Fundația “Inimă de Copil” din Galați sau despre cum să ajuți 15.000 de copii în 22 de ani de activitate

Astăzi, în cadrul campaniei: Ei fac România mai bună! vă prezint cu mare drag Fundația “Inimă de Copil” din Galați. O organizație cu experiență care a pornit de la visul a trei tinere studente și a continuat extraordinar de frumos ajungând să sprijine în peste 15.000 de copii. Tuturor întrebărilor a răspuns cu multă amabilitate doamna Alina Dumitriu, specialistul  în comunicare al Fundației.

1.Când a luat ființă  Fundația “Inimă de Copil” și cărei categorii de persoane vulnerabile se adresează?

Organizația “Inimă de Copil” a fost  creată acum 22 de ani. Ideea de a forma o echipă care să ajute copii săraci a venit din nevoia de a ajuta și de a da speranță copiilor și tinerilor în dificultate precum și familiilor acestora, prin creșterea calității vieții și susținerea  integrării în societate.

Povestea “Inimă de Copil” a început cu Anna Burtea-Președinta Fundației- care avea doar 25 de ani, medic de profesie, și care împreună cu două prietene visau să ajute un grup de copiii HIV+ abandonați într-un spital și câțiva copii ai străzii. Cu foarte puțină instruire în domeniul social și având la dispoziție doar resurse personale, “voluntarii”  au început să schimbe în mod semnificativ viețile acestor copii neglijați și uitați.

Se întâmpla în 1996- atunci, 4 copii ai străzii au fost aduși să locuiască într-o casă împreună cu trei fete curajoase stăpânite de un spirit filantropic imens (fondatorii organizației). Tot atunci, Anna, Dana și Măriuța, cele trei fondatoare, au început să-i viziteze pe copiii HIV+ în spital, să-i scoată la plimbare în parc, să le cumpere hăinuțe, alimente,  produse igieno-sanitare și mai ales, să stea de vorbă cu ei.

Astăzi, Fundația “Inimă de Copil” ajută prin programele sale 350 de copii, iar scopul nostru este acela de a crește calitatea vieții lor, facilitarea și susținerea accesului în parcursul educativ al acestora, dezvoltarea serviciilor de recuperare și integrare pentru copiii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare, susținerea și încurajarea fiecărui copil și a familiei din care provine pentru a-și atinge potențialul maxim în dezvoltarea personală și integrarea socială.

fic4

2.Care a fost motivul pentru care ați ales această categorie de beneficiari?

 În toți acești ani am ajuta peste 15.000 copiii din  mai multe categorii. Cei mai mulți au fost și sunt copii din familii cu venituri mici sau foarte mici. După începutul făcut pentru a schimba viața unor copii ai străzii și copii HIV+, de-a lungul anilor am început să ajutăm copii din centre de plasament, apoi copii cu dizabilități și pe cei din familii cu venituri mici.

A fost mereu o nevoie. Unde observam că era cea mai mare nevoie de ajutorul nostru, acolo interveneam. Așa cum la acest moment credem că focusul nostru pentru accesul la educație pentru copiii din familii cu venituri mici și serviciile pentru copiii cu dizabilități, răspund unor nevoi sociale importante și acute.

fic9

3.Care sunt cele mai importante realizări ale fundației ?

Schimbarea unor vieți, a unor destine. Vă povesteam mai devreme că, până acum, am ajutat 15 000 de copii să iasă din situațiile critice în care se aflau, unii dintre ei fiind salvați la propriu: luați de pe stradă, din spitalele care i-au infectat cu boli incurabile, sau din orfelinate în care erau abuzați.

Fiecare copil păstrat în familia naturală, care nu a ajuns în centrul de plasament, sau fiecare copil cu dizabilități care si-a câștigat autonomia alături de terapeuții noștri, a însemnat o reușită de care suntem mândri. Credem că am schimbat mentalități la nivelul comunității noastre, reușind să  demonstrăm că e nevoie să-ți pese ca să poți ajuta și că implicarea personală, schimbă povestea unor copii aflați în dificultate. Avem alături de noi voluntari tineri, adolescenți, pe care îi „creștem” în ideea de a se imlica în comunitate și alături de care construim punți între oameni pentru a reuși să oferim acestor copii un viitor mai bun.

fic3

“Ateliere cu suflet– unul dintre proiectele noastre este o mică întreprindere socială cu statut de Unitate Protejată, în care sunt  angajați tineri cu dizabilități/aflați în dificultate sau mame ale copiilor beneficiari ai programelor noastre. În atelier se realizează produse handmade, pictură pe sticlă, accesorii sau obiecte vestimentare.

O poveste de viață schimbată datorită atelierului este cea a Profirei, mamă a 6 copii, persoană cu handicap locomotor, greu angajabilă. Cu un soț care suferă de o boală grea, ce necesita multe tratamente, cheltuielile continuau să se adune. În ciuda încercărilor de a se angaja, nu a reușit. Astfel întreaga familie a fost afectată. În urmă cu 2 ani, când am cunoscut-o pe Profira, am invitat-o să se alăture echipei Ateliere cu Suflet și de atunci continuăm să confecționăm împreună obiecte frumoase și unicat. Acum Profira lucrează, socializează și duce o viață normală.

fic8

4.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum?

Provocările sunt parte din activitatea noastră zilnică :J.  Nu a fost an de activitate în care să nu fi trecut prin situații dificile, provocări care pareau a fi fără ieșire…însă toate provocările întâlnite au fost depăşite cu succes. În fundație sunt oameni dedicați,  profesioniști în domeniile lor de activitate, obișnuiți să găsească rezolvări oricăror probleme. Toți am ales acest domeniu pe deplin conştienţi de provocările şi oportunităţile sale. Să reușești să așezi binele în mod natural și firesc în viața unor copii înseamnă un drum lung și dificil. Iar acest drum devine mai ușor doar dacă simți că ceea ce faci te reprezintă și rezonează cu valorile tale.

Revenind la provocări, 2018, de exemplu, a venit cu o mare încercare. Suntem nevoiți să construim de urgență un Centru de zi unde să continuăm programul nostru pentru prevenirea abandonului școlar. Autoritățile locale ne-au anunțat că trebuie să părăsim spațiul pe care îl folosim de 10 ani, în care peste 25 de copii primesc zilnic o masă nutritivă și sprijin la teme.

fic11

5.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul fundației de către publicul larg (oameni, autorități locale, mass-media?

Credem că la această întrebare ar fi mai bine să primiți răspuns din partea publicului: J ,  răspunsul din partea noastră este cu siguranță subiectiv.  22 de ani de activitate dedicați copiilor în dificultate și peste 15.000  de copii din familii defavorizate a căror destin s-a schimbat la 360 de grade, datorită profesioniștilor de la Fundația “Inimă de Copil”, voluntarilor și oamenilor care au înțeles că implicarea lor în viața acestor copii face diferența. Aceasta este cartea noastră de vizită. În toți acești ani de activitate, am reușit, să schimbăm destine, să împlinim visuri de copil și să construim OAMENI, iar acest fapt ne aduce mulțumirea cea mai de preț. Suntem una dintre cele mai respectate fundații și ne bucurăm de sprijinul autorităților din comunitatea noastră.

 

6.Ce părere au beneficiarii care au fost implicați?

Cred că cel mai relevant este să vă răspund prin prin a vă împărtăși o scurtă poveste: “Îmi doresc să învăț și numai școala mă poate ajuta”- așa ne spunea unul dintre copiii din comuna Pechea, pe care îi susținem la școală. Mihaela este acum elevă în clasa a X- a, la Liceul Teoretic “Emil Racoviță”, un liceu de top din oraș, este bursiera Fundației prin programul nostru „Un sat, Un copil”, iubește matematica și vrea să devină medic. Înainte de a primi bursă, Mihaela era repetentă, iar  visul de a fi liceană la Galați părea de neatins.

Mihaela nu a fost singura poveste de succes. Datorită donatorilor noștri, în 2017:

 • 176 copii au fost incluși în programe de îmbunătățire a accesului la educație
 • 99% dintre ei au continuat școala și și-au îmbunătățit rezultatele
 • 61 copii au beneficiat de recuperare și dezvoltare în cadrul Centrului de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități
 • 502 prânzuri au hrănit 111 copii
 • 110 copii au mers în tabere de vară
 • 114 copii au primit îmbrăcăminte și încălțăminte

fic12

7. Care sunt proiectele/planurile de viitor ale fundației?

Viziunea organizatiei este:  “O lume în care copiii nu suferă”. Credem în dreptul fiecărui copil de a primi îngrijirea necesară pentru dezvoltare și atingerea maximă a propriului potențial, oricare ar fi acesta. Organizația își propune în următorii 5 ani să continue să asigure susținere pentru familii în dificultate, îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii din aceste familii, inclusiv pentru copiii cu un potențial intelectual deosebit, precum și servicii de recuperare și integrare socială pentru copii cu întârzieri în dezvoltare și dizabilități din județul Galați și alte județe. În acest moment numărul mediu de beneficiari anuali este de 350 copii. Ne-am propus ca acest număr să crească după cum urmează: 2018 – 400, 2019 – 450, 2020 – 525, 2021 – 600, 2022 – 700 de copii.

JOR_3913

8.Care sunt modalitățile prin care oamenii/firmele pot sprijini Fundația “Inimă de Copil”?

Sunt multe variantele prin care oameni sau companii se pot alătura proiectelor noastre:

 • Direcționarea a 2% din impozitul pe venit către Fundație, prin simpla completarea a unui formular de 1 pagina – pentru persoane fizice (salariați, freelanceri etc.)
 • Organizarea de acțiuni și programe comune între Fundație și companii. Ex: vizite, proiecte comune etc. Marele câștig pentru copiii noștri va fi schimbul de experiență, deschiderea de noi orizonturi și speranța unei vieți mai bune.
 • Voluntariat, mentorat pentru copii cu burse – voluntarii le pot oferi copiilor noștri încurajare, experiențe frumoase, oportunităti, îi pot ajuta să își descopere pasiunile și să își dezvolte abilitătile.

fic5

 • Experții din companii ar putea să se implice în programe de skilled volunteering, oferind un know-how pe care nouă ne este imposibil să îl accesăm altfel și care este extrem de important pentru organizație (ex.: consultanță juridică, fiscală,  formări pentru copii/ personal/ în sfera educației, psihologie, social, HR, IT, PR, fundraising, marketing, inovare, dezvoltare organizatională, arhitectură, construcții,  design de produs, arte vizuale etc.).
 • Donații lunare care oferă stabilitate unei organizații ca a noastră, care se bazează doar pe implicarea donatorilor și a brand-urilor responsabile . Cu cât avem mai mulți donatori lunari care să ne fie constant alături, cu atât suntem mai siguri că putem oferi copiilor servicii până când își ating adevăratul potențial în educație. Este o metodă simplă de a contribui, pentru cei care doresc să construiască  pe termen lung alături de organizația noastră. Suma o poate stabili fiecare donator, iar aceasta va fi direcționată lunar, automat, până în momentul în care se dorește  întrerupea donațiilor. Acest tip de sprijin este win-win. Nouă ne dă stabilitate, iar donatorul face o faptă bună în fiecare lună și are garanția că de contribuția sa se ocupă specialiști în asistență socială, care știu cum să investească fondurile oferite: susțin în mod eficient și chibzuit copii săraci, cu rezultate școlare excelente.

fic10

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

One thought on “Fundația “Inimă de Copil” din Galați sau despre cum să ajuți 15.000 de copii în 22 de ani de activitate

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: