Tot ceea ce trebuie să știi despre purtarea sănătoasă a bebelușului – interviu cu un consultant babywearing

Am povestit deja în mai multe rânduri despre experiența mea și purtatul în sisteme ergonomice a micului P. Suntem fani declarați Isara și babywearing în general. Însă….acum 2 ani și ceva, am tot săpat după  informații și era cât pe ce să mă aleg cu un sistem tip chilot din  supermarket. Astăzi, fenomenul a crescut și la noi și părinții nu doar că găsesc o varietate mult mai largă de marsupii ergonomice, dar pot apela și la serviciile unui consultant  babywearing.

Un astfel de specialist este și Cristina Bușcă pe am cunoscut în cadrul unei întâlniri despre care am povestit anul trecut și mi-a lăsat impresia unui om cald și extrem de dedicat misiunii pe care și-a ales-o – promovarea purtatului sănătos în rândul părinților din București și nu numai. Am rugat-o să ne povestească mai multe despre activitatea ei și despre babywearing în general și a ieșit un material complex, plin de informații utile pe care vă invit să îl citiți în rândurile care urmează:

babywearing1.jpg

1.Ce face un consultant în babywearing și de ce este nevoie de activitatea lui în România?

Un consultant în babywearing promovează purtarea sănătoasă a copiilor și ajută părinții să își poarte bebelușii corect. Asta dacă zicem foarte pe scurt. Ceva mai detaliat ar fi: un consultant în babywearing prezintă avantajele purtării, ajută părinții să să decidă cum își vor purta copiii, consiliază în privința sistemului de purtare potrivit respectivei familii, îndrumă către site-uri / magazine de încredere, învață părinții să utilizeze corect și eficient sistemul de purtare, sfătuiește în privința regulilor de siguranță în timpul purtării copilului. Pe lângă acestea încurajează părinții sa aibă încredere în ei și în deciziile lor, să își asculte instinctul și să fie mereu atenți la semnalele copilului. Mai ales în cazul cuplurilor care se află la primul copil, incurajările și suportul oferit de un consultant sunt foarte importante.

Este nevoie de activitatea consultanților în babywearing deoarece cetățenii acestei țări au nevoie să fie purtați. Este vorba de cetățenii cei mai mici, adică bebelușii din România, care se dezvoltă cel mai bine la pieptul părinților lor, iar cetățenii mai mari, părinții bebelușilor, au nevoie să se poată deplasa cu copiii lor ușor, au nevoie să fie independenți, să își poată continua viața zilnică fără ajutoare din afara familiei, au nevoie să își știe bebelușii în siguranță în locașul care le-a fost destinat (pieptul părinților). Pe scurt, babywearing e un mare avantaj pentru copii și părinți, ca urmare trebuie să existe și persoane care să învețe părinții să își poarte corect copiii. Sănătatea și chiar viața bebelușului purtat depind de calitățile sistemului de purtare și de abilitățile părintelui de a-l utiliza corect. Consultantul transmite informațiile corecte și verifică aplicarea lor.

babywearing2.jpg

2.Ce fel de pregătire are un consultant babywearing? Cine poate deveni unul? Cum recunoaștem un consultant certificat?

Un consultant in babywearing este o persoană interesata de babywearing care a absolvit un curs de formare in domeniu. Cursurile sunt pe mai multe nivele. Școala de babywearing Die Trageschule Dresden oferă acreditare după primul curs (basic), dar certificarea se obține abia după al treilea curs in care se verifică amănunțit cunoștințele si capacitatea de a le transmite mai departe părinților.
Oricine iși dorește poate, teoretic, să devină consultant, deși, accesul la aceste cursuri este limitat de numărul redus de locuri disponibile ceea ce impune organizatorilor selectarea solicitanților, așa că ai șanse să fii selectat dacă ești angajat într-o activitate care are legătură cu babywearing-ul (producători/vânzători, mame active în grupurile de babywearing, medici, moașe, kinetoterapeuți, etc).
Totuși cursul este o bază de la care pornește studiul personal. Deși ești luat de la zero, e bine să ai niște cunoștințe și niște deprinderi anterioare, dar mai ales să nu te oprești la cunoștințele obținute la curs, să continui studiul personal și să iți formezi ochiul și deprinderea de a lucra cu sistemele de purtare și cu părinții purtători, să continui personal studiul sistemelor (apar mereu inovații în babywearing) și firește, să exersezi abilitățile de comunicare eficientă a informațiilor deținute.

babywearing3.jpg

 1. Ce implică o ședință de consiliere babywearing?

  Aici e mai mult de zis în funcție de persoana care o solicită. O gravidă este informată despre beneficiile purtării, i se prezintă grupele de sisteme si sistemele de purtare cele mai potrivite pentru nou-născut, poate exersa cu păpușa de babywearing purtarea pe șold într-un sling, poate experimenta avantajele bellywrapping (suport pentru burtica), poate exersa montarea unui wrap țesut. elastic, dar fară păpușă. Apoi este consiliată în privința eventualei achiziții a unui sistem și încurajată să mai exerseze până vine bebe. Este îndrumată să se informeze în continuare întrucât înainte de naștere beneficiază de timp suficient, iar informarea ajuta la reducerea anxietății și face așteptarea mai plăcuta. Va urma, firește, o consultație de control după nașterea copilului cu exerciții cu păpușa și cu beneficiarul principal, bebelușul, cu informații detaliate despre siguranța în sistem, cu încurajări și îndrumări către comunitățile de babywearing unde poate socializa și poate promova la rândul ei babywearing-ul dacă dorește. Gravida are timp sa proceseze informația și sunt cele mai mari șanse să poată utiliza cu succes cele mai bune si mai confortabil sisteme de purtare pentru bebeluș și pentru ea: eșarfele de purtare (Wrap țesut, Sling cu inele, Wrap elastic).

   

   

   

  babywearing6.jpg

  În cazul obișnuit al unei familii in care a venit deja un bebeluș, consultația presupune cunoașterea nevoilor familiei și copilului, prezentarea opțiunilor existente pe piața, demonstrații cu păpușa de babywearing,, ajutarea mamei sa ia o decizie asupra sistemului / sistemelor pe care le va utiliza, probe cu copilul pentru a se vedea cum se înțelege și copilul cu sistemul respectiv, exerciții cu păpușa de babywearing până sunt însușite corect tehnicile de montare a sistemului, apoi se pune copilul în sistem, apoi se oferă informațiile necesare despre siguranța în sistemul de purtare, încurajări, informații despre grupuri de ajutor și socializare. În continuare se păstrează contactul cu familia, se verifică utilizarea corectă a sistemului prin fotografii, filmulețe cu copilul în sistem, poate exista și o a doua consultație de control dacă se consideră necesar.
  Ca idee, la finalul consultației trebuie să avem un bebe mulțumit la pieptul mamei și o mămică încrezătoare în deciziile și abilitățile ei, aptă să folosească cu succes sistemul ales.

  O altă categorie este a situațiilor speciale (condiții medicale legate de mamă sau copil). Aici, o consultație presupune, pe lângă ce am prezentat mai sus, și informarea medicului/terapeutului care se ocupă de  caz asupra soluțiilor de purtare posibile, iar decizia se ia numai împreună cu specialistul. Ideea e că specialiștii nu cunosc toate opțiunile oferite în prezent de babywearing, iar consultanții nu sunt medici, nu cunosc în amănunt bolile și interdicțiile pe care le presupun.

babywearing4.jpg

 

4. Când a fost înființat grupul Babywearing Group București și de către cine? Care sunt principalele activități ale grupului?

Grupul Babywearing Group Bucuresti a fost înființat în urmă cu patru ani (în mai 2014) de către câteva mame entuziasmate de babywearing, dornice să se cunoască, să învețe una de la alta (consultanți nu erau pe atunci), să ajute alte mame și dornice să facă babywearing-ul cunoscut în București și în țară. Eu am făcut parte din acea gașcă entuziastă. Cea care a deschis grupul pe Facebook a fost Anamaria Borza. Eu am fost al doilea admin al grupului. Ideea formării unor grupuri locale a pornit însă de la Diana Mateescu, primul și cel mai cunoscut producător de sisteme de purtare din România și, totodată, cel mai implicat în promovarea babywearingului prin social media (inițial a fost un forum național de discuții, apoi un grup de Facebook destinat doar produselor proprii (Poartă-mă), devenit apoi, la solicitările insistente ale mamelor, grup de ajutor în babywearing oferind îndrumări pentru orice sisteme.

Babywearing Group Bucuresti organizează diferite activități pentru a ajutor, socializare și promovare a babyweraingului, mai exact organizăm întâlniri între mame atât cu scopul socializării, cât și întâlniri pentru a proba sisteme de purtare din biblioteca foarte bine dotată a grupului, organizăm ateliere de babywearing, organizăm cursuri de dans cu bebeluși purtați, flashmob, parade cu sisteme de purtare. Avem standuri de prezentare și informare în cadrul târgului Babyexpo. Încercăm să fim cât mai vizibile atât în grupuri mici în oraș cât și în media.

intalnire parc.jpg

5.Cum poate recunoște un părinte un sistem de purtare ergonomic față de unul neergonomic? De unde putem achiziționa sisteme de calitate în care să ne purtăm sănătos copiii?

Un sistem ergonomic asigură o poziție sănătoasă, firească pentru copil și extrem de confortabilă pentru părinte. Trebuie să vedem:
– piciorușele așezate în forma literei M, cu genunchii depărtați și puțin mai sus decât linia șezutul.
– privită din laterale, coloana trebuie să ia forma literei C (ținem cont că bebelușii nu au curburile coloanei formate la naștere, forma coloanei se modifică pe parcursul primului an de viață
– sistemul trebuie să se muleze perfect pe spatele copilului (ca o a doua piele), așa încât să ii ofere susținere în fiecare punct al spatelui
– sistemul să ofere un bun suport pentru umerii și capul bebelușului mic, să nu depășească în înălțime mijlocul urechii bebelușului, iar, în cazul bebelușilor mai mari sa nu coboare mai jos de omoplați.

Cel mai bine este sa achiziționăm sistemele de purtare de pe site-rile specializate în babywearing, care au consultanți în babywearing ce pot oferi îndrumări. Pe aceste site-uri se oferă descrieri amănunțite alte sistemelor. E bine sa se caute lista de distribuitori autorizați din tară pentru produsul dorit și numai de la aceștia să se cumpere. Și mai bine este să se achiziționeze sisteme de purtare în urma recomandărilor primite de la un consultant independent (fie în cadrul unei consultații private, fie în cadrul întâlnirilor organizate de grupurile de babywearing, fie online pe grupurile care oferă ajutor în babywearing).

intalnire bw 2.jpg


6.Care sunt cele mai frecvente mituri legate de purtatul bebelușilor/copiilor pe care le-ai întâlnit?

– Se învață în brațe
– Nu mai învață să meargă pe jos când crește
– O să fie dependent de mamă
– Profită de tine
– Rămâne crăcănat copilul
– Se sufocă. Moare sufocat.
DSC_7432.JPG

7.Până la ce vârstă poate fi purtat un copil?

Cât timp mama și copilul își doresc și se simt confortabil. Primul trimestru de viață, numit și al patrulea trimestru de gestație este esențial, de fapt primele nouă luni de viață, ținând cont că puiul de om ar fi dezvoltat suficient pentru a se naște abia în jurul vârstei de nouă luni. Până atunci ar fi trebuit să petreacă în uter, dar ar fi prea mare să se nască. În plus, câștigă aceste luni pentru achiziții sporite față de ceea ce ar putea învăța în uter. În continuare durata purtării se reduce, în funcție de nevoile copilului și obiceiurile familiei lui.

DSC_4635.JPG

 

8.Cum ne dăm seama că un sistem a rămas mic? Care sunt riscurile dacă îl purtăm cu un sistem neadecvat ca mărime?

Un sistem rămâne mic atunci când puntea nu mai oferă suport de la un genunchi la altul sau când panoul ajunge sub omoplați. În funcție de durata purtării și vârsta mai mică a copilului, putem lua în calcul eventuale riscuri pentru copil. Practic un sistem ergonomic devine neergonomic, nu mai este confortabil nici pentru copil, nici pentru părinte, câștigă practic neajunsurile sistemelor neergonomice, picioarele atârnă, spatele nu mai e susținut corect, copilul e prea înghesuit. Dacă vorbim de copii de peste un an, purtați ocazional, dacă ei nu protestează și nu se observă urme urâte pe piciorușe, nu e cazul să ne facem griji.
Riscurile purtării într-un sistem neadecvat ca mărime cred ca sunt mai importante când sistemul este prea mare pentru ca atunci copilul chiar stă prea crăcănat, nu are susținere pe spate, chestii care pot duce la modificări ale coloanei, afectarea poziției corecte a femurului în articulația șoldului. Un sistem prea mic mai degrabă afectează părintele, producându-i dureri de spate și chiar modificări ale poziției coloanei vertebrale.

babywearing5.jpg

9.Cum crezi ca va evolua babywearing-ul în România?

Babywearing-ul în România și în toată lumea pot zice că e pe val. Crește frumos. Sper să o țină tot așa. Sper să rămână pe mâna celor pasionați, nu a celor care nu-l iubesc, nu l-au experimentat și văd in el doar o sursă de venit ușor, mai ales că e crescut de munca voluntară și plină de pasiune a mamelor.
Un lucru e clar, vor fi din ce în ce mai mulți bebeluși purtați la pieptul mamelor lor, indiferent de ce sisteme vor apărea sau dispărea în viitor. Multe mame au gustat beneficiile purtării ergonomice, sunt fericite, active și vizibile în comunități, exemple grăitoare pentru noile mame. Informația corectă abundă pe internet, oricine ajunge să afle și fără să caute în special informații. Babywearing e un bulgăre mare pornit la vale și care nu mai poate fi oprit. Va crește!

DSC_6910.JPG

Sper că v-au fost de folos informațiile și imaginile minunate v-au vorbit de la sine despre ce înseamnă bucuria purtatului sănătos.  Pe Cristina o găsiți și o puteți oricând contacta pe pagina ei de Facebook.

Fotografii: arhiva personală a Cristinei

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Tot ceea ce trebuie să știi despre purtarea sănătoasă a bebelușului – interviu cu un consultant babywearing

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: