De ce să știi mai multe despre asistentul social din România

În acest articol, voi încerca să fac puțină lumină în ceea ce privește legătura dintre asistentul social și restul membrilor societății. Cu alte cuvinte, de ce X, cetățean respectabil, cu job și familie ar trebui să știe mai în detaliu cu anume se ocupă un profesionist în asistență socială și cum l-ar putea ajuta aceste informații.

Am enumerat în  articolul precedent cele mai importante categorii vulnerabile cu care lucrează un asistent social. Din nefericire, ca și în cazul unui medic, de exemplu, în care unii oameni ajung să asocieze profesia acestuia cu lucruri precum boală, durere,  spitale cu condiții precare etc. și în ceea ce  îl privește pe asistentul social, mulți dintre membrii societății ajung să pună semnul egal între cel care profesează asistența socială și elemente ca: sărăcie, neputință, abandon, violență etc. Cu toate astea, lucrurile sunt, de fapt, mult mai complexe.

În facultate ni se spunea că asistentul social este un fel de gardian al persoanelor vulnerabile care le ajută să depășească situații de criză și să se integreze din nou social. Chiar dacă sună destul de dur, adevărul este că, fără asistenții sociali și munca acestora continuă (cel puțin, în România) lucrurile ar putea degenera extrem de ușor- polarizarea socială atingând nivele extreme, care nu ar conduce decât la creșterea frustrărilor din partea membrilor vulnerabili ai societății, apoi la violență și în cele din urmă, la un haos social.

Și, totuși, de ce ar trebui cetățeanul obișnuit să știe mai multe despre activitatea asistentului social? Pentru că, fără să își dea seama, multe dintre problemele cu care se confruntă el sau cei apropiați, își găsesc rezolvarea prin intervenția asistentului social.

Să luăm câteva cazuri concrete pentru a înțelege mai bine :

1.Ai o vecină care este agresată fizic și verbal în mod repetat de către partenerul său. Ar dori să îl părăsească dar are și 2 copii și nu știe încotro să se îndrepte. Tu ai vrea să o ajuți cumva- dar puterile îți sunt limitate la un sfat și niște ajutoare materiale. Ar fi nevoie de cineva specializat în situația vecinei, cu competențe reale care să îi ofere atât suport psiho-emoțional cât și sprijin material (de exemplu, găzduire pentru ea și copii).

2.În scara blocului, mai ales pe timpul iernii își găsește refugiu un bătrânel simpatic, care e clar că nu are altă locuință. Ocazional, îi mai dai  haine sau ceva de mâncare. Totuși, în ultimul timp, pare că o duce tot mai rău cu sănătatea. Ar avea nevoie de o internare sau măcar un consult. Ai încercat să vorbești cu el despre asta, dar ai aflat că nu are niciun fel de acte de identitate și că  din această cauză nu poate beneficia de ajutor medical sau social. Dar oare chiar nu se poate face nimic? Nu există nicio persoană care ar putea să intervină ?

3.Bunicul tău în vârstă de 74 de ani locuiește singur în cealaltă parte a orașului. Încerci să îl vezi și să îl ajuți cât de des poți, dar jobul nu îți permite să ajungi prea des. E încă destul de independent, dar ar avea nevoie de ajutor la unele activități gospodărești precum și să socializeze și să iasă la plimbare. Ai încercat să angajezi pe cineva, dar pensia bunicului e mică, iar tu abia poți să îl ajuți cu alimente.  Chiar nu s-ar putea găsi o soluție?

4. În fiecare zi, pe drumul spre job, vezi mereu aceeași față tristă a domnului care stă într-un cărucior cu rotile în fața blocului. Are nevoie de cineva care să îl împingă  pentru a se deplasa pe distanțe mai mari, dar mama sa, destul de în vârstă și bolnavă, nu poate face acest lucru. Ar fi atât de bine dacă ar exista un specialist care ar putea face ceva !

5.Ești în maternitate, tocmai ai născut. Mămica care e cu tine în salon îți mărturisește că are o situație materială și familială extrem de dificilă și se gândește dacă nu cumva ar fi mai bine să abandoneze copilul în spital. Simți că  situația te depășește complet și ai vrea să o îndrumi către cineva calificat care ar putea să o ajute. Dar către cine?

Rezolvarea în toate cele 5 situații de mai sus constă în același lucru- contactarea unui asistent social (din cadrul serviciilor de stat sau dintr-o organizație neguvernamentală, după caz). Evident, paleta de grupuri vulnerabile este mult mai largă, acestea au fost doar câteva exemple. Știu că pare dificil să stai și să cauți informații , dar mi-am propus ca, pe viitor să detaliez activitatea cu fiecare categorie de beneficiari în parte, astfel încât oricine să aibă o perspectivă destul de completă și să se poate orienta ușor unde și la cine ar trebui să apeleze în funcție de situație.

Foto: Ce face asistentul social, preluată de aici

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

One thought on “De ce să știi mai multe despre asistentul social din România

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: