Cum ajungi și ce poți vizita cu copiii pe Valea Prahovei

Astăzi inaugurez o nouă secțiune pe blog intitulată: “Unde fugim de-acasă?” care va cuprinde articole despre locurile pe care le-am vizitat alături de micul P. – în general informații despre drumuri și obiective turistice (mai puțin cazare și masă pentru că suntem genul care merge mai degrabă în excursii scurte de-o zi și pleacă cu sandvișuri de-acasă).

În mini-vacanța de 1 iunie, am fost cu micul P. pentru prima dată pe Valea Prahovei Principala noastră grijă a fost drumul- fiind weekend prelungit, știam că celebrul DN1 o să fie și mai aglomerat decât  de obicei și eram îngrozită la imaginea mașinilor care mai mult stau pe loc decât merg și fac 20-30 de kilometri într-o oră. Dar pentru că oricum cazarea ne-a fost asigurată de niște buni prieteni, am zis că nu pot rata  ocazia de a-i arăta micului P. frumusețile din județul meu natal. (sunt de lângă Ploiești- așa cum vă povesteam și în articolul cu 14 lucruri mai puțin cunoscute despre mine).

Deci, la dus am ales ruta alternativă:

București- Chitila-Târgoviște- Pucioasa-Pietroșița-Sinaia-Bușteni-Azuga (9:30- 13:00)

Șoseaua este acceptabilă, există și porțiuni de drum mai prost, dar per total noi ne-am declarat mulțumiți. De asemenea, drumul a fost extrem de liber și s-a circulat în condiții lejere (deși era prima zi de mini-vacanță) până la Sinaia unde a început partea mai puțin plăcută  (am făcut mai bine de 45 de minute din Sinaia până în Azuga).

De vizitat în Azuga

Stațiunea montană este celebră pentru pârtiile de schi, dar dacă mergeți în timpul verii și mai ales, cu copiii, vă recomand să luați în calcul și:

Parcul de pe strada Ritivoiu

valea-ph1.jpg

 

Nu știu dacă are vreo denumire oficială, noi l-am descoperit din întâmplare, pentru ca s-a nimerit să fim cazați în apropierea lui- însă este unul dintre cele mai mari parcuri din oraș- are loc de joacă  cu tartan și spațiu verde, băncuțe, un monument dedicat eroilor etc. În prima seară noi am petrecut ceva timp aici și a fost o alegere inspirată pentru a ne relaxa și a ne dezmorți după un drum destul de lung.

Gara Azuga

E aproape de centru și este construită în stilul celor din Sinaia și Bușteni- din piatră de munte. Noi am mers sperând că vom vedea vreun tren însă până la urmă  ne-am mulțumit doar cu un marfar :).

Centrul orașului (biserică, străduțe)

Fiind un oraș destul de mic, Azuga are și un centru relativ micuț- biserica, primăria, un liceu și câteva magazine. Vara cel puțin, este o atmosferă muult mai liniștită decât în cazul suratelor mai mari (Sinaia, Bușteni și chiar Predeal) așa că dacă sunteți în căutarea unui loc relaxant, cu aer curat și peisaj mirific, nu vă sfiiți să încercați Azuga. Are destule oferte de cazare și dacă vă stabiliți baza aici, veți putea face o mulțime de excursii prin jur, după cum voi detalia mai jos.

Azuga Fun Park

Este un parc de aventură pentru copii peste 3-4 ani cred, cu o mulțime de posibilități de distracție

 De vizitat în Sinaia

Deși nu toate obiectivele sunt efectiv în Sinaia, le-am grupat aici pentru că această stațiune a fost punctul din care am început urcușul pentru:

Transbucegi, Cabana Dichiu și Lacul Bolboci

valeaph51.jpg

Inspirată de recomandarea Adrianei de la Minicălătorii, am zis să ne încercăm norocul și să străbatem câțiva kilometri din proaspăt construitul drum care străbate munții Bucegi (denumit după modelul Trasfăgărășanului și al Trasnalpinei- Transbucegi).

Drumul până la Cabana Dichiu (primul popas) a fost în stare bună, cu multe serpentine și cu un peisaj de basm. Aici ne-am bucurat de soare, de aerul curat, de munte, de flori, de pace. În plus, Pavel a fost încântat să descopere 2 măgăruși care se jucau alene prin praf. De aici drumul se împarte în două: spre Babele (încă 17 km, însă era anunț că drumul este închis) și spre Lacul Bolboci (6 km). Am luat-o spre lac, cu gândul la pozele superbe văzute pe net. Din nefericire, deși scurt, drumul nu a mai fost deloc la fel de bun. Zone din care asfaltul și parapeții lipseau cu desăvârșire,  gropi etc.

Peisajul însă… îți taie răsuflarea. Bolboci este lacul de acumulare aflat la cea mai mare altitudine din România- așa că imaginați-vă un lac albastru-verde înconjurat de munți înalți și păduri de brazi. Când am ajuns, cerul era înnorat, se auzeau tunete iar în depărtare câte un fulger spinteca creasta munților. Așa că am străbătut podul repejor, am aruncat cu pietre în apă și am făcut câteva poze. Am fi stat mult și bine, dar teama de a fi prinși de ploaie pe acel drum nu tocmai prietenos, ne-a obligat să plecăm mai repede decât ne-am fi dorit.

P.S. La întoarcere am văzut că de fapt întregul Transbucegi este închis (nu că ar fi vreo barieră ceva, doar un afiș micuț, cât să se degreveze autoritățile de orice răspundere).

În Sinaia, am reușit să vedem, pornind de la lista Ralucăi Loteanu:

Castelul Peleș și Castelul Pelișor -de afară pentru că am ajuns după ora închiderii și oricum nu știu dacă Pavel ar fi avut răbdare pentru un tur interior.

Mănăstirea Sinaia -o bijuterie arhitectonică înconjurată de păduri seculare , o oază de liniște și de bucurie.

Dacă aveți timp și copiii sunt suficient de mari,  puteți merge și la Muzeul Trenulețelor– noi l-am lăsat pentru data viitoare, să mai crească un pic micul P.

În ultima zi a plouat până la prânz și planurile de expediție ni s-au cam dat peste cap, însă am recuperat cu drumul lung și plin de obiective noi. Așadar, la întoarcere am ales din nou să evităm aglomerația de pe DN1 și am ales alternativa ocolitoare:

Azuga-Predeal-Săcele-Cheia-Vălenii de Munte- Ploiești-București (14:00- 19:00)

Este un drum destul de lung (în jur de 200 de km, iar până la Cheia-Măneciu o să aveți de parcurs mai mult serpentine. Peisajul e minunat și puteți face diverse opriri pe drum. Noi am oprit în Cheia și apoi la Mănăstirea Suzana (care este chiar pe traseu, nu trebuie să vă abateți special ca să o vizitați). Este un loc aparte, foarte frumos și primitor- noi am ajuns când maicile se pregăteau de slujba Vecerniei iar Pavel a fost încântat să vadă (și să audă) cum se bat toaca și clopotul.

Ce alte locuri mai puteți vizita dacă stați în Azuga:

valea-ph2.jpg

Așa  cum vă spuneam la început, Azuga nu este o opțiune bună doar din punct de vedere al odihnei și liniștii, ci  și datorită faptului că este foarte aproape atât de stațiunile montane din Prahova cât și de cele din Brașov, lucru care vă permite o mulțime de excursii. Noi nu am mai avut timp, dar data viitoare ne-ar plăcea să vedem:

Bușteni

Noi am fost doar  în trecere pentru cumpărături și să îi arătăm lui P. telecabina. Însă se pot vizita: cascada Urlătoarea, Cabana Diham, Babele și Sfinxul (cu telecabina), castelul Cantacuzino, Mănăstirea Caraiman (găsiți o listă completă aici).

Predeal

Dacă doriți să faceți o incursiune și în județul Brașov, puteți merg la Predeal- e la doar 10 km de Azuga.

Râșnov

Tot în județul Brașov, la 29 km de Azuga se află și Râșnov unde puteți  vedea atât celebra cetate Râșnov cât și Dino Parc- renumitul sanctuar al dinozaurilor mult îndrăgit de copii despre care Alina de la Famillia Hai-Hui a povestit în detaliu.

Brașov

Dacă mai aveți timp, din Râșnov puteți trece și prin Brașov (mai sunt 17km din Râșnov până la orașul de la poalele Tâmpei)  să vă bucurați de câteva dintre cele mai cunoscute obiective (Piața Sfatului, Biserica Neagră, Muzeul Prima Școală Românească și altele)

Cheia

Dacă  alegeți drumul de întoarcere prin Cheia, puteți să faceți un ocol sau chiar să vă cazați aici o zi, pentru a urca până la Muntele Roșu (se ajunge cu mașina, iar panorama este extraordinară).

Valea Prahovei este una extrem de bogată în atracții turistice și cu siguranță vom reveni să ne bucurăm de ele și cu alte ocazii.

valeaph6.jpg

Vouă ce vă place cel mai mult pe Valea Prahovei?

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Cum ajungi și ce poți vizita cu copiii pe Valea Prahovei

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: