Cele mai importante lucruri despre dieta ketogenică

Ați auzit vreodată despre dieta ketogenică? Mărturisesc că eu deși am mai tot auzit-o menționată pe ici-pe colo, nu știam prea multe despre ceea ce presupune. Așa că pentru articolul de azi, am rugat-o pe Adriana, autoarea  Keto Stories să ne povestească mai multe despre ce înseamnă dieta ketogenică și care sunt beneficiile acesteia.

 

1.Pentru început, explică-ne pe scurt ce presupune dieta ketogenică (care sunt alimentele recomandate, care sunt cele interzise etc.).

Dieta ketogenică este o dietă care induce organismului uman o stare de ardere a grăsimilor, prin privarea de carbohidrați. Adică, în loc să ardem glucide pentru energie, ardem grăsimi.

Alimentele care trebuie evitate sunt cele care conțin mulți carbohidrați. Cum ar fi: dulciurile, cerealele, fructele (cu câteva excepții), cartofii, leguminoasele.

Alimentele recomandate sunt cele cu puțini carbohidrați, cum ar fi: ouăle, untul, carnea, organele, laptele, brânzeturile, verdețurile, untura, legumele care cresc deasupra pământului (varză, broccoli, ridichi, dovlecei, roșii, castraveți etc.), uleiul de cocos, uleiul de măslinele, fructele de mare, peștele.

 

 

2.Deși se numește dietă, am auzit că ea  poate fi ținută inclusiv de copii. Este adevărat?

Așa este. Copiii pot beneficia de includerea unor elemente ketogenice în alimentația lor. De exemplu: reducerea dulciurilor și a cerealelor aduce beneficii majore pentru dinții și oasele copiilor. Celor mici nu li se impune o dietă ketogenică strictă. Aceasta se impune în cazul unor afecțiuni medicale. De asemenea, dieta a fost folosită cu succes pentru tratarea epilepsiei infantile atunci când nu existau medicamente.

 

 

3.Este potrivită pentru oricine? Cât timp se ține?

Alimentația ketogenică poate fi adaptată oricărui stil de viață. Bineînțeles că persoanele cu probleme medicale trebuie să se informeze bine atunci când fac schimbări alimentare. Nu există o perioadă standard pentru această dietă. Pentru a simți beneficiile ei este bine să ținem minim 3 luni, fără întrerupere.

dieta ketogenica.jpg

Sursa foto: aici

 

4.Care sunt principalele beneficii ale acestei diete?

Prin aportul de alimente extrem de nutritive organismul nostru se regenerează. Printre beneficii avem: energie constantă, limpezime mentală, normalizarea glicemiei, eliminarea excesului de grăsime, dezvoltare armonioasă, în cazul copiilor, reducerea intoleranțelor alimentare.

 

 

5.De cât timp ai descoperit și urmezi această dietă?

Am descoperit această dietă acum 3 ani și m-am străduit să îi integrez principiile în alimentația personală. Am perioade în care sunt mai strictă, altele în care sunt mai relaxată în urmarea ei.

 

 

6.Cum a apărut proiectul Keto Stories? Ce fel de informații găsim în materialele video de pe acest canal de youtube?

De cel puțin 10 ani mă interesează modul în care alimentele ne afectează sănătatea. Sunt un „birou de informații” pentru ceilalți. O prietenă mi-a sugerat sa-mi fac un canal de youtube pentru a-mi împărtăși experiențele și cunoștințele. În scurt timp a apărut Keto Stories. În materialul video, încerc să prezint, pe scurt, subiecte legate de dieta ketogenică, proprietăți ale ingredientelor pe care le folosim la gătit, rețete ketogenice și cum putem să îmbunătățim sănătatea personală și a celor dragi.

 

 

7.Și dacă tot ai amintit de rețete, ne poți recomanda, te rog, câteva rețete  ketogenice?

  1. Pui asiatic antistres
  2. Ciocolată neagră cu alune sărate
  3. Friptură festivă în vas de lut
  4. Scoici cu păstăi verzi
  5. Salată de icre ketogenică
  6. Chiftele keto de post cu pesto de leurdă

 

 

 

8.Ne poți recomanda câteva surse de unde putem afla mai multe despre dieta  ketogenică?

Îmi place să citesc. Din păcate, nu prea se găsesc resurse în limba română. Vă voi recomanda câteva cărți în engleză.

Gut and psychology syndrom, de dr. Natasha Campbell McBride, o carte care prezintă amănunțit strânsa legătură dintre colon și creier.

The four body types, de dr. Eric Berg, o carte care arată cum poate fi folosită dieta ketogenică pentru a scăpa de excesul ponderal și pentru a ameliora diverse afecțiuni.

Nutrition and phisycal degeneration, de dr. Weston A. Price, o carte în care găsim un studiu extins asupra alimentației și impactului ei asupra organismului.

(Eu vă recomand și acest filmuleț: Totul despre dieta Keto in 5 minute/ Keto pentru incepatori). 

 

 

9.Ce recomandări ai pentru cineva care se gândește să încerce această dietă, dar nu știe cu ce anume să înceapă?

E bine să mergem treptat. Întâi eliminăm dulciurile, apoi cerealele, apoi leguminoasele, fructele și cartofii. Aceste eliminări se pot face săptămânal sau lunar. Cel mai important este să ne informăm mereu și să adaptăm totul propriului organism.

Sper că v-am trezit interesul față de această dietă cu numeroase beneficii asupra organismului. Ei îi mulțumesc Adrianei pentru interviul acordat și vă urez spor la gătit 🙂

 

Sursa foto titlu: pagina de Facebook Keto Stories -un spațiu cu și mai multe informații valoroase despre această dietă și cu premii săptămânale.

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: