De ce continuu să scriu chiar dacă nu câștig bani din blog?

În aceste zile, în care oamenii fac retrospective ale anului ce tocmai a trecut și pun pe hârtie planuri și rezoluții pentru cel care abia a început, eu am ales să fac un pas înapoi și să răspund detaliat la întrebarea din titlu, o întrebare care în 2018 mi-a fost pusă de multe ori, direct sau indirect. Deci, pentru cine încă mai are dubii, de când am început povestea Unicornului albastru, nu am câștigat niciun ban (nici din reclame, nici din articole etc.). Știu, mulți oameni cred că pentru a câștiga bani din blogging e suficient să ai un blog și să scrii din când în când pe el și chiar eu am crezut asta cândva, însă realitatea e cu totul alta.

În primul rând, trebuie să investești în blog ca într-o mică afacere (să-ți cumperi domeniu propriu, să apelezi la o firmă de hosting, eventual să plătești pe cineva să se ocupe de partea tehnică și de mentenanță ori chiar de editarea articolelor). Apoi să participi la evenimente, să cheltui ceva bani pe promovare (pe rețelele de socializare) și chiar pe cursuri de specialitate (content writing, SEO, social media) și abia după aceea poți începe să te gândești la partea de câștig financiar.

După cum puteți vedea, blogul meu e găzduit de platforma gratuită wordpress și, așa cum spuneam și în prezentare, eu singură m-a ocupat de tot ceea ce înseamnă partea tehnică (meniuri, teme etc.). Dar să revenim la întrebare. Nu am un răspuns concis, însă după ceva momente de reflecție și introspecție am găsit nu unul, ci 10 lucruri care m-au motivat să merg mai departe cu blogul de-a lungul timpului. Le-am  abordat pe fiecare în parte, mai jos:

10 motive pentru care am ales să continuu chiar dacă nu câștig bani din blog:

  • 1.Pentru campaniile pe care le-am făcut.

Cred că deja în mediul virtual am ajuns să fiu asociat drept tipa cu campaniile și atunci când un alt blogger primește un mail de la mine știe că sunt șanse mari să conțină un mesaj despre o cauză în care îl invit să se implice. Cele  patru campanii derulate până acum (două de informare și conștientizare și două de mobilizare și strângere donații) au apărut spontan, am ales să mă implic pentru că așa am simțit. Și nu regret deloc, au ieșit lucruri minunate- am vorbit despre violența domestică am descoperit poveștile celor care fac România mai bună, am strâns cărți și jucării pentru copiii de la Institutul Marius Nasta și am strâns haine groase și alimente pentru persoanele fără adăpost din București.

  • 2.Pentru oamenii pe care i-am cunoscut (online și offline)

Fie în timpul campaniilor, fie în cadrul unor evenimente, am cunoscut oameni extraordinari care s-au implicat din tot sufletul și mi-au demonstrat încă o dată că există speranță și de mai bine în țara asta. Știți cum e ca o bloggeriță să își contacteze toate cunoștințele de la edituri pentru a le ruga să doneze cărți pentru campania ta, din proprie inițiativă? Sau alta să strângă haine pentru oamenii care stau în stradă în cadrul târgului pe care îl organizează de ani buni în fiecare lună? Nu am cuvinte să vă spun ce bucurie mi-au făcut aceste două doamne ca și toate celelalte persoane care mi-au trimis mesaje cu dorința de a se implica concret într-una dintre campanii.

  • 3.Pentru organizațiile pe care le-am descoperit și care merită cunoscute și de alții.

Campania Ei fac România mai bună! a reușit până acum să aducă la lumină 20 de povești uimitoare ale unor organizații non-gurvernamentale din România care au în vedere: ecologia, violența domestică, persoanele cu dizabilități, persoanele fără adăpost, persoanele cu TBC, adopția, persoanele vârstnice, copiii cu autism, copiii supradotați etc. A fost un privilegiu să aflu și să public pe blog interviuri cu oameni din interiorul acestor ONG-uri – oameni deosebiți care în fiecare zi luptă pentru a oferi o viață mai bună și mai demnă persoanelor vulnerabile. Iar prin articolele dedicate cadourilor de Crăciun realizate în cadrul asociațiilor și fundațiilor din România am descoperit cum putem face daruri din suflet și sprijin o cauză socială în același timp.

logo ONG 1

  •   4.Pentru informațiile pe care am vrut să le dau mai departe.       

 De la alăptare și înțărcare blândă, la cărți de parenting și dezvoltare personală și la filme și seriale ori informații despre destinații de călătorit alături de copii– toate și-au găsit locul pe blog.

barajul vidraru

  • 5.Pentru momentele personale pe care le-am împărtășit.

 Fiecare articol despre micul P. are o tentă puternic personală pentru că mereu povestesc și experiența proprie dintr-o anumită situație- fie că vorbim despre lucruri pozitive fie despre greșeli pe care nu le-aș mai repeta a doua oară.

  • 6.Pentru perspectiva adusă în mediul online prin prisma profesiei mele.

 Cred că datorită faptului că sunt asistent social (unul dintre foarte puținii care își asumă asta public) îmi oferă o viziune mai de interior  asupra unor evenimente sociale și cred că asta poate ajuta mulți oameni să înțeleagă mai bine anumite situații și evenimente.

  • 7.Pentru a contribui cât de puțin la promovarea profesiei de asistent social.

Din nefericire, chiar și la aproape 30 de ani de la căderea comunismului, românii încă nu știu prea bine cu ce se ocupă un asistent social și care este rolul lui în cadrul societății. Cu ajutorul articolelor din cadrul rubricii Asistență socială încerc să aduc un pic de lumină și să mai clarific din aceste necunoscute.

asistenta sociala citat

  • 8.Pentru că scrisul pe blog a devenit mijloc de relaxare, sursă de bucurie și de împlinire sufletească.

Chiar dacă nu scriu atât de des pe cât mi-aș dori, de fiecare dată o fac cu bucurie și cu asumare. Blogul a devenit o pasiune și chiar dacă momentan investesc în el doar timp (inclusiv  ore de somn) o fac cu drag și cu dăruire.

  • 9.Pentru evenimentele la care am participat.     

Deși nu au fost prea multe  (pentru că nu am putut mereu să merg la evenimentele care m-au interesat), evenimentele la care am fost (ediții ale Digital PR, Clubului de lectură sau Bookswap) au fost extrem de utile atât ca lucruri învățate cât și ca persoane cunoscute și atmosferă resimțită. Sper ca și anul ăsta să mai ajung măcar la câteva!

  • 10.Pentru oamenii care și-au rupt din timp să îmi citească articolele, să comenteze, să distribuie mai departe.

 Cu asta trebuia să încep, de fapt. Dar, am preferat să las la final cel mai important motiv. Blogul- deși gândit ca un jurnal online nu e un monolog- pentru că așa aș putea ține bine-mersi unul pe hârtie. Sunt gânduri scrise spre a fi împărtășite cu alți oameni și cititorii sunt pentru orice blogger unul dintre principalele semne că ceea ce scrie este util și altora, că nu e singurul care a trecut printr-o anumită situație etc.

De la primul articol postat pe 25 aprilie 2017 și până acum, blogul au fost vizitat de peste 26.000 de oameni și asta pentru mine înseamnă foarte mult. E dovada palpabilă că mesajul meu ajunge la voi și că nu sunt singură pe-aici.

Cu alte cuvinte, vă mulțumesc din suflet tuturor celor care au intrat în căsuța Unicornului Albastru și preț de câteva minute au ales să citească unul sau mai multe articole. Sunteți cel mai important motiv să continuu și în acest an această poveste frumoasă, pe care sper să o pot duce cândva la un nivel mai profi și mai avansat. Adică să îi cumpăr Unicornului albastru căsuță proprie, așa cum povesteam la început. Însă până atunci, vă aștept cu mare drag să îmi treceți pragul virtual și în 2019.

Vă promit că veți găsi ca și până acum, articole scrise din suflet cu mesaje puternice și cu speranță într-o lume mai bună!

Photo titlu by Trent Erwin on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “De ce continuu să scriu chiar dacă nu câștig bani din blog?

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: