Cele mai dureroase momente de când sunt mamă și ce am învățat din ele

Într-un an și 10 luni, de când sunt mama micului P, am trecut prin tot felul de situații- unele emoționante, unele amuzante, altele… dureroase (la propriu). Dat fiind că recent am trecut printr-un moment nu prea plăcut, m-am gândit să vă împărtășesc despre momentele care s-au lăsat cu durere în viața mea de mămică și, mai ales, despre ce concluzii am tras în urma lor.

Așadar, în ordine descrescătoare (lăsăm ce e mai dur la final), iată momentele marcate de suferință – mai mică sau mare:

 

5. Durerile post-operatorii  după cezariană.

Nu sunt crunte, ba chiar  lejere aș spune, însă sunt acolo prezente, de fiecare dată când se schimbă vremea, când e mai frig sau mai umed afară. Nu știu dacă se vor ameliora în timp sau dacă vor rămâne mereu, cert e că de aproape 2 ani, își fac apariția periodic.

 

Ce am învățat

Să mă îmbrac adecvat pentru a proteja operația, eventual să nu ies din casă dacă nu e neapărat necesar pe ploaie sau frig.

 

 

4. Jucării aruncate în față/ piciorușe  agitate în toate direcțiile

Da, micul P. are o energie extraordinară și a avut o perioadă când îi făcea o plăcere deosebită să  arunce cu jucăriile pe care le lua la nani spre  mine. Ba chiar m-a și nimerit de câteva ori, luându-mă  prin surprindere.

 

Ce a funcționat

I-am explicat că nu e în regulă și că mă doare. Într-un caz extrem, când era să îmi spargă buza, i-am luat respectiva jucărie și i-am spus că nu o mai primește până dimineața. Sigur că s-a lăsat cu plâns și nu sunt convinsă că am procedat corect, însă, din fericire pare că a fost doar o etapă peste care în prezent a trecut.

Cu datul din picioare e altceva. La asta nu a renunțat nici acum, însă măcar mi-am dat seama care sunt motivele din spatele acestui comportament. Pentru că nu suportă să stea învelit și cum simte pilota, cum începe să se miște până ce iese și ultimul centimetru afară. Sau pentru că îi place să le agite în joacă și atunci am mare grijă să îi spun că nu ok să fie așa aproape de fața mea dar, mai ales,  să mă feresc din calea lor.

 

 

3.Dureri de spate

Eu îl  port pe micul P. de la 2 luni și jumătate aproape zilnic. Însă am avut probleme mari cu coloana încă de dinainte să fiu însărcinată. Așa încât, ceea ce am învățat pe propria “coloană”, este că folosirea unui sistem ergonomic de purtare a bebelușului nu îți va da dureri de spate (cel puțin în primele luni sau până la o anumită greutate).

Cunosc persoane care poartă toddleri de peste 15 kg și nu au nicio problemă cu spatele, deci totul ține de sănătatea fiecăruia (eu am început să am dureri la purtări mai lungi de o oră respectiv după ce a trecut de 10 kg). Dar repet, asta probabil pentru că problemele mele existau de dinainte și nu neapărat din cauza purtatului.

De asemenea, vreo lună, imediat după ce micul P. a învățat să meargă, l-am ținut doar de mânuță când mergeam în parc, pentru că nu avea curaj/stabilitate să meargă nesusținut. M-am ales cu niște dureri acute de coloană în perioada aceea, dar au trecut. Și mă bucur că am ales asta și nu varianta mai dăunătoare (pentru copil).

 

 

2. Mușcături de braț/ sân

Ambele tipuri  de mușcături au apărut o dată cu apariția dinților, în special a caninilor (care se știe că au o erupție foarte dureroasă). Dacă la braț era suportabil, mușcatul  din timpul alăptării a fost extrem de dureros. Însă cum eu merg pe ideea alăptării prelungite- adică minim 2 ani (am scris aici despre multiplele  ei beneficii), înțărcarea  la 11 luni nu a fost  o opțiune pentru noi.

Din fericire, nu a făcut din un sport din asta și după ce au trecut durerile de dinți, am scăpat și eu de mușcături.

Aici însă mai vreau să menționez ragadele și durerile groaznice din primele zile de alăptare. Din cauza mameloanelor ombilicate, micul P. nu prea reușea să se atașeze corect la sân, așa încât orice sesiune de alăptare durea groaznic.Să vă mai spun că asistentele verificau dacă am lapte strângând de mamelonul meu neformat până apărea sângele?

 

Ce am învățat?

Că o alăptatul nu trebuie să doară. Iar dacă se întâmplă să simți durere, trebuie să verifici dacă atașarea bebelușului la sân este corectă și apoi să încerci diferite poziții de alăptare pentru a vedea care îți este mai confortabilă. A, da. Și se poate alăpta fără nicio problemă chiar și cu mameloane plate/ombilicate- e nevoie doar de un mic exercițiu înainte în primele săptămâni/luni pentru a facilita atașarea și atât (sincer, nu mai știu exact cât a durat la noi).

 

 

1.Probleme oculare.

Mai concret- micul P. mi-a zgâriat interiorul ochiului cu un ambalaj de carton destul de dur (de la un tub de superglue).  A durut groaznic, nu am putut ține ochiul deschis câteva zile. A fost singura durere care m-a dus la urgențe și pentru care am avut nevoie de  tratament prelungit. (Evenimentul a avut loc vinerea trecută, însă abia acum mi-am revenit cât  să pot scrie la laptop).

 

Ce am învățat

Să fiu mult mai atentă atunci când vreau să îl iau în brațe pe micul P., mai ales dacă are în mână obiecte cu potențial periculos. Și că sunt responsabilă nu doar de siguranța lui, dar și de a MEA. Este esențial ca întotdeauna să înțelegem că noi, ca adulți înțelegem lucrurile la un alt nivel și că micuții noștri fie nu își dau seama de răul pe care îl pot provoca, fie nu știu cum să își exprime durerea  (de exemplu atunci când mușcă din cauza durerilor provocate de erupția dinților).

 

Viața de mamă e un amalgam cu bune și rele, cu bucurii imense sau cu suferințe puternice. Cel mai important cred însă, este să învățăm din fiecare situație și să nu rămânem cramponate în acea durere care, în cele mai multe cazuri, va trece la un moment dat.

Până la urmă, durerile fizice se vindecă mult mai ușor decât cele emoționale, nu?

Voi, dragi  mămici, cu ce dureri v-ați confruntat de când ați născut și până acum?

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile

One thought on “Cele mai dureroase momente de când sunt mamă și ce am învățat din ele

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: