Împreună pentru o Românie fără tuberculoză!

Campania: “Ei fac România mai bună!” continuă astăzi cu un articol despre o asociație care prin demersurile sale, a salvat vieți. La propriu. Vă invit să aflați  mai multe despre Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă din interviul cu domnul Ștefan Răduț, vicepreședinte ASPTMR:

1.Când a luat ființă Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă și care a fost motivul pentru care ați ales această să vă îndreptați către această categorie de beneficiari?

ASPTMR a fost înființată în august 2011. Suntem o asociație a  pacienților, deci am pornit de la o nevoie personală, pe care o cunoșteam îndeaproape.

 

2.Care sunt cele mai importante realizări ale asociației?

Mi-e greu să fac un top. Dar aș începe cu viețile salvate. Am contribuit la obținerea unor medicamente indisponibile în România care realmente au salvat oameni. Aș continua cu serviciile pe care le furnizăm pacienților (servicii de asistență socială, servicii psihologice și servicii de consiliere de la egal la egal). De-a lungul timpului, am obținut sponsorizări cu care am făcut aproximativ 1500 de pachete cu alimente pentru pacienți. De asemenea, am contribuit activ la scrierea proiectului pentru legea tuberculozei și a Strategiei Naționale de Control a TB și am făcut din tuberculoză un subiect de presă prin concursul pentru jurnaliști „Privește-mă prin ochii mei”.

 

3.Care au fost cele mai dificile provocări cu care v-ați confruntat până acum?

În primul rând avem provocări legate de lucrul cu decidentul politic. În general politicienii promit mult și fac puțin. Apoi avem provocări cu unii pacienți care pe lângă TB au o serie de alte probleme. Alte dificultăți sunt cele privind obținerea finanțărilor (dar ne descurcăm) sau în găsirea de foști pacienți care să dorească să devină advocate sau care să vorbească public despre experiența lor.

tb3

 

4.Cum este percepută activitatea pe care o desfășurați în cadrul asociației de către publicul larg (oameni, autorități locale, mass-media?

Publicul larg, pacienții, mass-media ne susțin în demersurile noastre, se entuziasmează la reușitele noastre și se întristează alături de noi atunci  când se mai amână o reușită.  Autoritățile locale sunt mai rezervate și parcă uneori ne evită , reducând la minim interacțiunea cu noi.

 

5.Ce părere au beneficiarii care au fost implicați?

Beneficiarilor le plac serviciile noastre și activitățile în care îi implicăm. E adevărat că majoritatea evită să se implice în activități care presupun expunerea publică a poveștilor lor. Avem cam 35-40 de foști beneficiari care au devenit voluntari.

 

6.Care sunt proiectele/planurile de viitor ale asociației?

În primul rând dorim ca în România să existe tratament pentru formele de TB rezistente la medicamente. Apoi ne dorim sa atragem cât mai multe finanțări și proiecte regionale din sfera tuberculozei. Suntem implicați în majoritatea proiectelor cu finanțare europeană derulate de Institutul Marius Nasta.

7.Care sunt modalitățile prin care oamenii/firmele pot sprijini Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă?

Păi în primul rând financiar, cu donații. Apoi cu voluntariat. Uneori avem nevoie de voluntari pe care să-i implicăm în chestiuni punctuale.  Alteori identificăm o nevoie punctuală și cerem sprijinul oamenilor. De exemplu, anul trecut am hotărât să ducem televizoare într-un spital și am apelat la donații individuale. Am strâns 6 televizoare pe care le-am dus spitalului. Persoanele care doresc să ne sprijine, o pot face cu ajutorul datelor de contact de pe site, sau scriindu-ne pe pagina de Facebook a asociației.

NB! Pentru că tuberculoza este încă un motiv de discriminare în țara noastră, am ales ca la finalul acestui articol să inserez câteva informații de bază despre această  boală care se tratează și se VINDECĂ. Oamenii bolnavi de TBC au o luptă grea de dus și informându-ne corect putem elimina câteva dintre prejudecățile legate de această boală!

tb2

TBC este o boală provocată de o bacterie- Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch.
Cel mai frecvent oamenii se pot îmbolnăvi de TBC la plămâni. Boala apare mai rar și în alte părţi ale corpului, de exemplu la oase, la nodulii limfatici sau la creier. Tuberculoza din afara plămânilor se numește tuberculoză extrapulmonară.
Cum se transmite TBC? Cum te infectezi cu TBC?
Tuberculoza este transmisă prin aer prin picături mici (care nu se pot vedea). Picăturile ies din nasul și din gura unei persoane contagioase care are boala și pătrund în aer când această persoană vorbește, tușește sau strănută. Bacteriile tuberculozei se află în unele din aceste picături. Când celelalte persoane inspiră acest aer, unele picături cu bacterii le pot intra în corp și pot ajunge la plămânii acestora.
Se pot îmbolnăvi persoanele care o vreme au avut contact direct cu cineva care suferea de tuberculoză pulmonară contagioasă, dar nu începuse tratamentul. Bacteriile tuberculozei nu se transmit cu ușurinţă, așa că infecţiile apar, în general, la persoanele care trăiesc sau petrec mult timp în aceeași încăpere împreună.
Nu toate persoanele care sunt infectate cu bacteriile tuberculozei se îmbolnăvesc. Se estimează că o treime din populaţia lumii are în corp bacteriile tuberculozei, dar puţine persoane dezvoltă boala, aproximativ o persoană din 10. Riscul de a dezvolta boala diferă- persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de TBC.
Boala este tratată cu o combinaţie de diferite tipuri de medicamente împotriva tuberculozei, majoritatea tablete. Tratamentul și consultaţiile de control sunt gratuite. Majoritatea pacienţilor trebuie să ia medicamente vreme de șase luni, dar, uneori, tratamentul durează mai mult.
Ce este tuberculoza rezistentă?
Este forma de boală provocată de bacterii ale tuberculozei care supravieţuiesc când sunt tratate cu medicamente obișnuite împotriva tuberculozei. TBC – MDR/XDR se răspândește la fel ca alte tipuri de tuberculoză, adică prin aer, de la o persoană bolnavă.
Te poţi vindeca de tuberculoza rezistentă, dar durează mai mult. Pentru a te vindeca de ea, ai nevoie de medicamente diferite de cele folosite împotriva tuberculozei obișnuite. Deoarece durează mai mult până când medicamentele omoară aceste bacterii, pacienţii trebuie să urmeze tratamentul până la 24 de luni.
Există două moduri diferite de a face tuberculoză rezistentă la medicamente:
1. Dacă ai avut contact direct cu un pacient care suferea de TBC – MDR contagiosă, este posibil să te fi infectat.
2. Dacă ai întrerupt tratamentul pentru TBC sensibilă. Dacă tratamentul este incorect sau mai scurt decât ar trebui, bacteriile pot deveni rezistente.
(Informațiile au fost preluate din broșura destinată pacienților de pe site-ul ASPTMR).
Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Împreună pentru o Românie fără tuberculoză!

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: