Ce ar vrea orice bebeluș ca părinții lui să își amintească în perioada Sărbătorilor

jared-lind-scrisoare de Craciun la un bebelus

Am făcut un exercițiu de imaginație și m-am gândit cum se văd sărbătorile cu toate obiceiurile specifice prin ochii unui bebeluș/toddler și ce anume le-ar spune aceasta părinților săi, dacă ar putea:

Dragii mei părinți,

Știu că Sărbătorile bat la ușă (cum de unde știu? – după cumpărăturile nesfârșite de cadouri și alimente, după discuțiile lungi pe care le aveți despre la cine mergem în prima zi de Crăciun, la cine în a doua etc.) și simt nevoia să vă spun din start câteva lucruri.

În primul rând, sper din suflet să nu mai fie la fel ca anul trecut când m-ați păcălit cu zâmbetul pe buze că sărbătorile înseamnă să petrecem timp în familie și să ne bucurăm împreună.

Pentru că nu mi-a plăcut deloc să fiu trezit fix după 20 minute de somn pentru că trebuia să mergem în vizită la nu știu cine pe care personal nici nu îmi amintesc să îi mai fi văzut înainte. Oricum, cred că înțelegem foarte diferit noțiunea de “familie”. Pentru mine înseamnă doar noi 3- eu, mami și tati. Însă am fost extrem de mirat să văd că, de fapt, timpul petrecut în familie, pentru voi înseamnă cu vreo 7 persoane străine în plus.

În al doilea rând, nu-mi place să îmi schimbați rutina de somn, programul de masă sau ora de nani (da, îmi place să mă joc cu darurile primite, dar la un moment dat, dacă ignorați semnele de oboseală să nu vă plângeți că încep să le trântesc și să îmi pierd răbdarea și  puterea de concentrare).

Înțeleg, pentru voi e important să vedeți toți oamenii ăștia, așa că o să fac un efort să fiu drăguț. Adică să zâmbesc și o să mă joc cu darurile primite. Dar nu înțeleg de ce trebuie mereu să repet pentru fiecare persoană nou-venită în parte, ultimele cuvinte învățate sau cele mai noi mișcări de dans. E plictisitor și pe alocuri enervant să mă întrerupeți din mijlocul unei activități interesante doar ca să o distrez puțin pe tanti X.

Uneori, am impresia că de sărbători uitați că sunt doar un copil. Care mănâncă porții de copil și nu platouri de mâncăruri  tradiționale, greu digerabile. Și dacă în loc de fructele mele obișnuite, o să mă îndopați cu bomboane și moși de ciocolată, să nu fiți surprinși că o să fiu nefiresc de agitat.

Și acum problema cea mai mare- care e faza cu cadourile? De ce toată lumea așteaptă cu gura căscată  și camera pornită să vadă toate reacțiile pe care le am când deschid acele cutiuțe? E normal să mă bucur de unul, maxim două cadouri și să vreau să mă joc cu ele. Dacă mă copleșiți cu prea multe, într-un timp prea scurt, nu o să o pot descoperi pe îndelete niciunul.

Între noi fie vorba, anul trecut am fost cam dezamăgit. Și nu de cadouri. Ci de faptul că am petrecut atât de puțin timp  împreună doar noi 3.  Nu s-ar putea să avem o zi așa, doar pentru noi? Fără vizite, fără agitație?

E ciudat, dar deși Crăciunul e privit ca o sărbătoare în primul rând a copiilor, eu am simțit-o mai mult ca pe una a adulților. Pentru că noi, copii suntem doar folosiți pentru a satisface diverse nevoi ale celor mari: de compensare prin cadouri a prea puținul timp petrecut cu noi, de recunoștere a meritelor ca fiind părinți buni (eventual prin compararea cu copiii altora), de socializare etc.

Aș vrea să vă rog, ca anul aceasta să fie mai mult despre a fi decât despre a avea. Despre strâns la piept și nu despre făcut paradă în fața rudelor de gradul al șaselea. Despre a spune mai de: “Te iubesc!”  în loc de: “Fii cuminte!”. Despre bucuria de a sta mai degrabă cu mine, copilul vostru, decât cu oricine altcineva. Mereu îmi spuneți că sunt cadoul vostru cel mai de preț! Și voi sunteți pentru mine!

Niciun cadou de pe lumea asta nu poate să îmi ofere ceva mai frumos decât ceea ce am deja: un loc în care să mă simt iubit, confortabil și în siguranță (în brațele voastre),  o sursă nesfârșită de dragoste, răbdare și bucurie (inimile voastre) și un tablou  personalizat al fericirii (zâmbetele voastre).

Vă iubesc mult de tot și vă mulțumesc că aveți grijă de mine în fiecare clipă! Sunt bucuros că sunteți părinții mei și nu v-aș schimba niciodată!

Dragostea voastră și timpul alături de voi sunt tot ceea ce am nevoie pentru a fi fericit! Nu știu însă de ce, mai ales, de Sărbători, vă încăpățânați să credeți altceva!

Cu drag,

Bebelușul vostru care vă iubește

Photo titlu by Jared Lind on Unsplash

P.S.Articole faine care abordează subiecte similare au scris  și Prințesa urbană  și Andreea Ola.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

4 thoughts on “Ce ar vrea orice bebeluș ca părinții lui să își amintească în perioada Sărbătorilor

  1. O, Doamne! Chiar așa e… De multe ori ne sacrificăm copiii, cu impresia că pentru ei facem și dregem… Mare păcat. Iar timpul acesta nu-l mai recuperăm!
    Sărbători cu liniște și bucurie în familie!

  2. Interesantă perspectivă. Cam așa e, din dorința de a ieși totul perfect, există riscul să uităm uneori de nevoile autentice ale copiilor.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: