Fundația de Dezvoltare Locală “Speranța”- o viață în slujba celor aflați în nevoie

Campania: “Ei fac România mai bună! ajunge azi în județul Neamț, unde Fundația de Dezvoltare Locală “Speranța”  de peste 23 de ani inspiră, ajută, inovează și depune eforturi uriașe pentru a  sprijini oamenii cu dizabilități din Tîrgu Neamț și nu numai.

1.Când a luat ființă  Fundația de Dezvoltare Locală “Speranța” și cărei categorii de persoane vulnerabile se adresează?

Fundatia de Dezvoltare Locala “Speranța a fost înființată în anul 1995 sub denumirea inițială de Fundația de Întrajutorare a Șomerilor “Speranța “ cu  scopul  de a sprijini șomerii și  alte grupuri dezavantajate din zonă. În anul 2001 au fost aduse modificări statutului fundației  și s-a adoptat actuala denumire, diversificându-se și grupurile țintă/beneficiarii proiectelor.

2.Care a fost motivul pentru care ați ales această categorie de beneficiari?

Începând cu anul 1994, Fundația Internațională de Management din București  (FIMAN)  împreuna cu ANOFM a derulat primele proiecte pilot de combatere a șomajului în România. FIMAN a selectat și instruit primele persoane pentru aceste proiecte pilot și i-a trimis în fiecare județ  (printre care și Neamț) ca „agent de dezvoltare locală” – rolul lor fiind de a înființa  în comunitate  Consorții Locale reprezentative cu rol major în identificarea și implementarea celor mai adecvate măsuri de combatere a șomajului. La scurt timp după înființare, Consorțiile Locale au dobândit personalitate juridică, la Tîrgu Neamț  rezultatul fiind înființarea Fundatiei de Intrajutorare a Somerilor „Speranta”.

 Începând cu anul 2001, fundația a început să își extindă proiectele și în alte domenii de interes pentru comunitate: promovarea turismului și a mestesugurilor tradiționale,  participare civică și servicii de consiliere pentru cetățeni, integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități, consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor, etc.

fdls2

3.Care sunt cele mai importante realizări ale fundației?

În perioada 2002-2005 s-a implementat proiectul TAKE 5Transformation trough Assistance, Knowledge and Experience by 5 partnerships prin intermediul căruia fundația a beneficiat alaturi de alte 4 ONG-uri din țară de instruire, transfer de know-how și asistență tehnică din partea a 5 companii sociale olandeze pentru dezvoltarea unor servicii sociale destinate integrării socio-profesionale a persoanelor cu dizabilități.

Între anii  2004-2007 au fost inițiate și implementate 3 proiecte prin care s-au pus bazele unui Centru de Integrare și Terapie Ocupațională pentru persoane cu dizabilități (C.I.T.O.) – centru care oferă de peste 12 ani, servicii adaptate nevoilor persoanelor adulte cu dizabilități, în scopul integrării sociale și profesionale a  acestora, transformării lor în persoane active și pe cât posibil capabile sa trăiască independent. Ca urmare a modificărilor legislative, din decembrie 2016 C.I.T.O. și-a schimbat denumirea în Centru de zi „Speranța”.

După infiintarea  Centrului de zi „Speranța”  și a primei unități protejate din județul Neamț (2006), fundația a devenit unul din reperele importante ale economiei sociale la nivel regional si național, cu 3 întreprinderi sociale înfințate în ultimii 10 ani

  • Prima întreprindere socială înființată de fundație a fost „Secția Impact” – unitatea protejată , a cărei activitate a fost preluată și extinsă în 2011 sub denumirea  „Secția Impact Plus”. Activitățile sale principale sunt reprezentate de: confecții textile, producție publicitară, serigrafie-tampografie, gravură laser, tipar, serviciu arhivistic de legătorie (autorizat de Arhivele Naționale), produse de decor și suveniruri. La acestea se adaugă și activitatea de indermediere și comert. După zece ani de activitate,  la sfârșitul anului 2016, unitatea protejata (UPA) avea  18 angajați dintre care 8 persoane cu dizabilități si un portofoliu de peste 300 clienți.

fdls3

  • În 2011, prin câștigarea unui premiu de 20000 Euro în cadrul unei competiții organizată de  Ministerul Muncii, fundația a înființat  și o intreprindere sociala de inserție profesională: SC „Impuls Art TN SR.  Întreprinderea socială a sprijinit până acum inserția profesională a 19 persoane aparținând grupurilor vulnerabile în condițiile în care  legislația din acești ani nu i-a adus nici o facilitate sau suport sub această formă de organizare ( SRL). Din acest motiv, de la an la an, activitatea sa s-a redus, eforturile de a o menține profitabilă fiind prea mari.
  • În ianuarie 2015, ca partener în proiectul ,,Creative Social BIZ” – F.D.L. Speranța  a pus bazele unei noi întreprinderi sociale în mediul rural, organizație independentă de fundatie, denumită  Asociatia TAKE3 .  Scopul Asociației TAKE3 este  informarea și educarea populației și a organizațiilor mici și mijlocii  cu privire la modul de funcționare al sistemelor informatice (IT), care sunt beneficiile și riscurile utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC)  în   activitatea lor curentă.  În acest sens, asociația a dezvoltat si derulat în  școlile din mediul rural (13 comune) un  program de educație pentru copii cu privire la riscurile la care se expun când navighează pe Internet . În paralel, pentru susținerea activităților sale și a celor 6 locuri de muncă înființate asociația oferă servicii  oricărei firme sau organizații care are nevoie de un specialist în domeniul IT. Pe lângă servicii, întreprinderea socială poate comercializa și echipamente IT, oferind consiliere suport pentru eficientizarea bugetelor și  soluții  software “open source”.

         Tot la capitolul “mari realizări” includem și proiectul ‘Economia socială – model de dezvoltare sustenabilă” (septembrie 2014-aprilie 2016),prin care am creat și implementat un proces de management și producție verde bazat pe consumul responsabil, utilizarea energiei regenerabile și dezvoltarea de noi produse verzi prin reutilizarea deșeurilor sau din materiale prietenoase cu mediul. Prin același proiect, în anul 2016, fundația și-a lansat brandul “FAPTE VERZI” iar toate activitățile sale se desfașoară în cadrul unui sistem de management integrat calitate-mediu-sănătate și securitate ocupațională. Mai multe informatii despre acest proiect găsiți pe: www.fapteverzi.ro

Dacă ar fi sa facem un brief al celor 23 de ani de activitate ai fundației, atunci am putea spune că:

– la nivelul județului Neamț suntem ONG-ul cu cel mai impresionant portofoliu de proiecte implementate și finanțări atrase în comunitate: peste 40 proiecte;

– suntem singurul ONG din judetul Neamț care a înființat 3 întreprinderi sociale – active și în prezent: Secția Impact Plus (2007), SC „Impuls Art TN” SRL (2011), Asociația TAKE3 (2015).

– am (re)calificat  peste 1200 de persoane prin cursurile noastre acreditate pe diferite meserii/ocupații;
– am implementat în orașul Tîrgu Neamț ( în 2009) primul sistem (pilot) pentru reducerea emisiilor de CO2 utilizând tehnologia cu panouri fotovoltaice pentru iluminatul public și   am achiziționat și plantat în comunitate 2300 de puieți;
–  am amenajat 5 trasee tematice menite să pună în valoare resursele naturale, culturale și istorice ale zonei : traseul Cetatea Neamțului – destinație eco-turistică și Poteci istorice : Pe urmele Vânătorilor de Munte;

 – am reușit în ultimii ani să pregătim și să angajăm pe piața liberă a muncii 15 persoane cu dizabilități.

fdls6

4.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum?

Atitudinea oamenilor a fost și rămâne o permanenta provocare și cel mai mare handicap – cum obișnuim noi să spunem.

Cu autoritățile locale am fost permanent într-o luptă continuă: deși am înființat acest centru de servicii sociale (C.I.T.O.)  cu aprobarea autorităților publice locale și angajamentul lor ca parteneri legali că le vor susține financiar, aceștia nu șiau onorat deloc aceste obligații. În ultimii 6 ani, serviciile sociale pe care le-am oferit persoanelor adulte cu dizabilități – în medie 25 persoane asistate – au fost finanțate  în proporție de 95% din veniturile proprii ale fundației, venituri provenite în principal din activitatea economica a unității protejate.

fdls4

În 2016, prin  adoptarea de către guvern a Ordonantei de Urgența nr. 60/04.08.2017, am primit o alta mare „lovitură” împreuna cu alte peste 700 de ONG-uri: ne-a fost distrusă  toată munca noastră de 10 ani – unitatea protejata în cadrul căreia erau angajate 18 persoane, din care 8 persoane cu dizabilități și care era sursa de finanțare cea mai cosistenta pentru activitățile și proiectele fundației.

O decizie politică care nu își justifică în nici un fel caracterul de urgență, ne-a făcut sa pierdem peste 85% din venituri și 300 de clienți câștigați cu mult efort de-a lungul celor 10 ani. Cine a avut de câștigat din asta? Cu siguranța nici noi ca organizație, nici beneficiarii noștri cărora li s-au mărit cu 10-20 lei idemnizatiile. Guvernantii noștri însă da, au reușit ca în mai puțin de 6 luni să tripleze taxa lunară  pe dizabilitate pe care firmele sunt obligate acum sa o plătească la buget, fără a mai putea cumpăra de la unități protejate, taxă  care înseamnă vreo 9 milioane de euro/luna la nivel național.

5.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul fundației de către publicul larg (oameni, autorități locale, mass-media?

În comunitate, există foarte mulți oameni care ne știu, care vin la noi chiar și pentru a cumpăra câteva martisoare sau a face un tricou personalizat, știind ca în felul acesta ne susțin activitatea. Folosim site-urile fundatiei  și al asociației și  retelele de socializare pentru a ne promova serviciile, produsele, activitățile.  Am constatat în ultima perioada ca tot mai mulți tineri aleg sa cumpere de la noi și asta ne bucura enorm – ei sunt viitorul nostru și felul în care noi ii educăm și îi modelăm este esențial în formarea adultului de mâine.

fdls5

În ultimii ani , a fost o adevărata bucurie și motivare pentru noi să fim promovati pentru realizările noastre la nivel național și nu numai. TVR 1 a prezentat la emisiunea OAMENI CA NOI,  un reportaj amplu realizat în Tîrgu Neamț, la sediul nostru.  De asemenea, jurnalistii Elena Stancu și Cosmin Bumbut de la Teleleu au publicat un amplu material despre activitatea noastră în Dilema Veche și pe site-ul lor.

În anul 2017 am obținut locul al III-lea la Gala Societății Civile din România – Secțiunea Dezvoltare economică locală, pentru proiectul Economia socială – model de dezvoltare sustenabilă a comunității și am fost nominalizați de ASHOKA – cea mai mare organizație globală de sprijinire a antreprenoriatului social  pe Harta Inovatorilor Sociali din România. 

6.Ce părere au beneficiarii care au fost implicați?

Am ales câteva mărturii ale beneficiarilor noștri, considerandu-le mult mai obiective decat aprecierile mele:

            “Pentru mine, centrul reprezintă un beneficiu datorita faptului ca nu mai stau izolată acasă, aici mi-am facut prieteni, am devenit mai comunicativă, imi place sa vin. Tot în cadrul centrului beneficiez de servicii gratuite care îmi sunt de folos. (M.T.)

          “Serviciile oferite de C.I.T.O. reprezinta “vitalul” pentru fiica mea și nu putem concepe viața fără această instituție, care a adus o alinare suferinței noastre pentru ceea ce a oferit fiicei mele in decursul acestor ani. Având în vedere faptul că nu se poate descurca singură și în zonă  nu sunt alternative pentru a beneficia de oferte privind integrarea în societate, încă din anul 2008, CITO a reprezentat pentru noi cea mai importantă instituție care a venit în sprijinul nostru prin acordarea celor mai bune și eficiente servicii oferite cu simț de răspundere, devotament și dăruire a personalului din această unitate. (V. R.)

          “Pentru mine, Centrul a însemnat ieșirea de acasă, învățarea de lucruri noi, comunicarea cu alte persoane, prieteni noi și un loc de muncă, lucru foarte greu de realizat pentru o persoană cu handicap.  (C.T.)

       fdls8

7. Care sunt proiectele/planurile de viitor ale fundației?

    • Dezvoltarea activității economice a fundației astfel încât să putem asigura sustenabilitatea activităților existente  și diversificarea serviciile sociale.
    • Atragerea în boardul fundației persoane care ne pot susține și promova organizația la un nivel mai larg;
  • Dezvoltarea de servicii sociale și pentru alte categorii vulnerabile, să ne implicam mai mult în programe de educație și mentorat, căutând pe cât posibil ca  aceste programe să poată fi scalate social  la nivel cât mai mare.

8.Care sunt modalitățile prin care oamenii/firmele pot sprijini Fundația de Dezvoltare Locală “Speranța”?

Suntem o organizatie dintru-un oraș cu 18.000 locuitori, oraș în care este tare greu sa supraviețuiești cu o  afacere socială.  Avem însă în dotare câteva echipamente pe care nu reușim sa le exploatam nici măcar la 50% din capacitate din lipsa de comenzi consistente. Cu alte cuvinte  ne lipsește  abilitatea/capacitatea de a  negocia/contracta/ vinde  cantitati mai mari din produsele proprii ce pot fi executate în serie sau cantități mari (gravură laser, serigrafie, tampografie, lumânari decorative).  Ne pot ajuta toți cei care aleg să cumpare de la noi  produse și servicii sau ne pot recomanda unor potențiali clienți interesați de a cumpăra/vinde produsele noastre.

Nu reușim să  găsim pe plan local  resurse umane specializate (marketing, fundraising, promovare, dezvoltare organizațională), în condițiile în care salariile pe care le putem plăti nu sunt extrem de atractive.  Dacă nu găsim angajații potriviți, poate vom putea găsi voluntari dornici să ne sprijine în aceste domenii. Sau poate știți  firme de consultanță și  publicitate care ar vrea sa susțină o afacere socială. Suntem deschiși spre colaborare și parteneriat, apreciem orice ajutor venit de la profesioniști cu suflet mare.

fdl9

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile

One thought on “Fundația de Dezvoltare Locală “Speranța”- o viață în slujba celor aflați în nevoie

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: