De ce nu e recomandată rotirea cărților și a jucăriilor ? Interviu cu doamna Magdalena Dumitrana (partea a-II-a)

Astăzi am revenit cu cea de-a doua parte a interviului cu doamna Magdalena Dumitrana (cercetător științific și conferențiar universitar în domeniul psihopedagogiei). Întreg interviul a fost structurat în 3 părți, după cum urmează:

  1. Când multe jucării devin prea multe?
  2. De ce nu e recomandată rotirea cărților și a jucăriilor
  3. De ce să ținem cont atunci când alegem grădinița și educatorul

 

 

O practică de care aud tot mai des (și pe care eu însămi o practic fără prea mult succes) este rotirea jucăriilor și a cărților. Adică părintele lasă la îndemâna copilului doar câteva, urmând să le schimbe la 1-2 săptămâni cu altele din stocul de sus. 

 

Ce părere aveți despre acest obicei (rotirea cărților și a jucăriilor)?

Mai întâi şi mai întâi, cărțile nu sunt jucării.  Deci, să tratăm separat cele două categorii de obiecte.

 

 

Desigur,  chiar dacă părintele este conștient și nu îl inundă pe copil cu jucării, acestea tot se adună. Mai întâi sunt cele ale bebelușului- ele pot fi dăruite ori îndepărtate dacă sunt prea stricate. Cam pe la trei ani un copil tratează o jucărie ca jucărie;  o diferențiază de altele, se joacă în mod diferit cu diferite jucării. Pierde și împrăștie jucăriile. Se interesează de altele şi nu pleacă în parc fără o ‘favorită’.

 

Nu este neglijență și nici nepăsare. Sunt prea multe lucruri noi pentru el și încă nu a învăţat să se concentreze pe ceva anume; este în dezvoltare,totul este aşa cum trebuie să fie. Dacă nu mai vrea să se joace cu jucăriile, nu este necesar să îi oferim altele. Dar îl putem antrena în alte activităţi; nu trebuie să ne gândim la cine ştie ce lucruri deosebite- putem lipi nişte buline, putem foşni hârtie, ziare, pungi de plastic să ascultăm sunetele, putem bate ritmul cu o carioca groasă şi apoi să “scriem” cu ea, Sunt atâtea activităţi care pot interesa şi activiza copilul, nu trebuie să fim dependenți de jucării.

 

 

 

 

Jucăriile trebuie să fie la îndemâna copilului

prea multe masinute.jpg

 

Dar să ne întoarcem. Recunoaştem că sunt cam multe jucării. Simplu- avem un container, o cutie în care le punem. Periodic, le verificăm și împreună cu copilul vedem ce se poate repara și ce anume nu se mai poate. Ne despărţim cu regret de jucăriile stricate şi promitem că vom fi mai atenţi cu celelalte. Părintele şi copilul- nu ceartă, nu se fac ameninţări că i se vor lua jucăriile etc.

 

Prin noi, adulţii, copilul va învăţa responsabilitatea, chiar dacă, mult mai târziu va înţelege cu adevărat ce înseamnă. Desigur sunt şi situaţii, când s-au adunat prea multe jucării stricate iar adultul, fără știrea copilului trebuie să le scoată din cutia comună.

 

(Notă personală- eu am fost uimită de micul P. – 3, 5 ani care a fost extrem de cooperant în a selecta jucăriile stricate, deci chiar dacă pare utopic eu zic să încercați, s-ar putea să aveți surprize plăcute).

 

 

De ce nu e recomandată rotirea jucăriilor

page-cuburi

În diferite momente, copilul se joacă cu acele jucării care îl interesează. Dar interesul său nu este unul gratuit, el îşi are rădăcina în dezvoltarea copilului. Astfel că, din ceea ce are la dispoziție, el îşi alege acele obiecte care corespund nevoilor sale din etapa respectivă de dezvoltare.

 

Dacă este norocos, le găseşte printre “comorile” sale; dacă nu, el poate adapta alte obiecte pentru a obţine ceea ce doreşte. Este bine în primul caz, este foarte bine în cel de-al doilea.

 

 

 

 

Jucăriile stau foarte bine în cutie, dar nu undeva, într-un dulap, ascunse, ci la îndemâna copilului, astfel ca el să aibă acces oricând la ele. Sunt unele jucării cu care el se joacă mult timp, apoi efectiv uită de ele ca, după o perioadă, să le redescopere şi să fie din nou interesat de manevrarea lor. Dar dacă suntem atenţi, vom vedea că nu mai este acelaşi joc, nu mai este acelaşi tip de activitate. Şi exact aşa trebuie să fie.

În cazul în care părintele adoptă strategia rotirii, el pune desigur, involuntar, un obstacol în dezvoltarea copilului, care este stimulată, fără îndoială, de prezenţa jucăriilor.

 

 

 

Repet- într-adevăr, copilul nu are nevoie de foarte multe jucării, dar dacă într-adevăr, sunt multe, este numai vina adultului. Aşa că, în loc să îi ia cele zece jucării atunci când consideră el şi să îi pună în loc alte zece, să controleze  mai degrabă ritmul achiziţiei de jucării.  Ar trebui să înţelegem că, de pildă, un copil la 2-3 ani este în plină dezvoltare motrică, deci  are nevoie de multă mişcare. A-i da o jucărie care să îl ţină “liniştit” exact în această perioadă, este o mare greşeală.

 

 

 

 

 

Cărțile- niciodată prea multe

rotirea cartilor.jpg

 

Niciodată nu sunt prea multe cărţi într-o casă. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Cu o singură condiţie- să fie cu adevărat cărţi şi nu doar înlocuitori de jucării.

Toate acele cărticele care prezintă numai imagini tip Disney, sunt mai degrabă materiale publicitare. Există pe piaţă o mulţime de cărţi şi într-adevăr este greu să se facă o selecţie. Aceasta este o temă de discuţie care ar merita abordată şi discutată de cât mai mulţi părinţi.

 

 

Ceea ce ar fi acum de spus este ca, în măsura posibilului şi trebuie să fie mereu posibil, cartea să fie răsfoită, comentată, citită de adult împreună cu copilul şi nu lăsată la îndemâna acestuia în calitate de jucărie. Pe măsură ce creşte şi mai ales prin intermediul adultului, copilul învaţă comportamentul faţă de o carte, inclusiv modul de utilizare a ei, ca formă şi conţinut.

 

 

Tema cărţii este una strâns legată de dezvoltarea limbajului oral şi scris, mai mult, obişnuinţa cititului de cât mai timpuriu posibil (fără exagerări însă), permite depistarea unor eventuale dificultăţi de învăţare, cum ar fi dislexia de pildă, dificultăţi care, identificate de timpuriu, pot fi uşor depăşite printr-o terapie adecvată.

 

Aşadar, cărţile nu sunt niciodată prea multe şi sub nici o formă “rotirea” nu li se poate aplic

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: