Impresii și concluzii de la Conferința națională de asistență socială 2020

În perioada 26-28 noiembrie am avut bucuria să particip la unul dintre cele mai importante evenimente dedicate asistenței sociale – a XII- a conferința națională organizată de Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială – CFCECAS (www.cfcecas.ro) în parteneriat cu Asociația Asistenților Sociali din România – ASproAS (www.asproas.ro) și Federația Internațională a Asistenților Sociali, Europa – IFSW Europe (www.ifsw.org/regions/europe/)

Organizat online, pe platforma zoom, evenimentul a abordat teme precum:

  • provocări și răspunsuri în asistența socială în contextul actual;
  • evaluarea și intervenția online;
  • riscuri și provocări în utilizarea internetului pentru intervenția în asistența socială – siguranța online;
  • practica bazată pe evidențe în intervenția și evaluarea online;
  • cum ne dezvoltăm și menținem reziliența într-un context de lucru în permanentă schimbare.

Din păcate, nu am fost prezentă la toate sesiunile din cele trei zile, însă cred că am reușit să acumulez suficiente informații pentru a-mi face o impresie și a formula câteva concluzii personale.

Conferința a fost structurată în sesiuni de lucru de câte o oră și jumătate sau chiar două ore în cadrul căruia pe lângă prezentarea moderatorului a existat și o intervenție din partea unui invitat din afara țării (profesioniști în domeniul asistenței sociale din Marea Britanie, Germania, Austria etc.). Chat-ul și „camerele” de zoom au asigurat interacțiunea tuturor participanților pentru a se asigura o minimă dinamică între cei prezenți.

Moderatorii conferinței au fost: Ana Rădulescu (o prezență plină de inspirație ca întotdeauna) Adela Șetet (o descoperire plăcută pentru mine, Herbert Paulischin (un profesionist extrem de carismatic) Vlad Cornea (un specialist deosebit de simpatic) Lucian Caciamac și Alina Costin (nu am reușit să particip la prezentările lor din păcate).

Impresii

Poate vă întrebați de ce am ținut neapărat să scriu despre această conferință. Ei bine, pentru că deși este un eveniment cu tradiție, eu abia acum l-am descoperit (mulțumesc pentru invitație doamnei Anei Rădulescu) și mi-a lăsat o impresie extrem de puternică. Sincer, a fost mult mai fain decât mă așteptam. De la organizare (detalii tehnice etc.) până la conținutul livrat , totul a fost impecabil.

Îndrăznesc să spun că acest eveniment ridică foarte sus ștacheta evenimentelor în domeniul asistenței sociale și asta nu poate să fie decât un lucru bun. Faptul că, așa cum am descoperit pe parcurs, mulți participanți sunt  „abonați” de ani de zile la această conferință indică apetența pentru conținut de calitate și perfecționare în domeniu.

Mi-au plăcut foarte mult temele abordate – extrem de actuale și interesante (de exemplu: asistența persoanelor care trec prin pierderi și suferințe- vezi pandemia de covid-19, digitalizarea serviciilor de asistență socială – cu beneficiile și provocările care vin la pachet etc.). Practic, am simțit că nu sunt singura care își pune anumite întrebări și că soluția este o combinație între studiul de caz al altor state care deja aplică digitalizarea și individualizarea procesului la specificului țării noastre.

De asemenea, mi s-a părut extrem de important faptul că pe întreaga durata a conferinței, prezentările au fost realizate folosindu-se un limbaj accesibil, explicându-se de fiecare dată orice termen care ar fi putut fi nou pentru unii dintre participanți. Astfel, nu am simțit nicio clipă că sunt pe dinafară, deși subiectele abordate au fost extrem de diverse și complexe.

Concluzii

Pentru mine, această conferință este un vis împlinit (mai țineți minte articolul în care scriam despre cursurile online în asistență sociale). Se pare că pandemia a adus și un lucru bun pentru asistenții sociali – un acces mult mai facil la evenimente dat fiind desfășurarea lor exclusiv în mediul online).

În cadrul conferinței, am avut extrem de multe revelații privind practica profesională și consider că a fost mai mult decât benefică pentru mine ca asistent social. O să las și aici câteva mici mostre de îndemnuri pe care fiecare ar trebui să le avem în minte atunci când lucrăm alături de beneficiarii noștri:

 

„ Fiecare trăim/simțim foarte diferit o emoție!   ”

„ Noi (asistenții sociali) doar oferim suport, nu suntem judecători! ”

„Oamenii au nevoie să te simtă apropiat la nivel emoțional, nu fizic”

„Atunci când vorbim despre evidențe în asistență socială, ne referim la metodele validate științific”

„Să nu uităm că pe lângă legislație, proceduri există PRACTICA PROFESIONALĂ!”

 

De aceea, recomand Conferința națională de asistență socială din toată inima pentru orice asistent social care dorește să afle conținut de înaltă calitate într-un mediu prietenos și accesibil.

În ceea ce mă privește, cu siguranță conferința națională din 2020 a fost doar primul eveniment marca CFCECAS la care am participat însă cu siguranță, nu și ultima. Până la următoarea conferință însă, mi-am propus să urmăresc și să particip la cursurile și webminariile organizate de aceeași echipă de specialiști și să împărtășesc informațiile utile pe care le aflu, aici pe blog.

Voi ați participat la vreuna dintre conferințele naționale de asistență socială? Vă aștept cu impresii în comentarii 😊

Sursa foto: aici

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: