Copilul tău a făcut o mini-obsesie pentru ceva? Cum poți face din asta un avantaj

Nu mai e niciun secret că micul P., după mami și tati a zis: mașină. Și că de aici, pasiunea lui a crescut tot mai mult cu fiecare zi (am făcut și o rubrică specială pe blog în care adun conversații cu și despre asta).

De la mașini clasice, la mașini de curse, de la excavatoare la combine și de la trenuri la  tiruri- toate îi plac și pe toate le studiază, le construiește și le iubește în egală măsură.

La început ne-a amuzat, apoi a devenit un pic sâcâitor, apoi am început să îmi fac griji (atunci când a început să refuze o carte dacă nu e cu mașini ). Apoi am aflat că la vârsta lui aceste colecții și mici obsesii sunt perfect normale. Totuși, de-a lungul timpului, am învățat să transform această pasiune dusă  la extrem în avantajul meu. Ce o să vă povestesc în continuare face referire la mașini, însă cu un pic de imaginație puteți adapta la pasiunea micuțului vostru (păpuși, unicorni, avioane, tancuri etc.).

 

Ideea de bază e ca noi transformat totul într-o poveste cu mașini!

 

Iată în ce cazuri ne-a ajutat pasiunea lui:

 

 

 

  • Stimularea independenței la masă

Pe principiul șoferii de camioane mănâncă singuri. Micul P., a avut  o lungă perioadă în care nu avea chef să mănânce singur (deși era evident că poate). Pur și simplu prefera să se joace cu mașinuțele în timp ce era hrănit de altcineva. Această strategie a mers destul de mult timp, pe fondul fricii mele că oricum mănâncă puțin și mai bine așa decât deloc. Însă la un moment dat, i-am zis calm dar ferm că începând din acea zi eu nu îi voi mai da să mănânce. Normal că nu i-a convenit dar apoi chiar el a venit cu povestea- da, o să mănânc singur la fel ca șoferii de basculante.

 

 

  • Stimularea renunțării la scutesc

A apărut pe același principiu ca cel de mai sus. Șoferii fac pipi la oliță/toaletă. În acest articol am povestit pe larg ce pași practici am urmat în acest proces. Sigur, nu înseamnă neapărat că va grăbi considerabil un proces (un copil nu va renunța la scutesc decât atunci când e pregătit) însă o motivație în plus mereu ajută :).

 

 

  • Spălat pe dinți

Aici mereu e cu miorlăială așa că de-a lungul timpului am improvizat o grămadă. De la cântecele cu eroii din Cars (Fulger se spală pe dinți/ Și Bucșă se spală pe dinți/ Și Doc Hudson se spală pe dinți etc.) la imaginat că dințișorii sunt o mașină pe care o aduce la spălătorie (din aia faină cu perii speciale).

 

 

 

  • Spălat pe corp

Aici de obicei  rezolvăm repede- e suficient să îl lăsăm să își ia o mașinuță cu el în baie pe care să o spele. Cât timp e ocupat să spumeze mașina, eu sau tati îl spălăm pe șofer :). Încă nu am găsit soluția magică pentru spălatul pe cap- dacă aveți vreuna nu ezitați să o împărtășiți.

 

 

  • Activități educative

Am împrumutat aproape toate cărțile despre mașini de la biblioteca Liviu Rebreanu respectiv Emil Gârleanu  (de la seriile repovestite din Cars la istoria trenurilor și  cărți despre mijloace de transport (de la cele mai simple la cele mai complexe).

Cărți de colorat, puzzle-uri, lego,  fișe de lucru- cele mai multe sunt cu mașini.

Chiar și atunci când tema de studiu era total diferită, am făcut în așa fel încât să includ ceva legat de mașini (de exemplu la lecția despre Planete a fost fascinat de o imagine cu telescopul Hubble fiindcă, ați ghicit- are roți). Iar la lecția despre continente am improvizat un joc de sortare a siglelor de mașini pe continente.

Însă, de puțin timp am trecut la nivelul următor- de exemplu l-am convins să cumpărăm Atlasul naturii spunându-i că o să studiem în el tipurile de mașini  care pot rula prin fiecare zonă.

 

 

  • Stimularea creativității

Deși are o colecție deloc mică de mașinuțe, dacă vede sau aude de  ceva nou, nu merg să o cumpăr. Ci îl încurajez să o picteze sau să construiască singur. Și chiar o face, folosind tot ce găsește la îndemână: lego, creioane colorate, litere magnetice.

Până văd ce ni provocări ne va aduce viitorul, mă bucur de micul meu pasionat! Într-un fel e fascinant să vezi câtă iubire sinceră investește în aceste obiecte 🙂 Micuții voștri ce pasiuni/semi-obsesii au?

Photo by Sandy Millar on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: