Formarea profesională (continuă) în asistență socială

Studiul pe tot parcursul vieții este cel care ne menține un tonus intelectual bun și, în cazul profesiei, ne aduce la zi cu noile tendințe din domeniu sau pur și simplu ne ajută să ne dezvoltăm anumite abilități.

Învățatul personal ( cititul unor cărți și articole de specialitate), participarea la cursuri de dezvoltare personală, împărtășirea de idei și experiențe cu alți colegi sunt modalități utile de a afla informații și perspective noi.

Dacă ne referim strict la profesia noastră, îmi amintesc cum, chiar de la primul articol, povesteam pe blog, despre ceea ce cred eu că înseamnă să fii (sau să nu fi) un asistent social. 

Ei bine, am uitat să menționez ceva important- necesitatea formării profesionale continue. Încă din anul 2012, Colegiul Național al Asistenților Sociali a reglementat acest aspect în cadrul Hotărârii privind adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare a CNASR. Aici se specifică  faptul că fiecare asistent social trebuie să acumuleze minim 10 credite profesionale /pe an.

Personal, consider această obligație una necesară, prin care profesia noastră se apropie ușor-ușor de nivelul de reglementare și organizare al altor profesii socio-umane (psiholog, medic etc.). Domeniul social este atât de vast, problemele clienților atât de diverse, încât chiar dacă lucrezi ani de-a rândul cu aceeași categorie de beneficiari, dacă nu continui  să te dezvolți, poți ajunge la plafonare și pierderea motivației iar în cazuri severe- la depresie și burnout.

Însă cum putem obține aceste credite?

Tot pe site-ul CNASR, găsim, răspunsul.Astfel, un asistent social poate obține credite profesionale realizând oricare dintre următoarele activități:

  • Activarea ca membru într-un consiliu de conducere (a unei structuri teritoriale CNASR, de exemplu)  sau al  unui ONG  ori agenție de servicii sociale, în afara locului de muncă;

  • Susținerea unui program de formare, în calitate de lector (seminarii, conferințe, cursuri);
  • Coordonarea practicii pentru minim cinci studenți/an, la sediul profesional sau la locul de muncă
  • Supervizarea a maxim doi asistenți sociali  la locul de muncă (timp de 3 luni),
  • Publicarea unor lucrări științifice în domeniu (carte, un capitol dintr-o carte) sau un articol științific într-o revistă de specialitate
  • Obținerea titlului de doctor într-o ramură a științelor sociale;
  • Abonament la reviste de specialitate, inclusiv reviste electronice;
  • Participarea la activități de formare profesională organizate prin intermediul sucursalelor teritoriale ale Colegiului Național al Asistentilor Sociali,
  • Participarea la cursuri profesionale și tehnice acreditate (care oferă credite profesionale), organizate de instituții acrediate de CNASR.

Prin urmare, există o gamă destul de variată prin care un profesionist în asistență socială poate obține cele 10 credite profesionale fără mari eforturi financiare. Aici mă gândesc la publicarea unui articol, la supervizarea unui coleg sau la coordonarea unor studenți aflați în stagiul de practică.

Desigur, cursurile pe diverse tematici sunt extrem de binevenite. Din nefericire, am observat că, de obicei, cursurile acreditate sunt relativ costisitoare, iar cele gratuite, de multe ori, nu sunt acreditate. Cu toate astea, nimic nu ne împiedică să participăm la evenimentele gratuite de interes pentru noi, informațiile dobândite fiind mai de preț decât orice altceva.

Și, pentru că am observat că, indiferent de natura lor, evenimentele în domeniul asistenței sociale au o vizibilitate destul de redusă, m-am gândit să realizez o bază de date în care să adun toate cursurile și conferințele de interes pentru asistenții sociali. Am folosit informațiile găsite în special pe grupul Asistent social în Romania și am centralizat informațiile pe luni calendaristice pentru anul  2017.

Mai jos, este link-ul pe care îl puteți accesa pentru a vedea fișierul realizat de mine cu calendarul evenimentelor pentru 2017-2018

Cursuri si conferinte in domeniul asistentei sociale

Accesul la document este liber, astfel încât oricine poate veni cu noi completări pentru a obține o situație cât mai completă.

În concluzie, ce cursuri recomandați?  Sau  la ce fel de cursuri v-ar plăcea să participați?

Photo by Clay Banks on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

One thought on “Formarea profesională (continuă) în asistență socială

  1. Pingback: Laura Craciun

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: