Eu sînt Malala la Clubul Părinților Pre(a)ocupați de lectură

Despre carte

“Eu sînt Malala” este o carte deosebită care prezintă copilăria și prima parte a adolescenței a celei care avea să fie cunoscută drept fapt care a  fost împușcată de talibani pentru că a luptat pentru dreptul la educație al fetelor din Pakistan.

Am avut plăcerea să citesc cartea încă de acum 4 ani, atunci când a apărut pe piața românească (mulțumesc colegelor din Proiectul FNAC pentru acest dar prețios) și m-a impresionat  încă de atunci.

Deși pentru mine nu a fost primul contact cu lumea musulmană și modul în care sunt tratate fetele și femeile în țările arabe (dacă vă amintiți am scris deja un articol în care abordez  pe larg acest subiect și în care cartea de față apare printre alte recomandări de filme și documentare).  Cu toate astea, descrierea detaliată a modului în care talibanii au manipulat și s-au impus în diverse regiuni din Pakistan m-a făcut să înțeleg lucrurile la un nivel mult mai profund.

Vă recomand să citiți “Eu sînt Malala” chiar dacă stilul nu este neapărat cel mai prietenos (include și destule paragrafe legate de istoria Pakistanului, de conducătorii ce s-au succedat rapid etc.). Prezintă însă și multe detalii despre situația femeilor din țara sa natală și ne face să înțelegem cât de norocoși suntem că trăim într-o țară europeană.

Malala nu este o fată ca oricare alta- este un copil iubit și ajutat de tatăl său- începând de la încurajarea frecventării studiilor până la sprijinirea în campania pro-educație. Este povestea unui destin greu încercat  dar pe care eroina și-l asumă și devine astfel un simbol al păcii și al luptei pentru drepturile femeii. Totul culminând cu  primirea premiului Nobel pentru Pace (Malala fiind cea mai tânără persoană care a fost distinsă vreodată cu acest premiu).

De ce am ales să vă povestesc despre această carte tocmai acum?

 

Pentru că acum aproape două săptămâni (pe 24 mai) am participat pentru prima dată la Clubul Părinților Pre(a)ocupați de lectură organizat de Natalia Dabija. Iar cartea aleasă pentru discuții a fost chiar “Eu sînt Malala”.

Deși aflasem de această inițiativă frumoasă cu vreo două luni înainte, nu reușeam să mă sincronizez și să citesc cărțile propuse așa că am tot amânat participarea. Însă când am văzut că în luna mai se va discuta despre o carte pe care deja o lecturasem, am zis că e un semn să îmi iau inima în dinți și să merg. Am reluat lectura și în vreo 6 ore (de la 18:00 la 23:00) am terminat toată cartea.

Ce este Clubul cine poate participa?

club-de-lectura-eu-sint-malala1.jpg

Clubul de carte este un prilej de întâlnire lunar al mămicilor pasionate de citit. La fiecare început de lună se stabilește un gen literar (biografie, SF, Thriller etc.) se propun mai multe cărți și se votează pe grupul de Facebook. Cartea câștigătoare în urma votului va fi dezbătută în ultima joi din lună la biblioteca “Emil Gârleanu între orele 10:30 – 12:30.

Sună fain, dar chiar dacă îmi fac timp să citesc, nu pot veni că nu am cu cine lăsa copilul!

Ei bine, asta a fost și grija mea principală! Dar vești bune- sala bibliotecii este una extrem de child-friendly, are multe jucării iar copiii sunt bineveniți (e un grup pentru părinți, ați uitat?). Micul P. a fost extrem de încântat  să descopere  toate noutățile din sală și chiar mi-a lăsat câteva momente de respiro în care să mă pot aduna și să intervin în discuție. Deci, nu aveți niciun motiv să nu vă bucurați de 2 ore minunate pline de voie bună și bucurie intelectuală!

Atmosferă și impresii

Eu am ajuns un pic mai târziu (dacă veniți cu mijloacele de transport în comun, autobuzul 133 are stația cea mai apropiată de bibliotecă) așa că am sărit peste prezentări și am intrat direct în dezbatere. Am fost surprinsă  de multitudinea de puncte de vedere asupra cărții, a modului în care a fost scrisă etc. dar și de relaxarea și politețea cu care fiecare interlocutoare își prezenta opinia. Eu am fost cam crispată (pentru că așa sunt eu de fiecare dată într-un mediu nou) și aveam impresia că trebuie să spun repede-repede ideile pe care le am ca nu cumva să fiu întreruptă de micul P. și să pierd șirul. De fapt, grija mea a fost mult exacerbată, el fiind chiar liniștit pe toată durata întâlnirii.

Un alt mare plus a fost faptul că multe mămici alăptau așa că atunci când micuțul meu a vrut țiți, nu m-am simțit în vreun fel stingherită sau jenată și l-am alăptat liniștită. Tot la capitolul lucruri faine se înscrie și protocolul de primire – cu apă și prăjiturele care te face să te simți ca la o șuetă între prietene.

Întreaga dezbatere a fost moderată de Natalia Dabija, mămică faină a doi copii  și blogger  pe care îl citesc cu drag. Vă mai spun doar că am plecat  cu  senzația că parcă tot ar mai fost câte ceva de spus, într-atât de mult m-a antrenat și mi-a plăcut subiectul.  Personal, consider acest proiect unul extrem de util în special pentru noi, mamele care stăm non-stop acasă  cu copiii și uneori avem senzația că ne plafonăm, că nu mai avem alte subiecte de discuție decât copilul și părințeala.

Ei bine, exact acesta este și scopul Clubului de carte- să te scoată un pic din zona de confort, să te oblige să-ți faci un pic de timp și pentru tine. Și chiar dacă, la fel ca mine,  citești în timp ce alăptezi sau copilul doarme pe tine, tot ieși mai câștigată dacă în loc să pierzi vremea pe rețelele de socializare ai devorat câteva pagini.

clubul-de-lectura1.jpg

Invitație la lectură în luna iunie

Dacă v-am stârnit curiozitatea și mai ales, interesul , aflați că următoarea întâlnire a Clubului va fi joi, 28 iunie (tot la biblioteca Emil Gârleanu)  și se va discuta despre cartea: Poștașul sună întotdeauna de două ori de James M. Cain. Participarea este gratuită, însă este necesar să îi confirmați Nataliei participarea în timp util  (locurile sunt limitate de capacitatea sălii).

Așadar vă invit la lectură și la dezbatere! Iar pe mămicile care nu sunt din București, le invit să se inspire din acest proiect minunat și să preia inițiativa organizării unor evenimente similare în propria localitate!

Voi ce cărți faine ați citit în ultima vreme  și îmi puteți recomanda?

Sursa foto titlu: aici 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Eu sînt Malala la Clubul Părinților Pre(a)ocupați de lectură

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: