Homeschooling în situație de criză- idei de activități pentru preșcolari în timpul izolării la domiciliu

În această perioadă m-au încercat toate sentimentele din lume și cu greu încerc să mă  adun și să nu mă las copleșită de griji. Eu încă lucrez și toată săptămâna am fost nevoită să caut soluții pentru a găsi pe cineva cu care să stea cu micul P. acasă etc.

Inițial, m-am gândit că nu are rost să scriu despre subiectul coronavirus, fiindcă nu sunt medic și nu am expertiză în domeniu. Apoi, Ana Nicolescu, inițiatoarea comunității faine de bloggeri – Digital Parents Talks ne-a rugat pe toți să ne mobilizăm pentru a scrie conținut valoros pentru cititori, fiecare în domeniile în care ne pricepem: educație / homeschooling, nutriție/gătit, financiar, lifestyle etc. Și atunci mi-a picat fisa: stai așa că eu știu cu ce se mănâncă HS, doar l-am pus în practică cu micul P. la începutul anului trecut, așa cum am povestit deja pe blog.

 

Până la urmă,  m-a hotărât să mă alătur campaniei colective #JurnalDePrevenție și să abordez subiectul care ne macină pe toți în aceste zile, din toate cele 3 perspective de pe blog: parenting, educație și implicare socială. Azi încep această serie cu partea de educație pentru că îmi e cea mai cunoscută și am scris deja de mai multe ori despre activități cu cei mici. De asemenea, lucrez și la un articol despre implicarea socială în timpul pandemiei și probabil voi aborda la un moment dat subiectul și din postura de părinte.

 

Așadar,  iată sugestiile mele de activități pentru copii în perioada izolării acasă pe timpul pandemiei:

 

 

Pentru copii cu vârsta de +2 ani:

Nu e cazul unor planuri de lecție realizate la virgulă, pe zile și ore. Cred că e suficient să le oferim celor mici activități cât mai diverse pentru că, așa cum se știe deja, la această vârstă se plictisesc destul de repede. Pictat, colorat, plastilină, lego și multe altele despre care am povestit pe larg în articolul:

Jocuri și activități educative pentru copii de peste 2 ani

 

 

 

 

Pentru copii cu vârsta + 3 ani

Pe lângă activitățile despre care am povestit mai sus, de-a lungul timpului am prezentat aici pe blog temele abordate de noi în stil homeschooling: planetele, continentele respectiv organele de simț.

 

 

Prima noastră lecție – Planetele din sistemul solar 

colaj planetele sistemului solar

 

 

 

Cum am învățat continentele: jocuri și activități educative

colaj continente introducere notiuni generale

 

 

Organele de simț- jocuri și activități educative

colaj organe de simt 1

 

Recomandări în contextul actual

Vă spun sincer că până în prezent nu am făcut nicio provizie în materie de cărți, culori sau jucării. Și nici nu cred că o să facem.  Situația e prea instabilă ca să mai împovărăm bugetul și cu asta. Așa că o să ne rezumăm strict la ce avem prin casă. Dacă sunteți în aceeași barcă, iată câteva idei despre ce m-am gândit să facem:

  • Citit-  mult de tot- în perioada asta la Pavel merg foarte bine enciclopediile și cărțile non-SF.  Le puteți roti, puteți scoate la înaintare cărțile mai vechi, de prin spatele rafturilor etc.

 

  • Filmulețe documentare, desene etc- cu măsură, eventual în lipsa oricărei alte opțiuni
  • Dansat pe muzică
  • Cântat
  • Implicat în activități cotidiene – ordine și curățenie, gătit etc.
  • Implicat în acțiunea desfășurată la nivel național- realizarea unui afiș cu mesaje de încurajare și desenul unui curcubeu- detalii  aici.

afis totul va fi bine

 

 

De asemenea, mai multe sugestii de activități super la îndemână, găsiți în articolul de aici (care vine la pachet cu o listă pdf).

 

10 activități educative pentru copii cu ce ai deja în casă

activ educative logo

În rest, așteptăm și sperăm să fie bine.Dacă o să reușesc să stau acasă cu micul P., promit să revin cu noi idei de activități la cald.

 

 

Voi cum vă petreceți timpul alături de cei mici? Ați reușit să vă luați concediu/ să lucrați de acasă?

 

 

Alte idei de activități sau articole faine:

Ce le explicăm copiilor despre coronavirus, autoizolare și pandemie

Școala de acasă. Profesori care continuă online învățarea (Episodul I)

Activități on-line pentru copii în perioada de izolare. Cum s-au organizat principalii entertaineri pentru situația de criză

Cum să le vorbim copiilor despre #Covid19. Interviu psih. Adriana Mitu, în campania #JurnalDePrevenție

12 jocuri de copii pe care noi le jucăm oriunde, oricând, oricât

Cum jonglez cu doi copii mici, de vârste diferite?

 

 

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: