Grădinița de masă sau grădinița… de acasă? Avantaje și dezavantaje pentru copii și părinți

Grădiniță obișnuită/creșă sau grădiniță acasă? Ce facem cu puiul nostru după doi ani? Indiferent ce ai alege, nu este și nu va fi vreodată o decizie ușoară. Dacă vă gândiți serios să   intrarea celui mic în colectivitate după vârsta de după 3 sau chiar 4 ani, există o serie de aspecte pe care e bine să le luați în calcul.

Acest articol vă poate fi de ajutor și dacă micuțul va rămâne acasă alături de bonă sau bunici dacă aceste persoane vor aborda și partea formală de educație. Am conceput acest material pornind de la avantajele și dezavantajele grădiniței de acasă (însă reversul este valabil pentru instituțiile de masă) pentru că până acum noi, doar asta am experimentat.

 

 

AVANTAJELE GRĂDINIȚEI DE ACASĂ

 

 • 1.Copilul învață în ritmul lui,în funcție de propriile interese

Practic, într-o situație ideală, el ar trebui să fie cel care dictează temele mari pe care dorește să le descopere mai în profunzime. Nu vă speriați de aceste cuvinte pompoase- mă refer pur și simplu că adultul îi prezintă mai detaliat subiecte despre care l-a întrebat frecvent (planete, continente, animale, corpul omenesc etc.).

 

 

 • 2.Este mai puțin stresat

Învățare se petrece într-un mediu familiar, plin de dragoste (mai ales dacă cel mic rămâne acasă alături de unul dintre părinți). Nefiind nevoit să se adapteze la o mulțime de contexte noi (mediu, colegi, educatori), copilul se poate relaxa și poate învăța mai ușor.

 

 • 3.Învățare 1 la 1

În mod evident, va avea parte de toată atenția adultului care îl supraveghează. Asta se traduce printr-un mediu în care copilul este ascultat și supravegheat mult mai cu atenție. I se răspunde la toate întrebările, nu este presat să termine o activitate pentru a se încadra într-un orar fix etc.

 

 • 4.Petrece mai mult  timp afară

Știu că există multe creșe și grădinițe care nu scot deloc copiii afară. Sau dacă îi scot, îi lasă maxim o oră (probabil există și excepții la unele grădinițe private însă costurile vor fi pe măsură). Așa că, în cazul grădiniței de acasă, copilul poate petrece afară și 2-3-4 ore (în funcție de vreme și de disponibilitatea adultului). Poate vi se pare o chestie nesemnificativă, însă statul afară (în parc, în curte în pădure, în fața blocului) are extrem de multe beneficii pentru copii (de la dezvoltare armonioasă și creșterea imunității la socializare și explorarea de lucruri noi).

 

 • 5.Vizitează locuri noi

Știu că sunt și grădinițe care includ excursii, însă e greu să ții cont de preferințele tuturor copiilor. De aceea, în cadrul grădiniței de acasă, se pot organiza vizite la obiective care să suscite interesul copilului pornind de la pasiunile acestuia (de exemplu un copil extra mega pasionat de mașini va fi încântat să vadă Țiriac collection).

În acest articol puteți vedea întreaga noastră listă de obiective propuse în cadrul campanie: Un loc nou pe săptămână. Jurnal de mini-excursii pentru copii în București și împrejurimi.

 

 • 6.Control asupra timpului petrecut la ecrane

Adică deloc sau foarte puțin. Eu personal încerc să îl las pe micul P. cât mai puțin în fața laptopului/telefonului (nu avem cabul pentru TV) pentru că mi se par nocive pentru vedere dar și pentru că produc foarte ușor dependență.

 

 • 7.Control asupra situațiilor de bullying

Practic, în cazul grădiniței de acasă, aceste situații pot apărea doar în parc sau la alte evenimente cu copii (cursuri, aniversări etc.). Însă dat fiind că este însoțit de un adult acesta poate interveni rapid când apare o situație de hărțuire fizică sau emoțională.

 

 

 • 8. Are cine să stea cu micuțul atunci când e bolnav

Chiar dacă nu are legătură concretă cu învățarea este un avantaj care merită luat în calcul deoarece știm foarte bine cât de complicat e pentru părinți să găsească soluții atunci când cel mic e bolnav și nu își pot lua concediu.

 

 

DEZAVANTAJELE GRĂDINIȚEI DE ACASĂ

 

 

 • 1.Învățatul se poate desfășura în sincope.

În funcție de stare de sănătate a educatorului (mamei/bonei/bunicii), timp, resurse, alte probleme din familie, momentele de învățare se pot amâna pe termen nedefinit. Pot apărea sincope chiar în timpul unui capitol în derulare, ceea ce poate fi uneori frustrant.

 

 • 2.Trebuie să faci slalom între îndatoriri gospodărești, educație, ieșit afară etc.

Sincer- asta mi se pare cel mai greu. Să găsești suficient timp într-o zi să mergi la cumpărături, să gătești, să faci un pic de ordine/curățenie, să ieși în parc să pregătești materiale și apoi să predai lecția respectivă. Plus somn de prânz, mic dejun, prânz și cină. E dificil și de multe ori trebuie să renunți la câte ceva pentru a reuși să faci ce e mai urgent, iar pe termen lung, poți ajunge să acumulezi o mulțime de frustrări.

 

 

 • 3.E mai greu să menții un program strict, cu rutine la ore fixe.

Trebuie să fii foarte organizată și să pregătești din timp planul de lecție, materialele etc. Așa cum povesteam și aici documentarea și  planificarea sunt etape extrem de importante în procesul de organizarea a învățării atunci când vine vorba de homeschooling. Însă cu toate astea , așa cum povesteam mai sus, este foarte greu să menții un program cu ore fixe (sunt convinsă că se poate, însă momentan eu nu am găsit o variantă ideală).

 

 • 4.Poți simți că nu ai aceeași autoritate ca un profesor

Și prin autoritate mă refer la faptul că poți simți că nu ești la fel de bine  pregătită, că nu ai la fel de multă experiență etc. Însă, cu răbdare și perseverență și mai ales, atenție la nevoile de învățare ale copilului, vei deveni un dascăl din ce în ce mai bun

 

 

 • 5.Tendința educatorului (mamă/bunică) de a cocoloși prea mult

Această înclinare către supra-protejare poate determina o dezvoltare mai lentă a abilităților ce țin de independență (renunțarea la scutec, înțărcat, hrănit și îmbrăcat singur etc.

 

 

 

Așadar există avantaje și dezavantaje și e bine să le aveți în minte atunci când decideți ce se va întâmpla cu micuțul vostru după 2 ani. Voi de ce alte aspecte ați ținut cont atunci când ați ales dacă micuțul vostru va merge/nu la creșă/grădiniță?

 

Photo by Markus Spiske on Unsplash

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să dai like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: