Cum alegi numele copilului? 6 idei care să te ajute

Ehe, uite că deja micul P. a a trecut de cea de-a treia aniversare a zilei onomastice și o dată cu acest moment mi-am adus aminte de cât de complicată poate fi alegerea numelui unui copil. A celui care urmează să vină pe lume, mai exact :).

În cazul nostru, ne-am hotărât destul de repede și am rămas statornici cu decizia până la final. Dar știu că în multe cazuri, lucrurile sunt ceva mai complicate. Liste, listuțe, negocieri, decizii, reveniri asupra deciziilor și tot așa. Ca să vă fie mai ușor, m-am gândit la câteva idei pe care să le luați în considerare pentru a vă face munca mai ușoară:

  • Începeți să vă gândiți la nume abia după ce știți sigur dacă în burtică e un băiat sau o fetiță. E mai simplu și implică un efort de timp și stress redus la jumătate 🙂
  • După ce decideți (tu și partenerul/a) asupra numelui, nu începeți să îl spuneți tuturor cunoscuților. Unora s-ar putea să nu le fie pe plac și asta poate să vă strice bucuria. De asemenea, dacă nașii nu își manifestă dorința expresă ca viitorul fin să  poarte numele unuia dintre ei (și, din fericire, majoritarea au renunțat la acest obicei) puteți să alegeți fără grijă orice nume care vă place, fie că are sau nu vreo legătură cu numele părinților spirituali.
  • Alegeți un singur  prenume, care să aibă o sonoritate frumoasă alături de numele de familie. Din experința mea de posesoare a două prenume, vă spun că niciodată nu l-am folosit pe cel de-al doilea. Nici măcar în combinație cu primul. Nu că nu mi-ar plăcea (ba chiar  sunt tare bucuroasă că îl am) însă pur și simplu m-am obișnuit cu Laura și atât. (Bineînțeles, dacă nu vă puteți hotărî la unul singur, puteți pune două).
  • Gândiți-vă și la viitor– la cum se va simți copilul dumneavoastră cu acest nume peste 20, 30, 40 de ani. Chiar dacă Bebe sau Nicușor sună drăgălaș în primii ani de viață, o dată devenit adult, copilul s-ar putea să nu prea mai agreeze aceste forme. Deci, atenție la alinturi și diminutive.
  • Tot legat de viitor- ce e la modă azi s-ar putea să nu mai fie mâine (inclusiv formele de scriere diferite de genul: Sophia sau Nicholas).  Știu că fiecare perioadă are numele ei populare, însă e bine să vă gândiți și în perspectivă (s-ar putea să întâmpine dificultăți la redactarea diverselor acte din cauza ortografiei diferite de cea obișnuită a numelui)  și să alegeți numele în funcție deceva mai profund decât  nu știu….un generator de nume norocoase (da, există așa ceva).
  • Căutați semnificația numelui respectiv. Fie că vorbim de un nume sfânt, fie că vorbim de unul  laic – toate înseamnă ceva în diverse limbi străvechi (latină, greacă, ebraică) și e bine să  cunoașteți sensul dinainte și să luați decizia alegerii numelui în cunoștință de cauză. Dacă vorbim de un nume sărbătorit în Biserica Ortodoxă, putem chiar să facem un pic mai mult research și să aflăm câte ceva despre viața sfântului pe care l-a ales drept ocrotitor pentru copilul nostru.  (Noi de exemplu, am avut de ales dintre Petru și Pavel, însă citind despre viața ambilor Sfinți Apostoli, de Sfântul Pavel m-am simțit instant mai legată așa că am îndrăznit să îl aleg ca ocrotitor pentru micul P.)

Alte idei găsiți și pe blogul Oanei Botezatu în acest articol  sau aici.

Eu cred că prenumele sau numele mic este o parte din identitatea noastră, care ne va însoți pe tot parcursul vieții. De aceea, este important să fie ales cu grijă și cu responsabilitate. Este unul dintre primele daruri pe care le facem copilul nostru și aceea trebuie să ne fie drag, să îl putem rosti cu bucurie și cu mândrie în orice clipă. Sigur, în final faptele sunt cele care ne definesc, însă mai ales în primul contact cu cineva, numele poate avea un rol important.

Voi cum ați ales numele pentru micuții voștri?

Photo by chuttersnap on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: