Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața!

2019 a început abrupt, tăios, plin de provocări grele. Însă nu vreau să îmi pierd tot elanul pozitiv încă din primele zile ale acestui an, așa că mi-am amintit de o selecție de citate pe care le-am notat mai demult din cartea: “Cum îți sunt gândurile, așa își este și viața“- un mănunchi de sfaturi înțelepte ale starețului Tadei de la mânăstirea Vitovnița (Serbia).

Probabil nu întâmplător am dat peste ele acum, și de aceea cred că este și un moment potrivit să le public în acest articol- pentru că ce moment e mai bun decât începutul de an pentru a ne analiza un pic starea de spirit și a vedea în ce direcție vrem să o luăm și ce putem face în acest sens? Autorul cărții este un părinte-călugăr ortodox sârb care nu mai este în viață, dar care a fost foarte iubit și apreciat. Personal, cred că multe dintre îndemnurile sale pot fi urmate , indiferent de religie, deoarece valoarea principală care le definește este una universal valabilă și anume- dragostea.

Despre gânduri

Gândurile, starea lăuntrică, dorințele ne conduc viața. Așa cum ne sunt gândurile cu care ne îndeletnicim, așa ne este și viața.  Dacă avem gânduri de pace, liniște, dragoste deplină, bunătate, virtute, curăție, atunci și în noi va fi pace (…) dacă purtăm în noi gânduri rele atunci se nimicește și pacea lăuntrică.

Despre  cum să ne comportăm cu cei din jur

Trebuie să ne ostenim să fim buni , întotdeauna plini de pace, liniștiți ca pretutindeni oamenii să simtă pacea și liniștea ce izvorăsc din noi.

Noi (oamenii) suntem ființe dăruite de Dumnezeu dar nu știm să trăim cum se cuvine și facem iad și în noi și în jurul nostru.

Despre iertare

De ce Domnul poruncește să îi iubim pe vrăjmașii noștri? O face nu pentru ei, ci pentru noi. Atâta vreme cât ținem în noi gândul la vătămarea pe care ne-au pricinuit-o prietenii/rudele nu avem pace și liniște, trăim într-o stare de iad.  Trebuie să ne slobozim de acest rău, să îl izgonim ca și cum n-ar fi nimic, să iertăm totul.

(…)Trebuie să iertăm din inimă totul. Pacea lăuntrică nu poate fi păstrată  atâta vreme cât conștiința este mustrată de ceva. Trebuie să îi  iertăm pe toți  din inimă. Fiindcă fără  aceasta nu există pace lăuntrică.

Despre pacea interioară

Sf. Isaac Sirul: Omule, nu-ți da pacea ta lăuntrică pentru nimic în lume. Să îți păzești cu orice preț pacea lăuntrică. Împacă-te cu tine însuți și atunci se vor împăca și cerurile și pământul cu tine.

Despre lupta cu gândurile

Copile, aici pe pământ este o luptă a trupului și a minții. Războiul e mai întâi al gândurilor, iar când nu mai putem lupta cu gândurile, atunci ne războim între noi.

Despre dragoste

Seamănă dragoste și dragoste vei secera. Seamănă pace și pace vei culege. Este cu neputință să dobândim pacea dacă suntem plini de pizmă și răutate.

Dragostea este cea mai puternică armă din câte există. Nu este putere sau armă mai mare decât aceasta (..) În fața dragostei totul cade.

O lecție despre educația cu blândețe

Părinții spun : “Așa trebuie să fie, se cuvine să stai aici!”, iar copilul nu vrea, copilul nu poate să stea cuminte pentru că e în creștere și e în permanentă mișcare, neîncetat. Iar când copilul greșește cu ceva, mama și tatăl lui, de obicei, îl bat. Dar bătaia nu este un mijloc prin care copilul să fie învățat a fi ascultător.

Dacă vrei să aduci pe cineva la calea cea dreaptă, să îl conduci, să îl povățuiești, iar dacă el nu vrea să primească de îndată sfatul tău, trebuie mai întâi tu să te smerești și, cu dragoste desăvârșită față de el, să îi arăți care e părerea ta- iar el o va primi atunci, căci este de la inimă la inimă. (..)Și atunci când copilul nu vrea să asculte, nu trebuie să îl bați , ci îi trebuie un motiv (ca să te asculte).

Sper să vă fie utile aceste gânduri și să vă ajute să găsiți mai ușor drumul spre dragoste, pace și viață trăită cu sens.

Un an nou cu iubire, sănătate și gânduri bune!

Photo by DAVIDCOHEN on Unsplash
Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: