De ce sunt ONG-urile ultimul bastion pentru o Românie mai bună

Atunci când știrile proaste abundă din toate domeniile (politic, economic, social, medical, educațional etc.) stau de multe ori și mă întreb cum de încă mai rezistă țara asta.

Cum, deși în ciuda corupției, a relei-voinței a unora (din nefericire tot mai mulți), a nepăsării, a lăcomiei, a lipsei de civilizație nu e haos total? Cum de oamenii mai merg totuși la muncă și își trimit copiii la școală?  Și nu, nu mă refer la cei care stau în București și au un trai cât de cât decent. Mă gândesc la oamenii care locuiesc în orașe mai mici, în sate și comune în care oportunitățile de angajare sunt aproape nule, în care sărăcia e un normal, iar speranța de mai bine a murit de mult.

La copiii care își doresc să învețe dar nu au ghete de iarnă cu care să străbată kilometri întregi până la cea mai apropiată școală. La tinerii din centrele de plasament care se trezesc la 18 ani fără niciun fel de sprijin, la victimele violenței domestice, care nu au unde să plece de lângă agresori. La persoanele cu dizabilități uitate într-o nepăsare grea, lăsate să își ducă viața la limita supraviețuirii. La persoanele care trăiesc pe străzi, pentru că nu mai au o locuință. La persoanele care au fost victime ale traficului de ființe umane sau la vârstnicii singuri, bolnavi și izolați. La refugiații care fug de atrocități de neimaginat și de războaie pe care nu le înțeleg. La….. aș putea continua lista încă vreo zece paragrafe (doar sunt asistent social și grupurile vulnerabile sunt specialitatea mea) dar mă opresc aici, pentru că sunt convinsă că ați înțeles ideea.

Ei bine, după mult timp de reflectat, concluzia la care am ajuns este că ONG-urile sunt (de prea multe ori) singurele care îi ajută pe cei aflați în situații critice să își revină sau măcar să le fie un pic mai bine! La finalul lui 2015, în România erau active 48.586 de organizații neguvernamentale.

tabel numar ONG-uri

După cum puteți vedea în tabelul de mai jos, doar 21% au profil social și încă 13% sunt active pe partea de educație. Chiar dacă numărul lor a crescut în fiecare an, cele mai multe se află în zona București-Ilfov sau în orașele mari, iar în mediul rural, acolo unde nevoile sunt mai stringente decât oriunde se află doar 18% dintre ONG-urile din sectorul social și 11% din cel educațional.

În ciuda acestui fapt, cumva reușesc să facă, acolo unde sunt, o diferență uriașă pentru comunitățile în care își desfășoară activitatea. De la centre tip after-school (unde copiii primesc ajutor la teme, rechizite și chiar o masă caldă), la centre de găzduire pentru victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane ori la proiecte care vizează dobândirea abilităților de viață independentă pentru tinerii din centrele de plasament, sau oferirea unui sprijin persoanelor vârstnice singure și fără posibilități. Sunt puține, am avea nevoie de mult mai multe, dar legile date de stat mai degrabă descurajează astfel de inițiative.

Pornind de la  aceste premise, am hotărât să încep o campanie de informare și promovare a acestor organizații puțin cunoscute, dar cu un rol esențial în societatea românească. Despre multe dintre ele am amintit deja în articolul cu idei pentru cadouri de Crăciun însă, de data aceasta, le-am invitat pe fiecare dintre ele să își spună povestea pe larg, în articole separate. Materialele vor fi reunite pe blog în categoria “Ei fac România mai bună!” care de altfel este și titlul campaniei (iar hashtag-ul prin care puteți găsi articolele pe facebook este: #EiFacRomaniaMaiBuna).

 

ei fac romania mai buna

Am ales în mod intenționat  cuvântul “Ei” pentru  pentru că fiecare ONG are în spate câțiva oameni minunați care prin altruism, voluntariat, implicare și multă, multă muncă au reușit să aducă un strop de bucurie, de alinare sau de speranță.  Și astfel, au contribuit la o Românie mai bună– una în care primează respectul, dăruirea, dragostea și implicarea. O Românie care merită cunoscută și multiplicată la scară mare. Așa că stați aproape, pentru că săptămânal (în fiecare marți, mai precis) voi publica un articol despre o o asociație și despre oamenii din spatele ei care merită să fie cunoscuți, promovați și sprijiniți.

Până acum, au acceptat invitația de a se alătura campaniei și urmează să le citiți povestea pe Unicornul Albastru și pe blogurile partenere:

1.Asociația Hercules ( jud. Argeș)

2.Telefonul Vârstnicului (proiect al Fundației Principesa Margareta a României, București)

3. Asociația Bloggerilor Olteni (Craiova)

4.Asociația Femeilor din Sibiu

5.Crucea Roșie Subfiliala Mediaș

6. Născut din inimă (grup de suport, jud. Bacău) – și pe Mamapetoc.ro

7. Fundația de Dezvoltare Locală ‘Speranța” (jud. Neamț)

8. Asociația Help Autism (București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, Cluj-Napoca)

9. Asociația  Asociațide Pediatrie si Consultanță în Alăptare (București)

10. Asociația Joaca de-a ecologia (Sibiu)

11. Asociația Young Roma Maramureș (Baia-Mare)

12. Fundația “Inimă de Copil” (Galați)

13. Asociația Betania (Bacău)

14. Asociația Gifted Center Kristopher (București)

15. Asociația Solwodi (București)

16.Asociația de Poveste (Sibiu)

17.Asociația Young Initiative (București)

18. Asociația Supereroi printre noi (București)

19. Samusocial din România (București)

20. Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă

 

Vă invit cu drag să dați vestea mai departe, să veniți cu propuneri de organizații neguvernamentale și oameni deosebiți care au realizat și realizează în continuare  proiecte extrem de necesare, pentru a-i face cunoscuți și altora.

Parteneri  Media:

fun parenting

 

 

 

pisica

 

 

 

 

nataliadabija-logo-small

 

 

 

Logo-SebaBaby-Web-Image

 

logo-noi-doi-si-bebe

 

 

 

 

 

 

mamapetoc

 

 

 

alexisme

 

 

 

Daniel Botea

Parenting cu blandete

Poveste de Mamica

In brate la mami

Photo titlu by Lance Grandahl on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

19 thoughts on “De ce sunt ONG-urile ultimul bastion pentru o Românie mai bună

Lasă un mesaj :)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: