Cum poți ajuta o victimă a violenței domestice în 5 pași simpli

cristian-newman-141875

Chiar dacă am luat o mică pauză în ultima perioadă (săptămâni aglomerate, mici probleme de sănătate etc.), campania “Violența nu e o soluție!” continuă și, astăzi am decis să abordez un alt subiect de maximă importanță- ce poate face oricare dintre noi pentru  o victimă a violenței domestice. Am explicat deja că blamarea victimei e tot o formă de violență, însă nu am spus ce am putea face în mod concret.

E aproape paradoxal, însă deși România este o țară în care rata violenței asupra femeilor este alarmant de mare ( 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său ), oamenii care nu lucrează direct cu această problematică, nu au, de multe ori, nici cea mai vagă idee despre cum pot ajuta o femeie agresată. Da, sigur e datoria specialiștilor să intervină, dar numărul lor e limitat iar cel al victimelor copleșitor.

Așadar, să zicem că ai o cunoștință (amică, vecină, rudă, cunoștință) despre care știi că este o victimă a violenței domestice. E important și de  la cine și cum ai aflat- pentru că nu întotdeauna o victimă se simte confortabil să discute despre aceste probleme.

 Dacă însă victima dorește să discute aceste aspecte ale vieții ei cu tine,  înseamnă că te consideră demn/ă de încredere, așa că ai grijă să nu îi înșeli așteptările. Concret, ceea ce poți face, este:
 • 1.Să o tratezi tot timpul cu respect și empatie. Adică opusul milei și al atitudinilor de superioritate.  O fi creștinească, dar în acest caz, mila nu aduce niciun beneficiu. Victima are nevoie de sprijin, de suport moral, nu să îi plângeți de milă. Asta dacă vreți să o ajutați cu adevărat..
  • 2.Să nu emiți judecăți de valoare la adresa acțiunilor ei.
 • -“Vai, dragă, dar cum ai putut fi atât de bleagă să mai stai lângă el după ce ți-a făcut? Te manipulează ca pe un copil..” etc. Întrebările pe care le punem ar trebui să aibă un ton blând, neutru și în niciun caz unul acuzator- pentru că altfel victima se va simți încolțită, pusă la zid și va prefera să nu mai spună nimic decât să vă ofere muniție pentru alte reproșuri.
  • 3. Să nu dai sfaturi nesolicitate, mai ales de genul: “-Eu, în locul tău …” 
 • Nu sunteți în locul ei și probabil nu ați fost niciodată. Așa că e total deplasat să lăsați impresia că puteți înțelege perfect prin ceea ce trece și, mai mult, ați face lucrurile cu totul diferit- mult mai bine decât ea, desigur.
 • 4.Să nu jignești indiferent cât de absurde ți se par alegerile victimei.

Fiecare om e unic și modul în care trăiește anumite experiențe poate fi extrem de diferit de al nostru.  Doar pentru că nu înțelegem motivele care stau în spatele unor alegeri, nu înseamnă că avem dreptul să jignim.  E atât de simplu să spunem că noi am face x și y fără să clipim de pe margine…însă , adevărul este că puse în situația victimei e posibil să ne dăm seama că lucrurile par brusc mult mai complicate. Nu e deloc ușor să renunți la o relație (chiar dacă vorbim de una abuzivă), mai ales într-o țară ca a noastră în care lipsa informațiilor privind drepturile victimelor dar și atitudinea generală a societății le determină pe multe femei să rămână captive ani sau chiar zeci de ani lângă un partener violent.

Astfel, dacă primii patru pași prin care putem ajuta o victimă a violenței domestice  au făcut referire la atitudinea pe care să o avem față de aceasta, cel de-al cincilea are în vedere informații concrete pe care le putem oferi victimei.
 • 5.Să oferi informații relevante, care îi pot fi de ajutor pe viitor.

Există o linie telefonică gratuită la care victimele violenței domestice pot apela 24 de ore din 24. Aceasta este:

    0800. 500. 333

Fiecare județ are una sau mai multe instituții care furnizează servicii pentru victime, fie de către diverse ONG-uri, fie de către instituții publice, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului- aici găsiți lista lor și numerele de telefon la care puteți suna.

De asemenea, puteți primi sfaturi și îndrumări de la specialiști dar și de la alte victime ale violenței domestice care au trecut prin situații similare în cadrul grupului de suport de pe facebook creat de Raluca Bădiță de la Cocktail de viață în cadrul campaniei: “Mami, de ce plângi?“.

Principalele drepturi ale unei femei victimă a violenței sunt:

 • Dreptul la respectarea personalității, demnității și a vieții sale private – de către funcționari publici, magistrați. specialiști din domeniul social etc.
 • Dreptul la informare -de către specialiștii la care  apelează (poliție, magistrați, asistenți sociali, psihologi etc.)
 • Dreptul la consiliere psihologică gratuită. Aceasta este oferită atât  de către  ONG-uri (asociații și fundații) cât și de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu mențiunea că instituțiile de stat, uneori, acordă consiliere gratuită numai după sesizarea de către victimă a organelor de urmărire penală sau a instanței de judecată cu privire la săvârșirea infracțiunii.
 • Dreptul la asistență juridică gratuită. Pentru a beneficia de  asistență juridică gratuită, victimele trebuie să sesizeze organele de urmărire penală sau instanța de judecată în termen de 60 de zile de la data săvârșirii infracțiunii și dacă venitul lunar pe membru de familie al victimei este cel mult egal cu salariul de bază minim brut pe țară stabilit pentru anul în care victima a formulat cererea de asistență juridică gratuită.
 • Dreptul la protecție specială, adecvată situației și nevoilor sale. Victimele violenței domestice pot beneficia de un ordin de protecție prin care agresorului i se interzice să se apropie de ele.
 • Dreptul la alte servicii. Pentru victimele violenței în familie sunt disponibile gratuit și  servicii de: adăpost, consiliere socială sau psihologică, suport pentru organizarea unui nou mod de trai fără violență.
 • Dreptul la compensații financiare. Prin lege au dreptul la compensații financiare victimele violenței în familie asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat,  o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune de viol și agresiune sexuală.  (Găsiți mai multe detalii precum și ale informații de interes în Ghidul practic pentru victimele violenței în familie”  elaborat de asociația Anais).
Într-o lume atât de plină de violență, orice ajutor acordat unei victime contează. Așa că, dacă aveți ocazia să oferiți un sprijin, o informație sau doar o îmbrățișare, nu ezitați să o faceți. Fiecare dintre noi putem contribui la construirea unei lumi mai bune și mai sigure!
Photo titlu by Cristian Newman on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

0 thoughts on “Cum poți ajuta o victimă a violenței domestice în 5 pași simpli

 1. Daca-i vorba de o prietena/ruda: sa ii fii alaturi neconditionat. Drumul pana la eliberarea de agresor e lung si anevoios si nu poate fi parcurs pe cont propriu.

 2. Cred că despre ascultarea cu empatie şi cuvintele potrivite ar trebui să se facă nişte cursuri la şcoală. De atât de multe ori ne găsim în situaţii în care, decât să emitem judecăţi de valoare, mai bine am tăcea.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: