Cum a fost la Social Workers Camp 2017

Anul acesta, în cadrul campaniei “Toată țara în picioare pentru asistența socială!”, au fost organizate în mai multe județe din țară, o serie de evenimente extrem de interesante (reunite pe blog în calendarul special destinat acestora). Astăzi aș vrea să vorbim mai pe larg despre unul dintre ele.

În luna august a avut loc un eveniment cu totul deosebit, unic în spațiul asistenței sociale din România- “Social Workers Camp”. Și pentru că astfel de evenimente sunt încă o raritate pentru țara noastră, am făcut tot posibilul, să aflu cât mai multe detalii despre această tabără, derulată la Vaslui de către filiala CNASR Vaslui. În continuare, interviul realizat cu domnul Iulian Vlad, președintele CNASR Vaslui, inițiatorul acestui eveniment:

1.Care au fost principalii organizatori ai evenimentului ?

În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi despre evenimentele pozitive și frumoase, care sunt organizate în județul Vaslui și despre oamenii minunați care animă această părticică de țară, uneori…nejustificat blamată! Dar, sa revenim!

Nu pot spune că au fost niște organizatori principali! Toți colegii mei, care au îmbrățișat ideea si mi-au fost aproape, sunt principalii organizatori ! NU poți organiza un eveniment fără sprijin și suport din partea colegilor respectiv fără o consistentă susținere a instituțiilor și organizațiilor care activează în domeniul social! De exemplu, pentru mediatizarea evenimentului s-a implicat extrem de mult doamna Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui- dovadă fiind numărul mare de reprezentanți mass-media prezenți, precum și articolele apreciative care au fost scrise!

2.Știu că filiala CNASR Vaslui este una dintre cele mai active și premiate filiale din țară. Ne puteți spune care sunt reușitele cu care vă mândriți cel mai mult?

Vă mulțumim pentru apreciere, însă trebuie să vă mărturisesc că în țară sunt structuri teritoriale mult mai active. Însa, în ceea ce privește premiile obținute în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, cred că într-adevăr, suntem printre primii! Însă doar din perspectiva mobilizării colegilor și tuturor celor interesați de a susține candidaturile colegilor noștri. Pe scena Ateneului Român, a fost premiată excelența colegilor mei, persoane foarte dedicate și implicate în munca de zi cu zi. Așadar, rezultatele filialei CNASR Vaslui sunt în strânsă legătura cu modul în care fiecare asistent social își desfășoară activitatea, ceea ce mă îndreptățește să afirm cu tărie ca suntem o filială puternică ! Dacă ar fi sa răspund scurt și la obiect, vă spun sincer că mă mândresc cu toți cei care au avut curajul și determinarea de a participa în cadrul  Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială! Nu doar premiile obținute au fost importante ci și numărul mare de colegi, oameni politici, ONG-iști și reprezentanți ai autorităților publice locale care au participat! Profit de ocazie și le mulțumesc pentru tot ce fac în activitatea de zi cu zi!

Social WORKERS CAMP e o alta reușită, cel puțin din punctul meu de vedere!

Social Workers Camp -participanti

3.Revenind la „Social Workers Camp”- unde anume s-a desfășurat mai exact și în ce perioadă?

„Social Workers Camp”, s-a desfășurat în cadrul bazei de agrement „Green Garden”, la 3 km distanță de municipiul Vaslui. Trebuie sa recunosc că ne-am bucurat de susținere și suport inclusiv din partea gazdelor, care au acceptat fără rezerve organizarea acestui eveniment. Ospitalitatea și deschiderea celor care administrează baza de agrement a fost pe măsura cadrului natural, care îți inspiră libertate, deconectare și liniște! Tabăra s-a desfășurat în perioada 2-3 august 2017 (trebuie să menționez că nu a fost tocmai ideală, ținând cont de faptul că majoritatea colegilor sunt în concediu în această perioadă, însă pe viitor vom ține cont și de acest aspect!

 

4.Ce activități ați realizat în cele 2 zile de tabără pentru asistenții sociali? Ce teme/subiecte au abordate în cadrul evenimentului?

Prima zi, a fost o zi de acomodare și camping, dar în mod informal, au fost inițiate discuții libere cu privire la rolul CNASR în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor sociale în România, conform programului stabilit. Discuțiile deschise și fără rezerve ale colegilor din conducerea CNASR București au creat o atmosferă plăcută și degajată pentru toți participanții. De fapt, asta a fost și dorința mea- de a se crea o atmosferă relaxantă și detașată de problemele zilnice, un fel de „Woodstock” al asistenților sociali și nu numai, a tuturor lucrătorilor din domeniul social! Și dacă tot am vorbit de Woodstock, în prima seara, ne-am adus aminte cu mare drag de muzica bună a anilor de glorie ai curentului Rock and Roll.

În cea de-a doua zi, programul a fost mai încărcat. Astfel, am organizat deschiderea oficiala a taberei, bucurându-ne și profitând, din plin de prezența reprezentanților instituțiilor publice locale ce coordonează, finanțează și sprijină domeniul asistenței sociale la nivelul județului Vaslui. Au fost prezenți: domnul Dumitru Buzatu- Președintele Consiliului Județean Vaslui, domnul Vasile Pavăl-primarul municipiului Vaslui și domnul Ionel Armeanu Ștefănică- directorul general al DGASPC Vaslui, căruia îi mulțumesc în mod special și pentru implicarea în organizarea evenimentului.

swcamp oficialitati

Consider că cel mai important moment a fost prezentarea Campaniei „România în picioare pentru asistenţa socială!”, în cadrul căruia s-au clarificat rolul și importanța asistentului social în comunitate, care merită promovat și valorizat. Mesajul a fost transmis de către domnul Presedinte al CNASR – Doru Buzducea alături de echipa CNASR (Diana Cristea – secretar BEX si de cei doi vicepreședinți: Cristian Roșu respectiv Ioan Durnescu). De asemenea, prezența în număr mare a reprezentanților mass-media și cuvintele apreciative la adresa asistenților sociali transmise de către reprezentanții autorităților publice locale, ne-au făcut sa privim cu încredere și optimism spre viitor.

5.Care a fost numărul aproximativ de participanți? Au fost și participanți din afara județului sau alte domenii decât asistența socială?

Prezența a fost destul de bună pentru prima ediție, fiind prezente peste 40 de persoane (psihologi, sociologi, instructori de educație) ce activează sau rezonează cu domeniul asistenței sociale! Din păcate, din afara județului nu au fost foarte mulți colegi, dar sper ca anul viitor ne vom mobiliza mai bine pentru a contamina toată țara! (Perioada concediilor și suprapunerea cu un eveniment extrem de important organizat în Vaslui -Festivalul Internațional „Hora din străbuni”, au fost cred, principalii factori).

6.Cum v-a venit ideea de a organiza un eveniment precum  „Social Worker Camp”?

Simplu! Te întrebi, ce poți face inedit, diferit si ieșit din tipare! Te întrebi, ce ne lipsește, nouă, asistenților sociali ca breaslă…și uneori constați cu surprindere că nu interacționăm suficient unii cu alții. Când spun interacțiune, nu ma refer la activitățile zilnice, la rapoartele ce trebuie întocmite și discuțiile despre cazuri noi sau vechi, ci la acea interacțiune relaxată, detașată și plăcuta, când ai posibilitatea de a-ți aduce aminte cum era în facultate, cum a fost în concediu, ce năzbâtii mai fac copiii etc.

 

7.Impresiile participanților (prezentate în newsletter-ul CNASR) sunt excelente. Care sunt însă concluziile și impresiile dumneavoastră, în calitate de organizator?

Întotdeauna este loc și de mai bine și mai avem câte ceva de învățat! De exemplu mi-am data seama, că nu e suficient să ai o idee și să creezi un spațiu de manifestare (deși, o spun cu mândrie- toți colegii mei s-au implicat în organizarea evenimentului! Toți au contribuit si s-au implicat pentru buna desfășurare a taberei, prin mici „sponsorizări” (mă refer atât la produse alimentare sau de patiserie ce au fost aduse, cât și la achitarea unei taxe modice de participare care ne-a permis sa închiriem locația și să avem acces la utilități și logistică). Ce m-a bucurat foarte mult, a fost faptul că mulți colegi și-au manifestat disponibilitatea de a se implica în mod voluntar în organizarea unor ediții ulterioare ! M-au onorat încrederea și disponibilitatea lor, ceea ce înseamna că astfel de manifestări sunt binevenite!

8.Aveți în plan organizarea de evenimente similare, sau chiar a unei a doua ediții a Social Workers Camp”, anul viitor?

Da! Îmi doresc ca Social Workers Camp” să devina un eveniment cu tradiție în Vaslui, cu participarea  asistenților sociali din județ, din țara si de ce nu- din străinătate! În ceea ce privește evenimentele similare, mi-aș dori să am timpul și resursele necesare pentru a organiza tot un CAMP, destinat furnizorilor de servicii sociale din țară, pentru a-și împărtăși experiențele de lucru, metodele și…mai ales cum reușesc să reziste în fața tuturor exigențelor și cerințelor actuale! Un astfel de eveniment l-aș numi simplu „Bazar social”.

“Social Workers Camp Summer 2017” este si va fi la Vaslui, însa nu ne oprește nimeni să organizăm tabere similare și primăvara, iarna și toamna, în celelalte regiuni ale țării, evident în parteneriat cu celelalte structuri teritoriale! Cu acesta ocazie, lansez o provocare către ceilalți colegi din țară!

 Social Workers Camp 2017

9.Ce părere aveți despre campania inițiată de CNASR: „Toată țara în picioare pentru asistența socială!”, campanie, sub egida căreia se înscrie și Social Workers Camp”?

Există doar un singur răspuns : O părere excelentă! Dacă până anul acesta, doar un eveniment de anvergură anima domeniul asistenței sociale, (și aici mă refer la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială), acum situația s-a schimbat radical! Până în momentul în care am organizat  “Social Workers Camp”, deja erau bifate 7 județe cu evenimente realizate în cadrul campaniei „Toată țara în picioare pentru asistența socială!”, iar în prezent le-am pierdut numărul! Este un efort uriaș depus de domnul Doru Buzducea și echipa CNASR București, însă dacă ai un vis, e păcat să nu-l urmezi! Îi felicit, le urez succes în continuare și, de aici, din Vaslui îi asigurăm că pot conta oricând pe sprijinul nostru!

Vă așteptăm vara viitoare la Social Workers Camp 2018”!

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: