Despre CIAS #1- Interviu cu doamna Emilia Sorescu

Astăzi încep seria interviurilor cu asistenți sociali care au ales să practice sub formă independentă. Primul material a fost realizat cu sprijinul doamnei Emilia Sorescu (pe care o găsiți și pe asistenti-sociali.ro) căreia îi mulțumesc extrem de mult pentru deschiderea și disponibilitatea cu care a împărtășit o mulțime de informații prețioase despre ceea ce înseamnă să deții un CIAS.

 

1. De cât timp profesați independent și sub ce formă (cabinet individual, cabinet asociat, societate profesională) ?

Am înființat prima SCPAS în anul 2012, care a fost activă până în 2016. Spun „a fost
activă” și nu: „a funcționat”, deoarece nu am avut decât foarte puține contracte.

Am început în cinci asociați, am rămas doi, prietena și colega mea Erika Drăgan Keller
acceptând mai mult de dragul meu sa mai rămână, iar până la urmă am decis să continuu practica independentă sub forma unui cabinet individual, înființat în februarie
2016. Până în acest moment, este singura formă de exercitare a profesiei liberale de
asistent social din județul Dolj.

 

2. Cu ce categorii vulnerabile ați lucrat de-a lungul timpului?

Activitățile mele profesionale ca asistent social independent s-au concentrat mai mult în
zona ariei de oferire de consultanță și expertiză în domeniu unor furnizori publici și
privați de servicii sociale și de formare profesională continuă a asistenților sociali.

Am colaborat cu diverse organizații neguvernamentale, cu Instituția Avocatul Poporului, iar de câteva luni am început derularea primului contract de prestări servicii cu o primărie în mediul rural.

 

3. Ce anume v-a determinat să începeți să lucrați în formă independentă?

Principala mea activitate profesională este aceea de cadru didactic universitar. De vreo
două decenii sunt implicată în formarea profesională inițială a asistenților sociali, ceea
ce presupune și studiu continuu și la un nivel aprofundat în multe ramuri ale asistenței
sociale.

La un moment dat am dorit să aplic cunoștințele dobândite, ca urmare atât a
sentimentului că am ceva de oferit acestui domeniu, că pot contribui la dezvoltarea bunelor practici, dar și a nevoii de a fi în contact cu practica directă a asistenței sociale,
de a interacționa cu beneficiarii, de a cunoaște din interior ce se petrece în sistemul național de asistență socială.

4. Care sunt dificultățile și provocările cu care v-ați confruntat în ceea ce privește înființarea și apoi funcționarea CIAS-ului?

 

Demersurile nu sunt mai complicate față de înființarea unei societăți comerciale sau PFA, sunt necesare obținerea unui sediu, un capital inițial, anumite documente, trimiterea lor către CNASR, înregistrarea la ANAF.

Neavând activitate, a fost dificil în primii ani să facem față cheltuielilor: ai, nu ai de lucru, cotizația trebuie plătită, comisionul bancar de administrare a contului trebuie plătit. Legat de cotizația pe care formele independente o achita la CNASR, mi se pare nedrept sa fie atât de mare. Când am înființat SCPAS, cuantumul era de 650 lei, apoi s-a redus la 450. Pentru cabinet, în prezent este de 225 lei.

A funcționa independent presupune costuri pe care un asistent social angajat nu le are, iar veniturile, adesea, nu ajung la nivelul unui salariu lunar de asistent social într-un serviciu social public sau privat. În acest context, nu înțeleg rațiunea pentru care CNASR percepe o cotizație mai mare cabinetelor. Am solicitat reducerea acestui cuantum la unul dintre Consiliile Naționale al CNASR din anii trecuți, când eram președintele Structurii CNASR Dolj. Colegii mei, președinți de sucursale, foarte puțini deținători de forme independente, în timpul dezbaterilor au părut de acord, dar au votat împotrivă.

Din perspectiva activității în sine, a funcționa independent presupune nu numai deținerea competențelor profesionale de asistent social, ci și competențe în domeniul managementului, contabilității, marketingului, relațiilor publice, fiecare dintre acestea constituind o provocare pentru mine. Ai de gestionat activitatea unei persoane juridice, ai de promovat activitatea, de identificat oportunități de activitate. Pe de altă parte, faptul că activitatea se desfășoară în baza unui contract de prestări servicii, doar calitatea muncii tale și a relației pe care reușești să o dezvolți cu beneficiarul acestui contract îți garantează continuarea colaborării, exigența beneficiarului fiind, în opinia mea, mai mare față de prestator, decât față de angajat.

 

5. V-a fost greu să găsiți contracte? Cât de repede ați început activitatea propriu-zisă după înființarea CIAS-ului?

La început am trăit dezamăgirea că nimeni nu ne vrea. Colegele cu care am înființat SCPAS „Sorescu Emilia-Maria și asociații” au si renunțat datorita descurajării, pentru că în primii 2 ani nu am avut nici un contract. Nu știu dacă ceea ce m-a impulsionat mai departe se numește perseverență, determinare sau donquijotism.

Însă încet, încet, cadrul legislativ a devenit mai puțin ambiguu, iar furnizorii de servicii sociale au început să înțeleagă rolul cabinetelor și societăților profesionale de asistență socială și, unii din necesitatea de a obține acreditarea ca furnizor, sau licențierea serviciilor sociale, alții pentru că vor să furnizeze cu adevărat servicii sociale de calitate, au contractat serviciile profesionale de asistență socială ale unor forme independente. În special actele normative privind asigurarea calității în serviciile sociale (Legea nr. 197/2012, H. G. Nr. 797/2017, standardele de calitate în toate serviciile sociale) au contribuit la acest lucru.

Inițial am căutat să închei contracte, am trimis oferte. În județul Dolj s-a dovedit a fi imposibil la acel moment. Faptul că am un alt loc de muncă și am lucrat, în paralel ca expert pe diverse proiecte cu finanțare europeană, a făcut ca lipsa sau numărul redus al acestor contracte să nu mă afecteze foarte mult și mi-a oferit resurse pentru a nu suspenda cabinetul și a aștepta momente mai prielnice. Pe de altă parte, poate că, în lipsa alternativei, aș fi căutat modalități de marketing mai eficiente.

 

6. Considerați că se poate obține un venit decent practicând asistența socială în formă independentă?

Teoretic, da, practic, bazându-mă pe experiența mea, nu. Voi continua însă să susțin exercitarea independentă a profesiei și să lucrez în cadrul cabinetului meu, pentru că eu cred în valoarea acestei activități și îmi asum rolul de pionier în domeniu în Regiunea Sud-Vest Oltenia. Cu siguranță că felul în care vor fi primiți pe piața serviciilor sociale viitorii asistenți sociali independenți în următorii ani depinde în mare măsură de calitatea activității noastre.

 

7. Lucrați singur/ă sau aveți colaboratori?

Lucrez singură, dar nu exclud ca la un moment dat, dacă activitatea se va dezvolta, să am și colaboratori.

 

8. Care sunt principalele avantaje ale unui asistent social care lucrează independent față de unul care lucrează pentru un angajator?

Păstrarea autonomiei opiniei profesionale cred că este un mare avantaj, adesea aceasta fiind limitată de angajatori.
Exercitarea independență a profesiei se potrivește persoanelor care se simt bine și sunt
capabile să își organizeze autonom activitatea, programul, să aibă libertatea de a-și alege tipul de activitate care le aduce cele mai mare satisfacții.

Îmi place mult că pot majoritatea activităților le pot desfășura după un program flexibil, că pot să aleg dacă accept sau nu un contract, dar dacă singura sursă de venit ar fi cabinetul, nu cred că as avea acest avantaj.

 

9. Dar dezavantaje?

Nu văd dezavantaje. Sunt exigențe suplimentare privind calitatea activității profesionale, privind abilitățile despre care aminteam, precum și bariere, așa cum este mediul încă nu întru totul favorabil acestui tip de activitate, dar nu dezavantaje. Poate faptul că nu ai garanție cu privire la continuitate, ca angajat ai, de regulă, un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

 

10. Din experiența dumneavoastră, există cerere pe piață pentru acest tip de serviciu? Sunt instituțiile românești (private și de stat) deschise în a contracta servicii de asistență
socială externe?

Exista cadrul legal despre care aminteam și care prevede clar obligația de a furniza servicii sociale, doar în condițiile în care furnizorul are un asistent social angajat sau un contract de prestări servicii cu o formă independentă de exercitare a acestei profesii, iar aceste prevederi au început să și fie aplicate.

Din păcate, exista furnizori de servicii sociale, atât public, cât și privați, care doresc doar
colaborări formale, doar pe hârtie, cu o plată simbolică a asistentului social, pentru a întruni condițiile solicitate la acreditare și licențiere. Nu am acceptat niciodată o asemenea încălcare flagrantă a codului deontologic al asistentului social, precum și a legii. Se pare însă că sunt câteva CIAS-uri și asistenți sociali (contract de muncă cu câteva ore pe zi) care acceptă această formă de înșelăciune, nerealizând imensul deserviciu pe care îl fac imaginii profesiei noastre și dezvoltării ei ca practică liberală.

Sunt convinsă că deși în prezent nu putem vorbi de o mare deschidere a instituțiilor și
organizațiilor de a contracta servicii profesionale de asistență socială, situația se va schimba într-un viitor nu foarte îndepărtat.

 

11. Ce sfaturi aveți pentru un asistent social care se gândește să își deschidă un CIAS?

Să se informeze cu privire la ce presupune practicarea independentă a profesiei, să cunoască și să discute cu alți deținători de cabinete.

Anual Asociația „Mentor în asistență socială” organizează în inima țării, la Alba-Iulia, o conferință a formelor independente de exercitare a profesiei, aflată deja la a șaptea ediție în 2019, iar această conferință este un cadru de dezbateri și o oportunitate de a disemina și a afla informații extrem de utile, de creare a unei rețele profesionale.

Să persevereze și să își dezvolte capacitatea de a face față refuzului și absenței momentane a succesului.
Să aibă încredere în sine ca profesionist, să își dezvolte continuu abilitățile profesionale și să își practice profesia deontologic.

Sursa foto: aici

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: