da, pare banal și evident. Însă, la fel ca în cazul shopping-ului din propriul dulap, s-ar putea să fii uimit de rezultate. Găsește un pic de timp liber și ia la puricat volumele pe care le adăpostește propria bibliotecă. Le-ai citit pe toate? După o analiză amănunțită, s-ar putea să descoperi cărți de mult uitate pe care le-ai tot amânat și nu ai apucat niciodată să le citești. Ei bine, acum poate fi momentul lor! Sau poate ți-ai reamintit cât de tare te-a emoționat un roman citit acum câțiva ani și vrei din nou să te lași învăluită de atmosfera lui magică. Nimic mai simplu! Scoate-l din raft și pune-l pe noptieră pentru a-l reciti cu prima ocazie 🙂

2.Cărți online gratis

Dacă nu vă deranjează să citiți de pe un ecran  în locul paginilor cu miros de nou sau de vechi- după caz- puteți încerca cu încredere varianta cărților pdf care sunt disponibile în mod gratuit pe diverse site-uri- în română sau în engleză. Natalia a făcut deja o listă cu mai multe astfel de locuri în care puteți găsi și descărca materiale faine pentru lecturi relaxante.

Eu am citit în acest fel Bastarda Istanbulului și Poștașul sună întotdeauna de două ori, și am mai descărcat și alte cărți pe care intenționez să le citesc. Sigur, nu e neapărat la fel de plăcut, însă dacă e o carte bună, eu zic că te va ține în priză, indiferent că dai pagina cu mâna sau cu mouse-ul.

Dacă preferați limba engleză, puteți citi diverse cărți  aici sau de aici.

3.BookSwap

Este un eveniment extrem de frumos, la care am participat cu interes sâmbăta trecută. Mai mulți pasionați de citit, aduc un număr de cărți, luând la schimb cărți din cele aduse de ceilalți participanți. Eu am participat la BookSwap-ul organizat de Ioana și Natalia la biblioteca Ion Creangă și deși am ajuns cu mare întârziere, tot am rămas cu impresii plăcute. Puteți afla mi multe detalii în articolul de aici și dacă vă surâde idea unui schimb inedit de cărți, fiți pe fază la anunțurile celor două bloggerițe- dat fiind că evenimentul a fost un real succes, au promis că vor mai urma și alte ediții în curând :).

P.S. Evenimentul de care v-am povestit a avut loc în București însă dacă nu aveți cum să ajungeți până aici, nu văd de ce nu ați putea organiza chiar voi înșivă un BookSwap chiar în localitatea voatră 🙂

 

P.S. 2 Dacă sunteți din București, puteți participa la următorul eveniment care va avea loc pe 7 aprilie 2019. Găsiți toate detaliile pe pagina de facebook: Bookswap Party #2

4. Abonament la biblioteca din localitate

De multe ori, suntem curioși sau citim o carte din alte motive (profesionale, dezvoltare personală etc.) și nu suntem foarte siguri dacă merită sau nu să investim bani în achiziționarea ei.  Puteți rezolva această dilemă cu un search în catalogul bibliotecii la care aveți acces. Pentru București, Biblioteca Metropolitană este cea mai la îndemână  având numeroase filiale în fiecare sector și oferind de asemenea, posibilitatea de a împrumuta volumele acasă timp de 3 săptămâni sau mai mult.

Eu tocmai mi-am făcut abonament și intenționez să explorez mai atent și această opțiune înainte de a cumpăra o carte- mai ales că există o ofertă bogată ș în ceea ce privește cărțile pentru cei mici (inclusiv copiilor li se face abonament, astfel încât numărul de materiale împrumutate ajunge mai mult decât suficient).

5. Împrumutul de cărți de la rude/prieteni bibliofili

Această variantă este posibilă dacă aveți fie printre rude fie în cercul de prieteni persoane pasionate de lectură cu biblioteci vaste. În cele mai multe cazuri, s-ar putea să fie de acord să vă împrumute o carte pe care deja a citit-o deoarece adevărați pasionați se bucură să împărtășească cu alții frumusețea unui volum. Ca și în cazul împrumutului de la bibliotecă, aceasta este o metodă de a obține cărți temporar, însă este de asemenea și gratuită. Nu vă fie teamă  să cereți cuiva să vă împrumute o carte- nu aveți nimic de pierdut dacă nu e de acord, însă dacă răspunsul e favorabil tocmai v-ați făcut cu o lectură gratis!

Acestea sunt cele 5 modalități identificate de mine pentru a obține cărți în mod gratuit (temporar sau definitiv). Voi ați aplicat vreuna? Dacă mai știți și alte metode, le aștept cu mare interes în comentarii:)

Photo by Clay Banks on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: