De ce sunt femeile considerate grup vulnerabil chiar și în anul 2018?

Atunci când vine vorba de poziția femeii în societate, am observat că publicul larg are două opinii diametral opuse. Fie aceea conform căreia femeia este o ființă emancipată, cel puțin la fel de capabilă ca bărbatul și care merită o recunoștere și un salariu egal cu al acestuia.

Fie aceea în care feminismul este considerat o prostie, deoarece femeile se descurcă deja foarte bine și includerea lor în categoria grupurilor vulnerabile este o insultă.

Din punctul meu de vedere, ambele curente sunt limitative, ele pornind de  cele mai multe ori de la realitatea în care trăim. România, o țară a Uniunii Europene aflată pe un continent în care drepturile femeilor sunt în mare parte respectate (bine, dacă ne uităm pe statisticile legate de violența domestică din ultimii ani care cresc alarmant, s-ar putea să ne schimbăm părerea, dar  aici deja e o altă poveste).

Însă adevărul este că, la nivel mondial, femeile reprezintă cel mai numeros grup vulnerabil al planetei.

Și nu doar pentru că sunt în mod evident supuse unui risc de sărăcie mult mai mare (dat fiind că în majoritatea cazurilor, ele sunt cele în grija cărora rămân copiii dacă partenerii se despart).

Ci pentru că există încă practici teribile la care femeile sunt supuse de la cele mai fragede vârste.

Mutilarea genitală

De departe, aceasta mi se pare cea mai barbară și groaznică practică. Constă în “îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine, sau crearea altor leziuni organelor genitale feminine pentru non-motive medicale” (sursa:aici).

La acest ritual cu implicații sociale numeroase (o fată nu se poate căsători dacă  nu a fost mutilată înainte)  au fost supuse conform Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF peste 200 de milioane din 30 de țări (în special  din Africa și Asia însă numărul este în creștere și în Europa în rândul migranților).

Nu vreau să îngrozesc pe nimeni, însă cred că ignorarea acestei situații nu ne face decât părtași la acest măcel. E important să știm că în  lume, chiar și în 2018 sunt femei care suferă chinuri inimaginabile doar pentru că…sunt femei.

Știu că nu este un subiect prea cunoscut- eu am auzit prima dată despre mutilarea genitală în facultate și am rămas de-a dreptul șocată. Însă, în acest caz, empatia este cea mai bună strategie pe care o putem adopta. De aceea, vă recomand un film extraordinar, care se bazează pe o poveste reală: Dessert Flower” (îl găsiți integral pe youtube). Este povestea emoționantă a unei fetițe somaleze care deși mutilată și promisă ca soție unui om extrem de în vârstă, găsește puterea de a străbate singură deșertul și de a-și schimba destinul.

Căsătorirea forțată la vârste foarte mici

De multe ori, după mutilarea genitală, fetele de 13-14 ani sunt căsătorite forțat cu bărbați care, dacă ne luăm după vârstă,  le-ar putea fi tați sau chiar bunici.

Din nefericire, cred că această practică a mariajului forțat (în diverse nuanțe legate de vârstă) este chiar mai răspândită decât cea a mutilării genitale. Cred că este suficient să ne amintim cum aveau loc căsătoriile bunicilor și străbunicilor noștri (de la romane până la povești din bătrâni, când vine vorba de nuntă, în toate apare ca laitmotiv ideea că fata era silită de părinți să se mărite cu X.) De aceea un alt subiect de literatură frecvent este cel al infidelității (a fugit cu cel care îi era drag de fapt). Nici în zilele noastre nu cred că am scăpat definitiv- încă se pune mare preț pe bunurile materiale, doar că de data asta, nu mai este fata cea care vine cu zestrea, ci băiatul trebuie să aibă o “situație”.

Nu mai vorbesc de țările arabe. Aici doar vă recomand un film minunat  despre cinci surori din Turcia crescute de o bunică și un unchi. Și evident, măritate tot de către aceștia. Filmul se numește “Mustang” iar acesta este trailerul cu subtitrare în engleză.

Supunerea obligatorie la avort

Ești însărcinată cu al doilea copil? Imaginează-ți cum ar fi să te ia poliția de pe stradă și să te ducă într-un fel de spital în care să ți se facă avort fără ca tu să ai vreun cuvânt de spus. Vorbim de China, țara în care este ilegal să ai mai mult de un copil și dacă ești “descoperită în flagrant”, ți se face avort obligatoriu în condiții greu de suportat. Am aflat despre această practică revoltătoare  dar și despre multe alte practici legate de lucrurile care se întâmplă atunci când mama află că este însărcinată/ naște o fetiță din documentarul: “It”s a girl” pe care vi-l recomand cu căldură (acesta este trailer-ul oficial, dar tot pe  youtube găsiți și filmul în întregime). Sigur, prezintă o realitate dură, dar doar așa putem înțelege lumea în care trăim de fapt.

Izolarea și considerarea femeii ca fiind un obiect până la crima în numele onoarei

Cred că legat de acest mod în care sunt tratate femeile în țările musulmane, lumea a început să afle. Știu că practicile diferă în funcție de facțiunea religioasă, de țară, de cultură. Însă, din nefericire, în mute cazuri, persoanele de sex feminin nu au dreptul să iasă din casă singure, nu sunt lăsate să meargă la școală, iar mărturiile lor în fața unui judecător valorează doar jumătate din cea a unui bărbat. Să mai spun că în caz de orice acuzație, femeia e obligată să își dovedească nevinovăția în loc ca autoritățile să caute probe efective? Iar în caz de adulter de exemplu (real sau închipuit) soțul are dreptul să ceară să îi fie restabilită onoarea prin așa numită crimă de onoare. Adică soția lui va fi omorâtă cu acordul autorităților pentru că l-a dezonorat. Pare de necrezut pentru realitatea în care trăim noi, dar vă puteți convinge singuri citind cărțile : Suad. Arsă de vie” sau “Eu sunt Malala” ori vizionând filmul : “The stonning of Soraya M. (poate din trailer nu vă veți da seama, dar vă avertizez că este un film dur care prezintă în mod explicit uciderea cu pietre a unei femei nevinovate).

Așadar, femeile sunt și probabil, pentru foarte mut timp de acum înainte, vor rămâne un grup vulnerabil al societății.  Dacă avem norocul să trăim într-o țară care ne protejează, nu înseamnă că peste tot în lume lucrurile stau la fel. Așa că dragi femei, dragi mame fiți conștiente de lucrurile pe care alte mame și femei le-au îndurat și încă le suferă pe Glob! Fiți feministe până în măduva oaselor, însă alegeți cauzele care chiar au nevoie de luptă! Fiți mândre că sunteți femei și fiți cât puteți de empatice cu semenele noastre care trăiesc în cu totul altfel de lumi!

Photo titlu by Sue Zeng on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: