Există viață și după TBC! Dacă vrea statul!

În facultate am avut un curs despre persoanele bolnave de HIV/SIDA  respectiv tuberculoză. Acolo am aflat că este o boală extrem de răspândită în România (peste 12.000 de bolnavi înregistrați anual) și că se transmite doar prin aer (adică e ok să bei  din același pahar cu cineva bolnav, dar nu și să respiri același aer).

Asociată sărăciei, și populațiilor defavorizate (cum sunt persoanele fără adăpost sau cele care locuiesc în condiții extrem de precare), TBC-ul a început să facă vicitme din medii tot mai diverse, fără să țină cont de vârstă sau statut social (printre victime numărându-se mulți tineri și câțiva parlamentari).

În prezent, tuberculoza,  este boala care ucide 3 români în fiecare zi. Cu toate astea, diagnosticată și tratată corect TBC-ul se vindecă. Problema este faptul că tratamentul este unul de lungă durată- de la șase luni până la doi ani  în cazul unei  forme mai grave de tuberculoză (multidrog rezistente). Inițial, bolnavul este internat într-un spital, iar apoi poate continua să își medicamentele de acasă.

Chiar dacă o persoanele care  suferă de TBC au șansa de a se vindeca complet, din nefericire, mulți angajatori preferă să le concedieze imediat ce află diagnosticul. Astfel se intră într-un cerc vicios și de multe ori,  cei mai săraci pacienți ajung să renunțe la tratament din cauza costurilor colaterale ce (hrană, transport până la spital etc.)

În acest context, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă a inițiat o petiție online prin care se solicită Parlamentului României modificarea Legii Tuberculozei. Se au în vedere: dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, pe toată durata tratamentului, indemnizație lunară de hrană, informarea și educarea în mod continuu a populației generale  respectiv a pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile prevenire a răspândirii infectării.

Sunt necesare minim 5000 de semnături  până în luna septembrie când vor fi depuse în Parlament. Petiția poate fi găsită aici!

Haideți, cu un gest mic, să schimbăm în bine viața a mii de oameni!

Foto titlu : Stop TB, preluată de aici

0 thoughts on “Există viață și după TBC! Dacă vrea statul!

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: