Codul etic al asistentului social- studiu de caz

În practicarea cotidiană a profesiei, fiecare asistent social, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat, trebuie să aibă  în vedere un set de valori și principii prevăzute în Codul etic (sau deontologic). Nu cred că este util să le prezint în acest articol, mai ales că le găsiți foarte bine detaliate pe fiecare în parte aici.

Sunt convinsă că, la nivel teoretic, fiecare dintre noi le cunoaștem, însă dificultatea poate apărea atunci când vine vorba de punerea lor în aplicare. De aceea, în cadrul acestui articol, mi-am propus să prezint un caz în care să analizez modul de acțiune al asistentului social în funcție de valorile și principiile profesiei.

CAZ PENTRU STUDIU

 Asistentul social al ONG-ului care susține un after-school în cartierul Y. , are ca principală responsabilitate  ca elevii de care se ocupă organizația să meargă în continuare la școală. Secundar, încearcă să afli ce alte nevoi urgente are fiecare  familie și să îi sprijine în măsura în care poate.

În urma anchetei sociale derulată la domiciliu, a constatatFamilia X, de etnie romă, compusă din cei 2 părinți și 2 copii minori locuiesc într-o garsonieră neîncălzită. Au un singur pat în care dorm cei 2 copii, părinții dormind pe podea.Tatăl lucrează sezonier, mama nu are studii și nici loc de muncă. Copiii sunt elevi în școala generală -unul dintre  ei are rezultate slabe și multe absențe, iar celălalt are note puțin mai bune, dar este marginalizat din cauza faptului că este supraponderal.

 

Schița planului de intervenție (după realizarea anchetei sociale )

-realizarea unei întâlniri cu părinții minorilor- punerea la curent cu situația lor școlară și identificarea de soluții pentru a consolida relația părinte-copii

-îndrumarea către un medic specialist pentru copilul cu probleme de greutate

-ajutarea mamei să-și realizeze un CV în vederea aplicării pentru obținerea unui job

-sprijin din partea organizației în vederea achiziționării unei saltele  pe care să o poată utiliza părinții (care dorm pe podea)

Concluzii după întâlnirea cu beneficiara:

În urma discuției cu doamna X, aceasta a fost de acord să se implice mai mult în motivarea și sprijinirea copiilor pentru a frecventa cursurile și a-și îmbunătăți performanțele  școlare

De asemenea, a fost de acord să meargă cu minorul supraponderal la un consult de specialitate.

În ceea ce privește, CV-ul, a spus că preferă să aplice singură, să meargă direct la instituția angajatoare .

De asemenea, a precizat că nu au nevoie de o saltea, pentru că ar ocupa prea mult spațiu (preferă să folosească o plapumă pe care o pot strânge în timpul zilei), lucru pe care asistentul social l-a înțeles și respectat.

Nimic nou, până aici, nu? Ei bine, în doar câteva acțiuni, asistentul social a pus în practică o multitudine de principii și valori profesionale.

Astfel, prin înscrierea copiilor la after-school, monitorizarea situației lor școlare, îndrumarea spre un medic specialist a pus în practică justiția socială (asigurându-se de egalitatea șanselor privind accesul persoanelor asistate la informații, servicii, resurse și participarea acestora la procesul de luare a deciziilor.

În același timp, prin acțiunile deja menționate, asistentul social are în vedere și combaterea sărăciei, a discriminării sau marginalizării, dar și respecta şi promovează demnitatea individului, unicitatea şi valoarea fiecărei persoane. Adică profesionistul nu ține  seama în ceea ce privește calitatea muncii sale de factori exteriori precum rasa, etnia, sexul şi orientarea sexuală, vârsta, convingerile politice sau religioase, statutul marital, deficiența fizică sau psihică, situația materială a beneficiarilor.

Dreptul la autodeterminare a fost asigurat prin respectarea dorinței beneficiarei de a nu fi sprijinită în realizarea unui CV  respectiv în achiziționarea unei saltele.

Prin încurajarea consolidării relației mamă-copii, practicianul în asistență socială, recunoaște importanța relațiilor inter-umane în îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor.

Prin toate aceste la un loc, putem concluziona că în toate demersurile sale, asistentul social furnizează servicii în beneficiul persoanelor asistate, acționând în beneficiul acestora.

De asemenea, aș vrea să cred că principii precum integritatea, competența sau confidențialitatea sunt de la sine înțelese și aplicate în practica oricărui profesionist în asistență socială.

Am ales să scriu acest articol, nu pentru a oferi o lecție gratuită în domeniu, (sunt sigură că găsiți alte materiale mult mai complete pe internet) ci pentru a sublinia importanța acestor valori și principii în practica de zi cu zi a asistentului social. Poate, uneori, nici nu avem timp să analizăm situația pentru a ne da seama dacă am ținut cont de ele sau nu. Ori poate suntem convinși că le-am interiorizat atât de bine încât nu are rost vreo analiză.

Dar să nu uităm că în această profesie lucrăm cu oameni (de cele mai multe ori aflați în situații de vulnerabilitate majoră) și cu viețile lor. Și punându-le în practică de fiecare dată, ne respectăm nu doar beneficiarii, ci și profesia și, mai ales, pe noi înșine.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 thoughts on “Codul etic al asistentului social- studiu de caz

  1. Pingback: Laura Craciun
  2. Articolul poate fi imbunatatit. Prezinta o situatie de viata, si face un check list al valorilor deontologice. O perla din articol: “De asemenea, aș vrea să cred că principii precum integritatea, competența sau confidențialitatea sunt de la sine înțelese și aplicate în practica oricărui profesionist în asistență socială.”

    1. Buna, Ioana D. si bun venit in casuta Unicornului Albastru :). Iti multumesc pentru comentariu.Insa, m-ar fi ajutat daca erai mai specifica- de exemplu:cum anume crezi ca ar putea fi imbunatatit articolul? Nu stiu ce asteptari ai avut tu, insa am incercat sa fiu onesta inca din titlu (prin ideea studiului de caz exact faptul ca voi prezenta un caz din practica am vrut sa sugerez). De ce anume crezi ca e o perla articolul citat?

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: